Erken Okuryazarlık, çocuklar ilkokula başlamadan önce gerçekleşen, çocukların sözel dil, çizimler ya da karalamalar vasıtasıyla okuryazarlık becerilerinin temelinin oluşturulmasıdır. Erken okuryazarlık becerileri, kapsam ve uygulama açısından 0-6 yaşa dönemini kapsamaktadır. Çocuklar okul öncesi dönemde okuma yazma bilmez ama annesi ve babası okuma-yazma bilir. Yani annesi ve babası çocuğuna aldığı kitapları ona okuyabilir.

Çocukların erken okuryazarlık becerileri kazanmasındaki amaç harfleri gördüğünde tanıması, kelimeleri bilmesidir. Ayrıca bu dönemde olayları baştan sona sıralayabilmesi, bir olayı anlatabilmesi mesela kendisine okunan bir hikayeyi, izlediği bir çizgi filmi yeniden anlatabilmesidir. Burada öyküleştirme becerileri önemlidir. Öyküleştirme becerilerini çocuğunuza kazandırabilmek için onunla bir olay  hakkında sohbet edebilir, ona kitap okuyabilir, okuduğunuz kitapla ilgili ondan resim çizmesini isteyebilirsiniz. Öyküleştirme becerisi bir hikayeyi başını, ortasını ve sonunu bilerek anlatabilmektir.

Çocukların erken okuryazarlık becerilerini kazanması önce ailede başlamalı, daha sonra gideceği anaokulu veya kreş vb. eğitim kurumlarında da aileyle işbirliği halinde sürmelidir. Ülkemizde  okuma öğretiminin birinci sınıfta başladığı düşünüldüğünde, çocukların okul öncesi dönemde okumaya temel oluşturan becerileri kazanmaları ve birinci sınıfa okumayı öğrenmeye hazır ve erken okuryazarlık becerilerini edinmiş bir şekilde başlamaları önemlidir.

Erken okuryazarlık, çocuğa aynı zamanda etkili iletişim kurma becerisi, konuşma, öğrenme ve iletişim kurma kolaylığı sağlar. Çocuğun çevresiyle kolay iletişim kurmasını sağlar ve ne istediğini tam anlamıyla  anlatabilmesini sağlar. Ayrıca erken yaşta kitap okuma alışkanlığının temeli erken okuryazarlıkla atılır. 

Nilüfer KABALI 
Eğitimci-Yazar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.