Öne Çıkanlar BİM 5 Eylül 2023 Aktüel Ürünler BİM 1 Kasım 2022 Aktüel Ürünler 2024 Yılı Temmuz Ayı Oğlak Burcu Sağlık Yorumu Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı BİM 12 Temmuz 2024 Aktüel Ürünler

2024/8 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi

Söz konusu Genelge'de ''11 Temmuz 1995 günü Bosna Hersek'te sekiz binden fazla insanın katledilmesi nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı tarafından Avrupa'da yaşanan ve II. Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük soykırım olarak nitelendirilen Srebrenitsa Soykırımı, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 23 Mayıs 2024 tarihli kararla 11 Temmuz "Srebrenitsa Soykırımını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü" olarak kabul edilmiştir.

Mezkûr Karar da tarihsel bir olay olarak Srebrenitsa soykırımından sorumlu olanlar da dâhil olmak üzere uluslararası mahkemeler tarafından savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırımdan hüküm giyenleri yücelten eylemler kesintisiz şekilde kınamaktadır. Ayrıca üye devletlere; soykırımın inkârını, çarpıtılmasını ve gelecekte benzer olayların meydana gelmesini önlemek için uygun programların eğitim müfredatına dahil edilmesi tavsiye edilmektedir.

Bu kapsamda Srebrenitsa'daki soykım kurbanlarının anısına ve onuruna düzenlenecek özel anma etkinlikleri, eğitim ve halkı bilgilendirme faaliyetleri vasıtasıyla tüm dünyada farkındalık oluşturmak için kabul edilen 11 Temmuz Günü; acıların paylaşılması, soykırımın ve insanlığa karşı işlenen suçların kınanması amacıyla ülkemizde de "Srebrenitsa Soykını Uluslararası Düşünme ve Anma Günü" olarak yad edilecektir.

11 Temmuz Srebrenitsa Soykının Uluslararası Düşünme ve Anma Günü kapsamında düzenlenecek etkinlikler Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte yürütülecektir.

Bu çerçevede tertiplenecek etkinliklerin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesi için ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardımın tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca geciktirilmeden yerine getirilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.