Söz konusu resmi yazıda ''Bakanlığımız, engelli bireyerin sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştıran politikaları hak temelli bir yaklaşımla ele almakta, engelli bireylerin sağlık hizmetlerine erişiminde başta fiziki düzenlemeler olmak üzere ihtiyaca yönelik uygulamaları hayata geçirmektedir. Engelli hasta ve yakınlarına yönelik düzenlemelerin yanı sıra, engelli sağlık personelinin çalışma şartları, fiziki mekan düzenlemelerinin uyumlaştırılması vb. konularda gerekli düzeltici ve önleyici çalışmalar ayrıca yürütülmektedir. Münferit yaşanan olaylar olduğu bilinmekle birlikte gerek Bakanlığımıza gerekse de idari ya da adli mercilere engelli çalışanlarımızın çalışma şartlarından dolayı taleplerde bulunduğu, hak arama mücadelesi çabası içinde olduğu konusunda başvurular ve bilgiler ulaşmaktadır.
Uluslararası ve ulusal yasal düzenlemelerle birlikte engelli bireylere yönelik ayrımcılığa karşı uygulamalar geliştirilmekte ve hayata geçirilmektedir. Ancak sadece mevzuat düzenlemeleri ile birlikte eşitliğin sağlanması ya da ayrımcılığın önüne geçilmesinin mümkün olmayacağı, bu bağlamda sağlık kurum ve kuruluşlarında görevlerini yerine getiren engelli çalışanlarımızın iş yaşamına katılımı ve fırsat eşitliğinin sağlanması odağında taşra teşkilatımız yöneticilerine sorumluluklar düşmektedir.
Bilindiği üzee, ''Özgür Birey, Güçlü Toplum, Daha Demokratik Bir Türkiye'' vizyonuyla hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı, Mart 2021'de yayımlanmıştır. Eylem Planı, kırılgan kesimlerin korunması, toplumsal refahın artırılması ve insan hakları konusunda üst düzey idari ve toplumsal farkındalık oluşturulmasını amaçlamaktadır. Eylem Planı'nda; alınan tedbirler ve Anayasa'mızda yer alan ''sosyal devlet'' ilkesinin, engelli bireyler açısından uygulamaya esas bir norma dönültürüldüğüne ve engellilerin üst kademe kamu yöneticiliği ile mesleklerine uygun kamu görevlerinde istihdamının teşvik edilmesine atıfta bulunulmuştur.
Engelli bireylerin çalışma şartlarından kaynaklı hak ihlallerinin önlenmesi amacıyla, yönetici (il sağlık müdürü, başkan, başkan yardımcısı, uzman, şube müdürü, başhekim, başhekim yardımcısı, müdür) ve birim sorumlularının engelli personelin hak taleplerine ilişkin idari başvurularına iyi yönetim ilkelerine uygun şekilde işlem yapması ve bu başvuruları makul sürede sonuçlandırması gerekmektedir.
Bu minvalde, engelli personelin oda tahsisi, engeline yönelik fiziki düzenleme ve/veya araç-gereç talebinin karşılanması noktasında ilgili idari amirin bu konuda en hızlı şekilde tedbir alması gerektiği değerlendirilmiştir. Engelli çalışanın çalışma şartlarına ilişkin talebine yönelik hak temelli bir yaklaşımının öncelenmesi şikayet mercilerinin (adli ve idari kurum ve kuruluşlar) de bu konu özelinde iş yükünü azaltacağından, yerinde çözülebilir nitelikteki uyuşmazlıklarda dostane çözümün sağlanması yoluna gidilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini önemle arz/rica ederim.'' denilmiştir.
Engelli Personelin Çalışma Şartları Konulu Resmi Yazı
Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından E-87307621-402.03.02 sayılı Engelli Personelin Çalışma Şartları konulu resmi yazı yayınlandı.
07 Eylül 2021 Salı 00:29