Öne Çıkanlar Mahmut Özer sağlık personeli enflasyon Müze ve Ören Yerleri deprem

EYT Konusunda Önerilerimiz Var

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Osman Yıldız, ''Bizler düzenli gelir yardımı sisteminin kurulması gerektiğini düşünüyoruz.  Ancak sistem içerisine, çalışma hayatına giremeyenlerin de eklenerek bu sistemin yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Avrupa’daki çalışmalara ve mevcut örneklere uygun olarak bu sistemin oluşturulmasının önemli olduğunu belirtmek isterim. Bunun yanında emeklilik yaşı çok yükseltildi ve yükseltilmeye de devam ediyor. Bunun için 18 yaşına gelen her bir bireyin 4 aylık sigortalı sayılmasını, bu sürenin o kişiye borç olarak yazılmasını, gelirine bağlı olarak da daha sonraki süreçlerde bunun tahsil edilmesini öneriyoruz. Biz bütün toplumu sigortalı olarak sistemin içerisine kazandırmak gibi bir görevimizin olduğuna inanıyoruz.

Emekli aylıklarında alt sınırın çok düşük olma sorununun giderilerek emeklilik anlayışına uygun olarak en az asgari ücret düzeyinde olmak üzere alt standart getirilmesini istiyoruz. SGK’nın bu konuda siyasete destek verecek çalışmalar yapmasının önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Ayrıca annelerin çocuklardan dolayı doğum borçlanması konusunda, doğumdan önceki sigortalılık sorunun çözülmesinin, toplumda çok büyük bir ihtiyaç olduğunu da sözlerime eklemek isterim. 3 çocukla sınırlı olan bu uygulamanın toplumdaki bütün herkes için çocuk sayısına bakılmaksızın genişletilmesinin önemli olduğunu, bunun Sosyal Güvenlik Kurumu’na maddi olarak bir zarar değil, katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Memur toplu sözleşme sürecinde memur sendikalarımızın sözleşmelerinde buna atıfta bulunulmaktadır. Ancak işçi emeklilerinin maaş artışı ile ilgili olarak herhangi bir müzakere süreci söz konusu değildir. İşçi emeklilerinin de müzakere sürecine, maaş artışı bakımından dahil edilmesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum.

Mevsimlik işçilerin emeklilikleri hak etmesi büyük bir kanayan yara haline gelmiştir. Ömrü boyunca çalışsalar bile emekliliği hak etme sorunları bulunmaktadır. Onların çalışmadıkları dönemler için sigorta primlerinin ödenmesi gibi bir ihtiyaç söz konusudur ve bu konuda da bir adım atılmasını bekliyoruz. Stajlarda sigorta sadece meslek hastalığı ve iş kazaları ile sınırlı tutulmaktadır. Oysa bunun için yaşlılık sigortasının da başlangıcı olarak kabul edilmesi gerektiğinin aciliyet arz ettiğini belirtmek istiyorum.

Bizim işkolundaki barajları SGK’daki işçi sayısı belirlemektedir. Bizim sendikalar olarak bu sürece erişimimiz söz konusu değildir. Bu konuda da yeni bir düzenleme yapılarak sendikal hareketin erişimine açık hale getirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

EYT’liler için bir mağduriyet boyutu bulunmaktadır. Ancak kanun çıkarken, biz bütün sosyal taraflar olarak bu işin içerisinde yer aldık. En son şekline o zaman emek platformu olarak birlikte katkı sağladık, bazı değişikliklerle beraber onu onaylamış olduk. Dolayısıyla sistemi birlikte kurmuş olduk. Fakat burada sistem dışında kalanlar için Avrupa’daki örneklere uygun olarak bazı borçlanma kolaylıkları getirilebilir diye düşünüyoruz.

Madenlerde yıpranma uygulaması söz konusudur. Ancak banka ve metal çalışanları gibi birçok iş kolundan da bu anlamda talepler var. Bu konuda da sektörel düzeyde sosyal diyalog mekanizmalarının da kurularak bu sorunların incelenmesini ve çözüm getirilmesini bekliyoruz.

Sistem içinde olsun dışında olsun bütün vatandaşların ilgisi söz konusudur. Örneğin memur olarak prim gün sayısını doldurduğu halde Bağ-Kur’lu olan bir arkadaşımız, eğer erken vefat ederse Bağ-Kur’dan emekli oluyor. Eğer uzun yaşadığı zaman emekliliği hak ederse karma bir yapıda emekli oluyor. Burada geride kalanlar için büyük bir mağduriyet ve haksızlık söz konusudur. Alo 170’e gelen bütün başvuruların politika geliştirme açısından da incelenmesi gerektiğine inanıyorum.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.