CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde binlerce engellinin pandemi sürecinde sorunları daha da artmıştır. Ekonomik buhran engelliler için de yaşamı zorlaştırmıştır. Hastalık riski, önemli ölçüde evlerine kapanmalarına neden olmuştur. Engelliler için farklı dönemlerde yoğun önerme ve çalışmalara karşın sorunları ne yazık ki devam etmektedir. 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Engelliler Hakkındaki Kanun’da, engellilerin yaşamını kolaylaştıracak düzenlemelerin geçen 15 yılda uygulamaya konulmaması da sorunların devamına neden olmaktadır.
2005 yılında çıkan kanunun kamu kurumları ve belediyelere yüklediği sorumluluklar vardır. 7 yılda bitmesi gerekirken süre uzatmaları verilen çalışmalar dahi 15 yılda bitirilmemiştir. Kamu kuruluşlarının engelli erişimi için düzenlemeleri tamamlanmalıdır. Bazı okullarda dahi engelli giriş çıkışına yönelik düzenlemeler hala bitmemiştir. Kaldırım genişliğinden yol giriş çıkışına kadar yapılması gereken çalışmalar vardır. Tüm kamu kuruluşları engelli erişimine uygun girişlere sahip olmalıdır. Büyük kentler başta olmak üzere kaldırımların tekerlekli sandalye ve akülü engelli araçların geçişine uygun duruma getirilmesi, yeni yapılan yollarda engelliler mutlaka düşünülerek planlanmalıdır. Görme engelliler için kaldırımlara monte edilen sarı levhalar kalıcı ve kaliteli olması ve oranın engelli yolu olduğunun o yolu kullanan diğer yurttaşların da farkına varacağı biçimde işaretlenmesi sağlanmalıdır. 15 yıldır bu yönde yapılan çalışmaların bitmiş olması gerekirdi. Ne yazık ki bu bağlamda da yapılması gereken çok iş var. Hatta engellilerin geçiş noktalarına araçların park edilmesi engelli araçları için ayrılan otopark noktalarına araç parkların yapılması devam etmektedir.
Atanamayan engelli sağlıkçılar, öğretmenler ve memurlar atama bekliyor. Kamuda engeliler için ayrılan yüzde 3’lük kota %6'ya çıkarılmalıdır. Bu konuda kanun teklifi verdim. Engelliler yaşamlarını idame ettirebilmeleri için sağlanan kısmi desteklemeler yerine iş istiyorlar. Çalışmak istiyorlar. Sosyal yaşamın içinde olmak istiyorlar. Engellilerin çalışma ve sosyal yaşamda olma hakları için kamuda yeterli istihdamın sağlanması şarttır.
Dini Bayramlarında engellilere de ikramiye verilmelidir. İlaç ve teknik donanım gibi giderleri için de düzenleme yapılması gerekmektedir. İşitme engelli bireylerin, normal şartlarda duyabilmelerine olanak tanıyacak bir işitme cihazı 5 bin lirayı aşmış durumda, dar gelirli engelli vatandaş bunu nasıl alsın. Alamaması durumunda duyamıyor. SGK bu ücreti karşılamalıdır ” dedi.