Öne Çıkanlar Mahmut Özer BİM Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze eğitim A101 7 Eylül 2023 Aktüel Ürünler

Engelli İstihdamına İlişkin Soru Önergesi (17 Haziran 2021)

Teklif ile, salgın etkisinin engelli kişiler üzerindeki etkisinin azaltılması amacıyla engelli istihdamının artırılması hedeflenmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Anayasa'nın 2'nci maddesinde ifade edildiği gibi sosyal bir hukuk devletidir. Yine Anayasa'mızın 5'inci maddesinde; kişilerin, toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak, devletin görevi olarak görülmüştür. Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Uluslararası Sözleşme ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 2006 yılında imzalanmış, sözleşmenin onayı Türkiye tarafından 2009 yılında Bakanlar Kurulu'nda kabul edilmiş ve Anayasa'mızın 90'ıncı maddesinde yer aldığı gibi milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir ifadesiyle hukuk sistemimize de olmuştur. Bu kapsamda Türk Hukuk sisteminde iş hayatını düzenleyen kanunlarda engelli bireylerin lehine düzenlemeler yapılmıştır.

Gelişen zaman koşulları ve değişen üretim süreçleri uygulanan bu lehteki düzenlemeleri artırmayı gerekli kılmaktadır. Özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci boyunca, tüm yurttaşların eve kapandığı, çok sayıda çalışanın iş akdinin yasak olmasına rağmen feshedildiği gerçeği göz önündeyken, engelli yurttaşlarımızın pandemi karşısında daha büyük zorluklar çektiği ve hayattan ciddi şekilde izole edildiği de bir gerçektir. Ülke sathında yürütülen yaygın aşılama ile kontrol altına alınma noktasında ciddi aşama kaydedilen Koronavirüs salgını sonrası, iş hayatının tekrar normal koşullara dönmesi ve çalışan lehine yeni sosyal düzenlemeler yapılması beklentisi toplumda yaygın bir kanaattir.

Bu kapsamda, verdiğimiz kanun teklifi ile kamu kurumları ve özel kuruluşlarda engelli istihdam oranını %5 oranına çıkarılması öngörülmekte ve bu sayede, pandemi sonrası süreçte engelli bireylerimizin iş hayatına katılımının artırılması amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile Devlet Memurları Kanunda Değişiklik yapılarak, çalışan engelli oranının %3'ten %5'e çıkarılması amaçlanmaktadır.

MADDE 2- Madde ile İş Kanunu'nda değişiklik yapılarak, çalışan engelli oranının %4'ten %5'e çıkarılması amaçlanmaktadır.

MADDE 3- Yürürlük maddesidir.

MADDE 4- Yürütme maddesidir.

DEVLET MEMURLARI KANUNU VE İŞ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 53'üncü maddesinde birinci fıkrasında yer alan %3 ibaresi %5 şeklinde ve %3'ün ibaresi %5'in şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30'uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan ''yüzde dört'' ibaresi ''yüzde beş'' şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kanun teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3682.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.