Öne Çıkanlar deprem Eğitim pandemi KPSS emekli

Süpervizör Eğitimlerine Başlıyoruz

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ''Devlet politikamız gereği olarak, her engel grubunun sorunlarını özel olarak çalışma gayretiyle otizmli bireylerin ve ailelerinin ihtiyaçlarına yönelik tedbirler aldık, almaya devam ediyoruz.

Hak temelli hizmet anlayışımızdan yola çıkarak, sosyal hizmet modellerini oluşturduk, oluşturmaya devam ediyoruz. Otizmi bir farklılık olarak değerlendirerek oluşturduğumuz ve uyguladığımız politikaların bir sonucu mahiyetinde ilk ve tek eylem planımızı yani 1.Otizm Eylem Planını Bakanlığımız öncülüğünde hayata geçirdik. Şimdi ikincisini çalışıyoruz. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde onu da hayata geçirmiş olacağız.

Otizm Eylem Planı ile birlikte Sağlık Bakanlığının hayata geçirdiği 'Otizm Tarama ve Takip Programı' ile artık çocuklarımızın erken tanı almasını ve dolayısıyla erken eğitime erişebilmesini sağlamaya başladık. Kurumsal hizmetlerde otizmli bireylere yönelik ihtisaslaşmış yatılı ve gündüz bakım merkezlerin dönüşümüne öncülük ediyoruz. Ailelerin sosyal yaşama katılımını desteklemek için otizmli bireylerimizi yılda 45 güne kadar yatılı bakım merkezlerimizde ücretsiz misafir ediyoruz. Kendi aileleri yanında bakımı mümkün olmayan otizmli bireylere ise yatılı bakım merkezlerimizde hizmet sunuyoruz.

Otizmli çocuklarımızın ve ailelerimizin ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çalışmaları, geçtiğimiz yıl müjdesini verdiğimiz 2. Otizm Eylem Planı'nda da sürdüreceğiz. Şu anda eylem planının son şeklinin verilmesi amacıyla kamu ve sivil toplumun katıldığı odak toplantılara devam ediyoruz. Ondan sonra inşallah 2. Otizm Eylem Planı'mız tüm paydaşların katılımıyla gerçekçi plan olarak hayata geçmiş olacak. Otizmi, bireylerin önündeki bir engel olmaktan çıkarmak ve hayatlarını kolaylaştıracak olanakları sağlamak, devlet kurumları olarak bizim görevimiz. Ancak farklılıklarımızı zenginliğimiz olarak görüp onları sosyal hayata kazandırmak ise hem devletin hem de toplumdaki tüm bireylerin görevidir. Bu nedenle otizm konusunda eğitim ve farkındalık çalışmalarımıza hız verdik ve toplumun tüm kesimlerinde farkındalık oluşturulmasında önemli aşamalar kaydettik.

Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklarımızın davranışlarını yönetmek, toplumsal yaşam becerileri kazandırmak ve ailelerinin eğitilmesine katkı verebilmek için 81 İl Müdürlüğümüz bünyesinde süpervizör eğitimlerine başlıyoruz. Her çocuk özeldir. Bizim medeniyetimizde her çocuk özeldir, hepimize emanettir. Kuşkusuz aileleri için daha özeldir. Çocuklarımızın ailesi ile birlikte sevgi ve şefkatle büyümesini önemsiyoruz. Bakanlık olarak çocuklarımıza yönelik sosyal politika uygulamalarımızı aile bütünlüğünün korunduğu, çocuklarımızın bakım ve rehabilitasyon sürecini ailelerin yanında tamamlayabilecekleri bir çerçevede geliştiriyoruz.130 gündüz bakım ve rehabilitasyon merkezimizde çocuklarımızı evlerinden servislerle alıp bırakma da dahil olmak üzere tüm hizmetleri sağlıyoruz.'' dedi.

Otizm Farkındalık Günü Sempozyumunun açılış konuşmasını çevrimiçi olarak gerçekleştiren Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ise ''Sizlerle şaşırtıcı bir veri paylaşacağım; son 20 yılda otizmin dünyada görülme sıklığı 240 kat artmıştır. Bu artış, yapılacak hizmetlerin önemini ortaya koymuştur.

Sorun tespit ettiğimiz 17 farklı alanda titiz çalışmalar yürütüyoruz. Bu bağlamda ekibimiz uluslararası paydaşlarla yeni projeler üzerine çalışıyor.

Her ne kadar Otizm Farkındalık Günü etkinliği kapsamında bir araya gelsek de söz konusu hizmetlerin, Down Sendromu başta olmak üzere, tüm zihinsel özel gereksinimli bireylerin faydalanması düşünülerek planlandığını bilmenizi istiyorum.

Bir örnek vermek gerekirse otizmin olumlu gidişine katkı sağlayan en önemli iki etken olan erken fark edilme ve etkin erken müdahaleden ilki konusunda önemli bir mesafe kat ettik. Gururla belirtmeliyiz ki yaklaşık 5 yıl önce başlattığımız otizm tarama programıyla 2 milyon çocuğumuza ulaştık. Aile hekimlerimiz, saha koordinatörlerimiz ve çocuk ergen ruh sağlığı uzmanlarımız tarafından program başarı ile uygulanmaya devam ediliyor. Bu başarının ardından yeni hedefimiz, erken müdahale konusunda da çok daha nitelikli bir hizmet seviyesine ulaşmaktır. Bakanlığımızın, içinde bulunduğumuz 2022 yılında, bu amaçla yeni çalışmalar başlatacağını ifade etmek istiyorum.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.