Öne Çıkanlar Mahmut Özer BİM Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze eğitim A101 7 Eylül 2023 Aktüel Ürünler

Bakan Kirişçi'den Su Kanunu Açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ''Sadece tarım sektörü değil, artık şehirde yaşayanlar da yağışların olmaması nedeniyle ciddi kaygı yaşıyor. Panik yapmalı mıyız, nedir durumumuz?'' şeklindeki soruya ''Hem meteorolojiden hem de kendi birimlerimizden yağış durumunu yakından takip ediyoruz.

Şubat başı itibarıyla inşallah yağmur ve kar yağışına kavuşacağız. Şu anda kış ekimini olumsuz etkilese de kuraklık, Şubat’ta başlayacak yağışla tarım üretimi kendini dengeleyecek inşallah. Panik yapacak bir durumda değiliz henüz. Allah korusun kuraklık devam ederse buna karşı da önlemler alıyoruz.

Bizim su rezervlerimiz göller, göletler, barajlar, yer altı sularında depolanıyor. Barajlarımızın doluluk oranları geçen sene % 24.2 idi bu sene % 32. Sulama barajlarımızda doluluk oranı geçen sene % 24 iken bu sene % 27. İçme suyu barajlarımızda küçük bir düşüş var. % 33'ten, % 31'e indi. Enerji barajlarında geçen yıl % 24, bu yıl % 33.

Bunlar tüm Türkiye geneli. Bazı illerimizde su daha az, daha kurak olabilir. Su stokumuzu yönetmek için planlar yapıyoruz. Bu yılın sonuna kadar 150 adet yer altı suyu besleme tesisini tamamlayacağız.

Allah korusun eğer kuraklık devam ederse çiftçimize su rezervlerimizi açarak sulama yapmasını sağlayacağız. Böylece tarım üretimimizin daha fazla zarar görmesini engellemeye çalışacağız. Ancak buna ihtiyaç kalmadan yağışlar başlayacak inşallah.'' diyerek yanıt verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ''Kuraklık nedeniyle tarımda üretimin düşmesi ve bu nedenle gıda fiyatlarının artması bekleniyor. Böyle bir beklentiniz var mı?'' sorusuna ''Şu anda kadar devam eden kuraklık kışın ekilen buğday, arpa gibi ürünlerde bir etki yapabilir. Ancak Şubat ayında başlayacak yağışlarla üretim kendi dengesini bulacaktır. Birçok ürün baharda ekilecek. O zaman yağışların olacağına ve bir sorun yaşamayacağımıza inanıyoruz.

Şu aşamada kuraklık nedeniyle gıda ürünlerinde bir artış olması mümkün değil. Tahıl stoklarımız yeterli. Şimdiden gıda fiyatlarına bir zam yapılırsa bu ticari ahlakın zayıflığından olur. Bunun için de bakanlıklarımız sahada inceleme yapıyor.'' yanıtını verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ''Su ve tarım konusunda kanun çalışmalarınızın olduğunu öğrendim. Bunlar nedir?'' sorusuna ''Türkiye’de su yönetiminin çok başlı olduğunu düşünüyoruz. Birçok paydaş kurum, kuruluş, otorite var. Bakanlıklar, belediyeler, il özel idareleri, kaymakamlıklar, valilikler…

Suyun yönetimine bunların hepsi bir şekilde etki ediyor. Bu da su yönetimini olumsuz etkiliyor. Bunun değişmesi gerek. Avrupa’da arabanızı bile sokakta yıkayamazsınız. Evinizdeki atık suyun nereye gideceği bellidir.

Biz suyu üretiyoruz ama şehirlerde su borularını döşeyen, atık su kanallarını yapan başka kurumlar. Onlar da baraj yapıyor, biz de. Tüm bunlardan dolayı su tüketiminde ciddi kayıplar, gereksiz tüketimler ve yer altı sularının zarar gördüğü durumlar yaşıyoruz.'' şeklinde yanıt verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ''Su yönetimini tek bir merkezde mi toplayacaksınız?'' sorusuna ''Evet merkezileşmiş bir yönetim kurmak zorundayız. Bu gelişmiş ülkelerde de böyledir. Belediyeler su konusunda ne yapmalı, il özel idareleri, bakanlıklar, diğer kurumlar nelerden sorumlu olmalı bunları belirlememiz gerekiyor. Su zengini değiliz, su fakiri de değiliz ama bunu iyi yönetmezsek sıkıntı çekeceğiz bu çok açık.'' şeklinde yanıt verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ''Ne zaman çıkacak kanun?'' sorusuna ''Meclis grubumuz konuyu çalışıyor. En kısa zamanda gündeme getirme niyetindeyiz. Bu konuda gerekirse muhalefetle de görüşerek durumun önemini anlatacağız. Ülkemizin geleceği açısından bu kanunu çok önemsiyoruz.'' şeklinde yanıt verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.