1 Ocak 2019 - Nisan 2020 arasında işinden ayrılanlara istihdama dönüş desteği olacağını, ilave istihdam sağlayan işverenlere de destek sunacaklarını farklı çalışma modellerini etkinleştireceklerini bildiren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, işsiz kalma sürelerini azaltmaya yönelik çalışmaları olacağını belirtti.
Çalışanların 3 ay içinde geriye döndükleri zaman işe o 3 aylık süreçte uzun vadeli sigortalarını ödeyeceklerini bildiren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, gençleri de unutmadıklarını gençler için paketin içinde 2 madde olacağını, bunu en kısa zamanda meclise sunmak istediklerini netleştiği zaman paketimizi sunacaklarını ifade etti.
Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Türkiye nüfusunun yaşlandığını, 2045'te yaşlı nüfusunun genç nüfusunu geçmeye başlayacağını bunun için 2. ve 3. basamak emeklilik sistemlerini değerlendirmek zorunda olduklarını vurguladı.
Tamamlayıcı emeklilik sisteminin 2 ve 3. basamak emeklilik sistemlerini etkinleştirmek için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte ortaya koyulan bir model olduğunu, masada birden çok model olduğunu, temel hedeflerinin emekli olduğunda daha iyi bir gelir seviyesini sağlamak olduğunu ifade eden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kıdem tazminatı ile ilgili çalışanların haklarının korunacağını belirtti ve müzakere devam ederken bu konuda tam detay vermek istemediğini belirtti.
Fesih kısıtı sayesinde vatandaşların işlerini kaybetmelerini engellediklerini, işverenlerin maliyetlerini azaltacak önlemler aldıklarını, nakdi ücret desteği alan çalışan sayısının 1 milyon 358 bine ulaştığını, 1 milyar 700 milyon lira kaynağı çalışanlara aktardıklarını belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, fesih kısıtının pandemi döneminde çalışanları korumak için önemli bir unsur olduğunu, bir süre daha uzatmayı düşündüklerini vurguladı.
İlave istihdam sağlayan işverenlere de 'ilave istihdam desteği' adı altında bir destek sunacaklarını, çalışanın işsiz kalmasını istemediklerini bunun birinci madde olduğunu belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, çalışanların normal sürece geçmesi için normalleşme desteği adında yeni bir modelle çalışacaklarının haberini verdi.
Kısa çalışma ödeneğine başvurmuş, ücretsiz izin desteği almış çalışanların normal çalışmaya geçebilmesi için 'normalleşme desteği' sunulacağını belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Çalışma Bakanlığı olarak hedeflerinin istihdamı korumak olduğunun altını çizdi.
Kayıtdışı istihdamı ne kadar kayıt içine çekilebilirse sosyal güvence açısından o kadar faydalı olacağını ifade eden Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kayıtdışı istihdamda olanı kayıt içine çekmek için teşvik paketi sunduklarını iyii bir teşvik olacağına inandıklarını ifade etti.