Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze eğitim Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi BİM 15 Kasım 2024 Aktüel Ürünler Liselerde Bilim Uygulamaları Kılavuzu

EYT, İntibak ve ABO Açıklaması

Sosyal güvenlik sisteminde intibak; emeklilik için gerekli olan şartlardan yaş, prim ödeme süresi ve ödenen primlerin miktarı eşit olduğu halde, sırf farklı tarihlerde emekli olunduğu için farklı aylık hesaplama sistemlerinden oluşan aylık farklılıklarının giderilmesidir. 8 Mart 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6283 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 2000 yılından önce bağlanan aylıklar yeniden hesaplanmıştır.

1- 2000 yılından sonra emekli olup kapsam dışında kalanlar için intibak uygulaması sağlanmaması büyük haksızlığa neden olmaktadır. 2021 yılı içerisinde bu konuda düzenleme yapılması düşünülmekte midir?

Türkiye Gazetesi Yazarı Yücel Koç'un üst düzey yetkililerden edindiği bilgiye göre; 2023 Seçimi öncesinde pek çok konunun çözüme kavuşacağını ifade etti.

Milyonlarca vatandaş emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), intibak yasası ve fazla prim ödenmesinden kaynaklı emekli maaşında yaşanan düşüş (ABO) gibi konuların çözülmesini bekliyor.

Türkiye Gazetesi Yazarı Yücel Koç, TGRT Haberin konuyla ilgili sorularını cevaplandırdı ve “2022 yılında emeklilere yönelik pek çok müjdenin olacağını söyleyebiliriz. Bugünden bu konuların masaya yatırıldığını ve vatandaşın taleplerinin yerine getirileceğini söyleyebiliriz. 1999 yılında Koalisyon Hükümeti tarafından alınan bu kararla mağdur olan vatandaşın nefes alması sağlanacak. Kanunlar normalde geriye dönük işlemez ama 99 yılında çıkarılan kanunda 5 milyon civarında insanın hakkı elinden alındı. Bu mağduriyetin 2023 seçimleri öncesinde giderileceğini söyleyebiliriz” dedi.

Türkiye Gazetesi Yazarı Yücel Koç, ABO konusunda “Mevcut düzenleme ile asgari ücretli ile diğer düşük ücret üzerinden sigortalı gösterilenlerin belirli durumlarda çalıştıkça emekli aylıklarında artma yerine azaldığı maalesef bilinen bir gerçektir. Bu nedenle emeklilik için yaş dışında diğer şartları da yerine getiren çok sayıda sigortalı, sosyal güvenlik sisteminden çıkmakta ya da kayıt dışı çalışmaktadır. Bu durum hem SGK’nin hem de çalışanın zararına sebep olmaktadır. Zira bu durumda SGK her ay alacağı primden mahrum olduğu gibi emeklilik maaşı ödemesi de yapmaktadır. Oysa ki bu durum tersine çevrilmiş olsa emekliliği gelenler bile çalıştıkça emekli aylıkları artacağından sistemde daha uzun süre kalacaklardır. Sigortalıların çalıştıkça yüksek emekli maaşı alması yönünde yasal düzenleme yapılması milyonlarca çalışanın en büyük beklentisi oldu.” dedi.

Türkiye Gazetesi Yazarı Yücel Koç, 7 Eylül 2021 tarihli köşe yazısında, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in bu sene için müjdesini verdiği 3600 ek gösterge, bundan sonraki süreçte yapılacak hamlelerin ilk adımı” ifadelerini kullanmış ve “Bu bile milyonlarca memurun aylık ücretlerini, emekli olduktan sonraki maaşlarını ve ikramiyelerini ilgilendiriyor. Beklentim o ki, akabinde hâlihazırda emekli olanları ve emeklilik bekleyenleri memnun edecek adımlar gelecek. 2000 yılı ve sonrası emekli olanların şikâyet konusu “intibak yasası” çıkarılarak maaşları yükseltilecek, 1999 yılında Ecevit hükûmetinin çıkardığı kanun sebebiyle emeklilikte yaşa takılanların (EYT) beklentisi yerine getirilecek ve geçmişin mağduriyetleri giderilecek.” demişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.