Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, ''Dünyanın dört bir yanında yaşayan yurttaşlarımızın; sosyal, kültürel ve ekonomik durumlarını dert edinerek hem yurttaşlarımız hem de ülkemiz adına çok kıymetli bir görev ifa eden Uluslararası Demokratlar Birliği’ne ve temsilcilerine şükranlarımı sunuyorum. Bu toplantıyı, Anayasa’mızda yer alan ‘vatandaşlarımızın anavatanla bağlarının korunması’, diğer bir ifade ile Türk diasporasını koruma sorumluluğumuza yapacağı katkı noktasında büyük bir fırsat olarak görüyorum. Zira Bakanlık olarak, bu sorumluluğun belki de en önemli alanlarından biri olan ‘çalışma ve sosyal güvenlik’ boyutuyla doğrudan muhatabız.
Bakanlığımızın görev alanına giren konularda faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlar ile ilişkileri yürütürken, ikili ve çok taraflı anlaşmaların müzakere ve uygulanma süreçlerini de yakından takip ediyoruz. Malumunuz, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza büyük önem atfetmekte ve kendilerine sunulan hizmetleri yakından takip etmektedir. Bu itibarla Türkiye, yurttaşlarımız ve kardeş topluluklarımızla irtibat ve ilişkilerini, son 21 yılda, Cumhuriyet tarihimiz boyunca hiçbir dönemde olmadığı kadar yoğun ve samimi bir noktaya taşımıştır.
Özellikle Türk Diasporası’nın son 21 yılda çok daha güçlendiği ve özgüven kazandığı yadsınamaz bir gerçektir. Hiç kuşkusuz bu sağlam bağları geliştirmemizdeki en büyük etken, yurt dışındaki her bir kardeşimizin ve akraba topluluklarımızın sorunlarıyla, ihtiyaçlarıyla birebir ilgilenmemiz olmuştur. Özellikle çalışma hayatı bağlamında çok önemli adımlar atılmıştır. Bu hususta izninizle, sizlere, Bakanlığımızın yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza sunduğu hizmetlere ve yürüttüğü çalışmalardan söz etmek istiyorum: Hâlihazırda, 29 ülkede 57 yurt dışı birimimizle; çalışma, istihdam, sosyal güvenlik, ailevi ve sosyal konular başta olmak üzere; ayrımcılık, aile birleşimi, ikamet ve çalışma izinleri, yurtdışı müteahhitlik işleri gibi alanlarda; vatandaşlarımıza hizmet sunuyoruz. Bununla birlikte, görev yapılan ülkenin ulusal mevzuatı, taraf olunan uluslararası sözleşmeler incelenerek çalışma hayatından ve sosyal güvenlikten kaynaklanan sorunlarına yönelik Müşavirliklerimiz/Ataşeliklerimiz aracılığıyla vatandaşlarımıza destek oluyoruz.
2023 yılı içerisinde yurt dışı teşkilatımız tarafından toplam 546 bilgilendirme toplantısı düzenlenmiş, yaklaşık üç yüz yedi bin vatandaşımıza hizmet verilmiştir. Sunduğumuz hizmetlerin etkinliğinin ve verimliliğinin artırılmasına yönelik de yoğun mesai harcıyoruz. Malum, bilişim sistemlerinin çok hızlı ilerlemesi sebebiyle devletimizin vatandaşlarımıza sağladığı hizmetlerin bu hıza ayak uydurması, özellikle uzaktan hizmet alan vatandaşlarımız için büyük önem arz etmektedir. Elbette, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye’ye gelmeleri, burada yaşamaları, vatan hasretlerini gidermeleri bizleri de her zaman mutlu etmektedir. Ancak sırf bürokratik işlemler için zahmet çekmelerini, bir belge için buralara gelip yorulmalarını da istemeyiz. Bu vesileyle buradan bir müjde de vermek isterim: Bakanlık olarak, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın, çalışma ve sosyal güvenliğe ilişkin tüm işlem ve başvurularını Müşavirlik ve Ataşeliklerimiz vasıtasıyla dijital olarak yapabilmesi için çalışmalara başladık. Bu kapsamda, tüm başvuruları elektronik ortama taşıyarak, vatandaşlarımızın zaman ve maddi açıdan tasarruf yapmaları şu an en önemli gündem maddelerimizden birisidir. Bunun hukuki ve teknik altyapı hazırlıklarını Sosyal Güvenlik Kurumumuz, İş Kurumu Genel Müdürlüğümüz, Dışişleri Bakanlığımız ve Ticaret Bakanlığımız ile birlikte yürütmekteyiz. Tüm yurttaşlarımız için hayırlı olmasını diliyorum.
Hükümet olarak, yurt dışından emekli olan vatandaşlarımızın ülkemize araçlarıyla gelmeleri durumunda, 2 yıl olan araç bulundurma süresini 4 yıla çıkarttık. Bu işlemler için Konsolosluklara onaylatılan yurt dışı emeklilik belgesinin de sistemimiz üzerinden (YTYBS) doğrudan ilgili gümrük idarelerine gönderilmesini sağlamayı planlıyoruz. Tabi ki, bugün vatandaşlarımızın, yaşadıkları ülkelerde ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda pek çok sorunla karşılaştığı yadsınamaz bir gerçektir.
Özellikle işyerinde ırkçılık ve yabancı düşmanlığından kaynaklanan saldırılar sonrasında mağdur vatandaşlarımızı/işçilerimizi ziyaret ediyoruz, konuyla ilgili olarak yerel makamlarla görüşüyoruz. Bizler dünyanın neresinde olursa olsun tüm yurttaşlarımızın ve kardeşlerimizin yanında olmaya, onlara sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bununla birlikte bütün dünyaya Türkiye vatandaşı olmanın ne kadar kıymetli olduğunu, bu devletin ve bu milletin kanatları altında yaşamanın ne büyük bir şan ve şeref vesilesi olduğunu göstermeye devam edeceğiz. Elbette bunu hep birlikte yapmaya devam edeceğiz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak işbirliği, güç birliği ve gönül birliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Ben bir kez daha, bu toplantının Ülkemiz, Kurumlarımız ve vatandaşlarımız için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.'' dedi.