Öne Çıkanlar Mahmut Özer öğrenci Hakmar Express Müze ve Ören Yerleri enflasyon

Malûl ve Engellilere İlişkin Engellilik Oranının İndirilmesi Kanun Teklifi

Teklif ile, araç alımlarında özel tüketim vergisi muafiyeti uygulanacak malûl ve engellilere ilişkin engellilik oranının yüzde 90'dan yüzde 70'e indirilmesi amaçlanmaktadır.

Çalışma gücünün en az yüzde 90'ını kaybetmiş, diğer bir tanımlamayla engellilik oranı en az yüzde 90 olan malul ve engelli vatandaşların araç alımında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) istisnası uygulanmaktadır.

Bu kapsamda 1600 cm3 veya altında motor silindir hacmine sahip binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon vb. taşıtların; eşya taşımaya mahsus, 2800 cm3 veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up vb. taşıtların; motor silindir hacmine bakılmaksızın motosikletlerin engellilik derecesi %90 veya daha fazla olan malul veya engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna tutulmaktadır. Bu istisnadan yararlanmak için taşıtın özel tertibatlı olması ve malul veya engellinin taşıtı bizzat kullanması gibi şartlar aranmamaktadır.

Engellilik derecesi %90'ın altında olanların söz konusu istisnadan yararlanabilmesi için ise aracın engelliye uygun olarak tadil edilmiş olması ve engellinin H sınıfı sürücü belgesi bulunması gibi koşullar aranmaktadır.

Oysa engellilik oranı yüzde %90'ın altında olduğu halde araç kullanamayacak durumda çok sayıda engelli vatandaşımız mevcuttur.

ÖTV Kanunu'nda %100 vergi istisnasından yararlanabilmek için engellilik oranının %90 olması koşulu aranırken, engelli vatandaşlarımıza dönük olarak yasalarımızda yer alan diğer pozitif ayrımcılıkla ilgili düzenlemelerde ise genellikle daha düşük engellilik oranları esas alınmaktadır. Örneğin, Gelir Vergisi Kanunu'nun ''Engellilik İndirimi'' başlıklı 31'inci maddesinde ''Çalışma gücünün asgari %80'ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece engelli, asgari %60'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece engelli, asgari %40'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece engelli sayılır...'' denilmektedir. Bunlardan çalışma gücünün yüzde 80 ve fazlasını kaybetmiş olanlara daha yüksek miktarda gelir vergisi indirimi sağlanmaktadır. 2022 Sayılı Kanun kapsamında engelli aylıklarının bağlanmasında ise çalışma gücünün yüzde 70 ve üstünü kaybetmiş olanlara daha yüksek miktarda aylık bağlanmaktadır.

ÖTV istisnasından yararlanabilmek için aranan %90 engellilik oranı, getirilen bu ayrıcalıktan yararlanabilecek engelli vatandaş sayısını büyük ölçüde azaltmakta ve eşitlik ilkesini zedelemektedir.

Yasa teklifiyle, araç alımlarında farklı koşullar aranmadan ÖTV istisnası uygulanacaklara ilişkin engellilik oranının %70'e indirilmesi öngörülmektedir.

Kanun teklifi için https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3295.pdf linkini tıklayınız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet Ali Sahin 4 yıl önce

Teklif eksik $40 ve uzerindeki tum engellileri kapsayan bir uygulama olmaki