Öne Çıkanlar deprem pandemi KPSS emekli Eğitim

Atama Bekleyen Engelli Öğretmenler İçin Soru Önergesi

2020 Yılının Mayıs Ayı içerisinde bulunduğumuz şu günlerde hem engelli memur adayları hem engelli öğretmenler atama bekliyor. Yetkililerden atama konusunda yapılacak bir açıklama birden ortamı bayram havasına çevirebilir.

Bugüne kadar milletvekilleri engelli memur adaylarının ve engelli öğretmenlerin atama ve diğer sorunları için birbirinden farklı soru önergeleri ve kanun teklifleri verdiler ve bu konudaki ısrarlarına devam ediyorlar. Son olarak; CHP Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer engelli öğretmenler için birer soru önergesi verdiler.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırması için TBMM'ne sundu. 7/27977 Esas Numaralı Soru önergesi 14 Nisan 2020 tarihinde Başkanlığa geldi ve şuanda işlemde görünüyor.

Atama bekleyen engelli öğretmenleri ilgilendiren soru önergesinde ''Bakanlığınızca yapılacak olan öğretmen alımında sayıları yaklaşık 400 olan engelli öğretmenlere alım yapılacak mıdır? Engelli öğretmenlerin tümü atanarak öğrencilerine kavuşabilecek midir?'' şeklinde sorular yöneltildi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanması için 5 Mayıs 2020 tarihinde TBMM'ne soru önergesi verdi.

Engelliler için kamuda yeterli atama yapılmadığını, yeni atama beklendiğini belirten soru önergesinde ''Haziran ayında kamu kurumlarına engelli çalışanlar için yeni alım yapılması planlanmakta mıdır?'' diye soruldu.

Milli Eğitim Bakanlığının Normalleşme takvimi kapsamında, 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle 20.000 yeni öğretmen alımına ilişkin sürenin başlatılacağı bilgisi paylaşıldı. Bu durum atama bekleyen engelli öğretmenleri ümitlendirdi.

Engellilerin sorunlarını her daim dile getiren Türkiye Engelliler Platformu; son günlerde resi twitter hesabından yaptığı açıklamalar ile dikkat çekti.

Türkiye Engelliler Platformu tarafından yapılan açıklamalarda ‘’DMD Kas hastası bireyleri, görmemezlikten gelmeyiniz. Eşit haklara sahip olmak istiyorlar. Engelsiz bir Türkiye hepimizin hakkı! Engellilerin ATAMA sorunu ivedilikle çözülmelidir. Engelliler, adil ve eşit haklara sahip olmak istiyor. Engellilere uygulanan mobbing ve şiddet vakalarını önlemek için caydırıcı cezalar verilmelidir. Engelli istihdamının en önemli sorunu; engelli kotası, Türkiye Büyük Millet Meclisinde çözüme kavuşturulmalıdır. Engellileri dışlayan ve sorunları çözmeyen bürokrat ve yönetici konumunda bulunan makam/koltuk sevici kişileri istemiyoruz. Ülkemizin %12'sini oluşturan engelli bireyler, sorun ve taleplerin tek merkezden çözülmesi adına Engelliler Bakanlığı kurulmalıdır. Özel günlerde engellilerin yanında olduklarını ve destek verdiklerini söyleyen bürokrat ve yöneticilerin, ifadeleri inandırıcılığı yitirmiştir. Engelli politikası reform arz etmektedir. Büyükşehir ve Belediye bünyesinde çalışan personellerin, engelliler alanında eğitimlerin yapılması zorunlu olması gerekmektedir. Ulusal ve yerel basın Televizyon kanalları ve radyo kanallarının Engelliler alanında kamu spotu bilgilendirmelerin yapılması zorunlu olmalıdır. Eğitim alanında özel gereksinimli bireylerin sorunları engelli dernek ve sivil toplum kuruluşları ile ortak alınan önerilerle çözülmelidir. Sağlık Bakanlığı, engelli raporlarında uygulanan politikaları gözden geçirmelidir. Sorunları ve talepleri dikkate almalıdır. Engelliler, acınacak ve sevgi gerektirecek bireyler değildir. Engelli sorunları dikkate alınmalıdır. Ertelenen Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavına tekrar başvuru yapılması için ek başvuru talep ediyoruz. 4857 sayılı İş Kanununun 30. maddesinde yer alan kamu iş yerlerinde % 4 engelli çalıştırma kotası 2012 yılından beri işlevini bitirmiştir. Engelli istihdamının önü açılması için engelli çalıştırma kotasının arttırılması gerekiyor. 1 Temmuz 2005 tarihinde 5378 Sayılı Engelliler Kanunu ve 3 Aralık 2008 tarihinde 5825 Sayılı Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi kabul edildi. Aradan 15 yıl geçmesine rağmen engelliler olarak sorunlarımız halen çözülmedi! Kamuda engelli kotasının arttırılması ve engellilere 5 bin kadro verilmesi zor değil. Devletimizin gücüne inanıyoruz. Cumhurbaşkanımızın duyarlılığına inanıyoruz. Atama bekleyen binlerce engelliye müjdeli haberler vereceğini bekliyoruz. Sadaka değil, ATAMA istiyoruz.’’ denildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.