NTV canlı yayınına katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ''Özellikle kadının soyadıyla ilgili AYM'nin iptal kararından sonra bir düzenleme yapmak gerekiyordu. Medeni kanunumuzun ilk halinde kadın evlenmekle kocasının soyadını alır şeklindeki düzenleme sonraki yıllarda kızlık soyadıyla birlikte kocasının soyadını kullanabilir şeklinde değişiklik olmuştu. AYM, 'Kendi soyadını kullanabilir' şeklinde bir karara vardı. Buradaki karar TBMM'nin. Medeni kanunumuzun o maddesi iptal edildiği için bir düzenleme gerekiyor.
Medeni kanunla ilgili, aile hukuku bahsiyle alakalı bir takım sorunlar var. Boşanma davalarının uzun sürmemesi lazım. Özellikle kadınların mağduriyeti söz konusu olabiliyor. Uzun süren davalar istemediğimiz durumlara varabiliyor. Boşanma davalarının uzun sürmeden sonuçlanması lazım.
'Aile hukukunu yeniden gözden geçireceğiz' demiştim. Bu hemen kamuoyunda 'Adalet Bakanı medeni kanunu silbaştan yazacağız' diyor şeklinde eleştiriler oldu. Hala bunu tekrar edenler var. Medeni kanunumuz 2001 yılında baştan sona değişmişti. Dolayısıyla medeni kanunumuz bizim özellikle hem kişiler hem aile hukuku bakımından önemli bir temel kanunumuz. Yıllar içerisinde toplumun ihtiyaçları kapsamında elbette ki değişmesi gereken hususlar varsa TBMM'nin takdirinde olan bir husus. Beni morada söylediğim, aile hukuku sorunlarını ele alacak bir sempozyum yapıyoruz. Sempozyumun çıktıları doğrultusunda önerilerde bulunacağız dedim.
Kadının soyadında da böyle bir tartışma söz konusu ediliyor. AYM'nin gerekçesi ortada. Bu gerekçe doğrultusunda TBMM'de milletvekillerimiz en doğru kararı verecektir.'' dedi.