CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Emeklilikte Yaşa Takılanlar hakları gasp edilen önemli bir kesim. Bunlarla ilgili verdiğim kanun teklifi ne yazık ki TBMM’de reddedildi. Tekrar bir kanun teklifi daha verdim.
Taşeronla ilgili 696 Sayılı KHK çıkarıldı, ne yazık ki Türkiye’de taşeron uygulaması bitmedi. Demir Yolları’nda, Karayolları’nda PTT’de binlerce işçi taşeronda duruyor. KİT’lerde taşeronda duruyor. Hastane bilgi işlemciler, görüntüleme merkez çalışanları, kamuda kiralık araç şoförleri, yemekhane çalışanları ne yazık ki hali hazırda taşeron firmalarda bulunuyor. Taşeron firmalarda çalışanların mutlaka çalıştıkları kurumların kadrosuna alınmaları lazım.
Üniversitedeki işçilerin özlük hakları ile ilgili düzenleme yapılması lazım. Öğrenci affı ve ehliyet affı ile ilgili kanun teklifleri verdim. Bunları bekleyen binlerce kişi var.
Şu anda çalışma hayatı sorunlar içinde. Milli Eğitim Bakanlığı’nda 30 bin işçi haziran ayında işsiz kalacak. Çünkü bunlar 10 ay çalıştırılıyor, 2 ay işten çıkarılıyor. Sürekli işçi kadrosuna alınmaları lazım. Toplum Yararı Projesi diye bir şey çıkardılar. Modern kölelik! Bir yıl çalıştırıp işten çıkarıyorlar. Kıdem yok, ihbar tazminatı yok!
Bunun yanında emeklilerle ilgili intibak düzenlenmesi için kanun teklifi verdim. O da reddedildi. Çırak ve stajyerlerin işe başladıkları gün yaşlılık sigortalarının başlaması için teklif verdim, o da reddedildi." dedi.
Emeklilikte Yaşa Takılanlarla İlgili Düzenleme Yapılması Talebine ilişkin Soru Önergesi (28 Nisan 2021)
27/4 Dönemi ve Yasama Yılı 7/44881 Esas Numaralı 28 Nisan 2021 tarihli Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme yapılması talebine ilişkin Soru Önergesi CHP Niğde Milletvekili ÖMER FETHİ GÜRER tarafından TBMM'ne sunuldu.
Söz konusu soru önergesinde "Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğü'nün 96 ve 99'uncu maddeleri uyarınca T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sn. Vedat Bilgin tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim." denildi.
1- Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak tanımlanan, gün ve primini ödediği halde 1999 yılında yapılan düzenleme ile emeklilik yaşı 58'e çıkarılan, 2008 yılındaki düzenleme ile de 65 yaşa kademeli olarak yükseltilen emeklilik hakkı kazanmaya yönelik bir düzenleme düşünülmekte midir?
2- Bu düzenlemeden SGK'ya kayıtlı kaç kişi etkilenmektedir?
3- Emekliliğe hak kazanıp yaşa takılanların emeklilik hakkının verilmesi düşünülmekte midir?
Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-44881s.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.
EYT mağduriyetinin 20 yılında, 8 Eylül 2019’da Ankara’da yapılan miting öncesi Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili olarak EYTSYDD Başkanı Gönül Boran Özüpak ve dernek yöneticileriyle Çankaya Köşkünde bir araya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sn. Vedat Bilgin, EYT'lilerle ilgili 11 Eylül 2019 tarihinde NTV’ye yaptığı açıklamada "Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) homojen bir grup değil. Bu konuda durumu çok farklı olan kimseler var. Çalışmalarımız uzun soluklu olacak, şu an işin çok başındayız." demişti.
Kasım 2019’da Ahmet Hakan’a EYT'lilerle ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sn. Vedat Bilgin, “Cumhurbaşkanı tarafından EYT konusunda çalışma yapmak üzere görevlendirildiğim bilgisi doğru değildir. Kurulumuzun EYT ile ilgili bir rapor hazırladığı bilgisi tamamen yanlıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizden böyle bir talebi olmamıştır. Bunlar tamamen söylentiden ibarettir.” demişti.