Bilindiği üzere 18 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cami ve mescitlerin cemaatle ibadete açılmasına yönelik alınan ve alınacak tedbirleri açıklamıştı. Söz konusu tedbirler Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda ilgili Bakanlıklar ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ortaklaşa alınmıştır.
Alınan kararlar çerçevesinde öğle, ikindi ve cuma namazları 29 Mayıs 2020 tarihinde Cuma gününden itibaren cemaatle kılınacak. Diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için camiler açık olacak. Meteorolojik ve mevsimsel şartlara bağlı kalmak şartıyla öğle ve ikindi namazları cami içinde veya cami bahçesi yada avlusu gibi açık alanlarda kılınacak ancak cuma namazı cami içerisinde kılınmayacak.
Cami ve mescitlerin bütün bölümleri her gün usulüne uygun şekilde temizlenip el temasının çok olduğu yerler dezenfektan maddeler ile silinecek. Cami ve mescitlerdeki klima ve havalandırmalar çalıştırılmayacak onun yerine kapı ve camlar açık tutulacak.
Abdeshaneler, şadırvanlar ve tuvaletler kapalı tutulacak. Namaz kılacak cemaatin, cami ve mescitte bulunan herkesin maske kullanması zorunlu olacak, maskesiz kişiler cemaatle namaz kılamayacak. Bu kural cami ve mescitte bireysel namaz kılmak isteyenleri de kapsayacak.
Cami ve mescitlerde tesbih, rahle, ayakkabı çekeceği, bulundurulmayacak. Cami ve mescitlerde belirlenen tedbirleri içeren afişler asılacak. Cemaatle namaz kılmak isteyen kişiler ya seccadelerini yanlarında getirecek ya da müftülükler tarafından temin edilen tek kullanımlık seccadeleri kullanacak. Namazlar cami avlusu gibi dış mekanda kılındıktan sonra şahsi seccadelerin yıkanması için uyarı yapılacak.
Namaz kılınacak alanlarda koli, karton, çuval ve hasır gibi malzemeler kullanılmayacak. Cami ve mescitlere girişlerde herkes ellerini dezenfekte edecek. Cemaatle namaz kılacak kişilere namazların sünnetlerini evde kılmaları ve tesbihatı evde yapmaları konusunda uyarıda bulunulacak. Cemaat el sıkışma ve kucaklaşma gibi eylemlerde bulunamayacak ve sosyal mesafe kurallarına uyulacak.
Türbelerin iç mekanları ziyarete açılmayacak, dış yüzeylerinde en az 1 metre mesafe olacak şekilde teması önlemek için şerit çekilecek. Mevlit, toplu yemek gibi, cami çıkışı ikramlar yapılamayacak. Cami önlerindeki dilenciler için alınan tedbirlere önem gösterilecek. Cuma namazı sonrası sergi ürünleri satılamayacak.
Cuma namazı kılmak için belirlenecek camilerin avlu ve bahçeleri ile belirlenen açık alanlar Valilik ve Kaymakamlıklarca belirlenecek ve en geç 26 Mayıs 2020 tarihine kadar kamuoyuna bildirilecek. Cuma namazı vaktinde camilerin kapalı alanları kapalı olacak. Hatibin cuma namazı esnasında rahat duyulabilmesi ve görülebilmesi için gerekli tedbirler alınacak.
Namaz öncesi ve sonrası cuma namazı için belirlenen açık alanlar belediyeler tarafından temizlenip dezenfekte edilecek. Cuma namazlarında oturma düzeni ilk saftan son safa doğru olacak. Namaz bitiminde cemaat son saftan ilk safa doğru camiden ayrılacak. Bu düzenin sağlanması için en az beş kişiden oluşan ''Cuma Heyeti'' oluşturulacak ve kolluk personeli görevlendirilecek.
Cuma Heyeti; din görevlileri, öncelikle erkek Kur'an Kursu Öğreticileri, müftülük personelinden oluşacak, yeterli personel bulunamazsa diğer kamu görevlilerinden görevlendirme yapılabilecek. Cuma namazı kılınacak alanlarda cemaatin giriş ve çıkışlarının kontrollü bir şekilde sağlanması için kolluk birimleri gerektiğinde akordiyon, bariyer, renkli kordon ve şerit, plastik duba gibi araç gereçlerden yaralanabilecek. Cuma namazlarında vaaz yapılmayacak olup, hutbeler okunacak, namazlar kısa sürede kılınmaya çalışılacak.