Yükseköğretimde öğrenim gören engelli öğrencilerin fiziksel mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla Engelsiz Üniversite Ödülleri ilk defa 2018 yılında verilmeye başlanmıştır. Ödüller; Engelsiz Üniversite Bayrakları ve II. Engelsiz Program Nişanları olmak üzere iki kategoride verilmektedir.
Engelsiz Üniversite Bayrakları; Mekânda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak), Eğitimde Erişilebilirlik (Yeşil Bayrak) ve Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik (Mavi Bayrak) olmak üzere üç adettir.
Bu yıl yapılacak değerlendirmelerde ilgili ödüllere ilişkin standart kriterler korunmakla birlikte, 2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci döneminden itibaren COVID-19 Küresel Salgını dolayısıyla uzaktan eğitime geçilmiş olması hususu da göz önünde bulundurularak, bu süreçte üniversitelerimiz tarafından hayata geçirilen uygulamalara ilişkin detaylı bilgi de istenmektedir.
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE BAYRAKLARI
Engelsiz Üniversite Bayrakları 3 kategoride verilecektir:
1) Mekânda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak)
Açık, yarı açık ve kapalı alanların engelli bireylere yönelik düzenlenmesine ilişkin kanun, tüzük, imar planları, yönetmelik hükümleri, ulusal ve uluslararası standartlar gözetilerek, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygunluk açısından belli bir düzeyde gayret gösteren üniversitelerimize Turuncu Bayrak verilecektir.
2) Eğitimde Erişilebilirlik (Yeşil Bayrak)
Engelli öğrencilerin doğal eğitim haklarının nitelikli olarak gerçekleşmesi için, verilen eğitimlerin çeşitli aşamalarında belli bir düzeyde destekleyici bilgi, belge, ders araç ve gereçlerini sağlayan üniversitelerimizde yapılan çalışmaları desteklemek ve teşvik etmek üzere Yeşil Bayrak verilecektir.
3) Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik (Mavi Bayrak)
Engelli öğrencilerimizin sosyal ve kültürel faaliyetlerde erişimleri ve etkin katılımlarına yönelik alınmış olan tedbirleri ve hizmetleri desteklemek ve teşvik etmek üzere bu konuda belli bir düzeyde gayret eden üniversitelerimize Mavi Bayrak verilecektir.
Başvuru
1) Başvuru yapmak isteyen yükseköğretim kurumları; değerlendirilmesini istedikleri “Fakülteleri” veya “Kampüsleri” için;
a. “Engelsiz Kampüs” ve “Engelsiz Fakülte” başlıklarında;
b. “Mekânda”, “Eğitimde” ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde” Erişilebilirlik kategorilerine başvurabilirler.
2) Yükseköğretim kurumları, birden fazla fakülte veya kampüs için ayrı ayrı başvuru yapabilir.
3) Bir fakülte veya kampüs için birden fazla kategoride başvuru yapılabilir.
4) Başvuru Formlarının, sorumlu akademisyen veya idari personel tarafından üniversitenin Engelli Birimi Temsilcisi ile birlikte doldurulması gerekmektedir.
Başvuruların Alınması
1) Tüm başvurular yoksis.yok.gov.tr adresinde bulunan form üzerinden Engelli Birimi Temsilcisi aracılığı ile alınacaktır.
2) Başvuru yapan üniversitenin tüm soruları eksiksiz olarak cevaplaması ve başvurduğu her alan için faaliyetlerini ve mekânlarını gösteren en az 10 fotoğrafı ilgili maddeyi belirterek başvuruya eklemesi gerekmektedir.
3) Sistem üzerinden yapılan başvuru çıktılarının, üniversite rektörlükleri aracılığıyla Başkanlığımıza resmi yolla gönderilmesi gerekmektedir.
4) Belirtilen koşullara uygun olmayan başvurular, değerlendirmeye alınmadan, usulden elenecektir.
Değerlendirme
Başvurular; Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği tarafsız ve alanlarında uzman öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilecek panellerde gizli oy açık tasnif ilkesi gözetilerek değerlendirecektir.
Başvuru ile ilgili destekleyici fotoğrafların eksik olduğu ya da sunulan bilgilerin doğru olmadığı tespit edildiği durumlarda başvuru geçersiz sayılacaktır. Başvuru özelinde yerinde inceleme yapılacaktır.
ÖDÜLLERİN GEÇERLİLİK SÜRELERİ VE YENİLENMESİ
Engelsiz Üniversite Bayrakları ve Engelsiz Program Nişanı geçerlilik süresi üç yıldır ve bu sürenin sonunda üniversitenin başvuracağı yıla ait ölçütlere göre aynı alana tekrar başvurunun gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Fakülte/kampüs/üniversite sağladığı hizmetlerdeki değişikliklere göre farklı renkte bir bayrak alabilmek için üç yıllık geçerlilik süresinin herhangi bir yılında tekrar başvurusunu gerçekleştirebilir.
Engelsiz Program Nişanı alan programlar, farklı bir engel grubuna da program erişilebilirliği sağladıkları takdirde tekrar başvuru yapabilirler.
II. ENGELSİZ PROGRAM NİŞANI
Programlarını farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına “Engelsiz Program Nişanı” verilecektir.
Başvuru ve Değerlendirme
1) Program bazında başvuru yapılması gerekmektedir. Bir programın başvuru yapabilmesi için o alandaki tüm zorunlu derslerini ilgili engel grubunda erişilebilir kılmış olması gerekmektedir.
2) Başvuru yapacak öğretim elemanının; başvuru çıktılarını ilgili programın anabilim dalı başkanı/bölüm başkanına onaylatması ve rektörlükleri aracılığıyla Başkanlığımıza Resmi yolla göndermesi gerekmektedir.
3) Başvuru formunda; başvuru yapılan programın hangi engel grubundan olanlara yönelik, ne tür faaliyetlerle düzenlemeler yapıldığını içeren detaylı bilgilerin bulunması gerekmektedir.
4) Engel Grupları: Görme engelli, işitme engelli, otizm spektrum bozukluğu, zihin engelli, bedensel engelli ve diğer engelliler (belirtilmelidir) olarak belirlenmiştir.
5) Başvurular; Yükseköğretim Kurulunun engel gruplarına göre belirleyeceği tarafsız ve alanlarında uzman öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilecek panellerde gizli oy açık tasnif ilkesi gözetilerek değerlendirecek ve ilgili engel grubunda Engelsiz Program Nişanı almaya layık görülen programlar duyurulacaktır.
AYRINTILI BİLGİ
1) Tüm başvurular yoksis.yok.gov.tr adresinde bulunan Excel Form üzerinden Engelli Birimi Temsilcisi aracılığı ile alınacaktır. (Başvuruların sadece Excel formatında gönderilmesi gerekmektedir.)
2) Başvuru Formlarının, sorumlu akademisyen veya idari personel tarafından üniversitenin Engelli Birimi Temsilcisi ile birlikte doldurulması gerekmektedir.
3) Başvuru yapan üniversitenin tüm soruları eksiksiz olarak cevaplaması ve başvurduğu her alan için faaliyetlerini ve mekânlarını gösteren 10 farklı fotoğrafı ilgili maddeyi belirterek başvuruya eklemesi gerekmektedir (Hangi alanda başvuru yapıldı ise o alana ait 10 fotoğrafın her birinin üzerine ilgili madde numarasının eklenmesi gerekmektedir.)
4) Sistem üzerinden yapılan başvuru çıktılarının, üniversite rektörlükleri aracılığıyla Başkanlığımıza Resmi yolla da gönderilmesi gerekmektedir.
5) Başvuru ile ilgili destekleyici fotoğrafların eksik olduğu ya da sunulan bilgilerin doğru olmadığı, belirtilen koşullara uygun olmayan başvurular, değerlendirmeye alınmadan, usulden elenecektir.
6) Başvuru özelinde gerektiğinde yerinde inceleme yapılacaktır.
7) YÖKSİS dışında e-posta ile yapılan başvurular geçersiz sayılacaktır.
8) 31 Ocak 2021 mesai bitiminden sonra yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
Program Nişanı Başvuru Formu için https://www.yok.gov.tr/HaberBelgeleri/Haber%20%c4%b0%c3%a7erisindeki%20Belgeler/Dosyalar/2020/Engelsiz%20%c3%9cniversite%202020/Program_nisani_basvuru_formu.docx
Fakülte Eğitimde Erişim Başvuru Formu için https://www.yok.gov.tr/HaberBelgeleri/Haber%20%c4%b0%c3%a7erisindeki%20Belgeler/Dosyalar/2020/Engelsiz%20%c3%9cniversite%202020/fakulte_egitimde_erisim.xlsx
Fakülte Mekanda Erişim Başvuru Formu için https://www.yok.gov.tr/HaberBelgeleri/Haber%20%c4%b0%c3%a7erisindeki%20Belgeler/Dosyalar/2020/Engelsiz%20%c3%9cniversite%202020/fakulte_mekanda_erisim.xlsx
Fakülte Sosyo Kültürel Faaliyetlere Erişim Başvuru Formu için https://www.yok.gov.tr/HaberBelgeleri/Haber%20%c4%b0%c3%a7erisindeki%20Belgeler/Dosyalar/2020/Engelsiz%20%c3%9cniversite%202020/fakulte_sosyal_kulturel_faaliyetlerde_erisim.xlsx
Kampüs Mekanda Erişim Başvuru Formu için https://www.yok.gov.tr/HaberBelgeleri/Haber%20%c4%b0%c3%a7erisindeki%20Belgeler/Dosyalar/2020/Engelsiz%20%c3%9cniversite%202020/kampus_mekanda_erisim.xlsx
Kampüs Sosyo Kültürel Faaliyetlere Erişim Başvuru Formu için https://www.yok.gov.tr/HaberBelgeleri/Haber%20%c4%b0%c3%a7erisindeki%20Belgeler/Dosyalar/2020/Engelsiz%20%c3%9cniversite%202020/kampuste_sosyal_kulturel_faaliyetlerde_erisim.xlsx