Öne Çıkanlar Özel Öğrenci Barınma Hizmeti 2024 Yılı KPSS Lisans (Alan Bilgisi) Sınavı Soru ve Cevapları Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü Hakmar Express BİM Aktüel Ürünler

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gaziantep'te Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni'nde Konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Gaziantep Şehir Hastanesi'nin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Depremin hemen ardından 21 Şubatta İslahiye'ye gelmiştik. İlçemizde yol açtığı yıkımı bizzat yerinde görmüştük. Kolları sıvadık, hemen çalışmalara başladık. Geçen yıl 31 Mart'ta Gaziantep-Kilis afet konutlarının temelini attık, ardından Nurdağı ilçesinde 22 Nisan'da inşası tamamlanan köy evlerini hak sahiplerine teslim etmenin sevincini yaşadık. Afet bölgesini hep gündemimizde tuttuk. Seçim gündeminin deprem gündeminin önüne geçmesine asla izin vermedik. Bu samimi çalışmamızı deprem bölgesindeki vatandaşlarımız da yakınen gördüler.

Gideni geri getirmek mümkün değil fakat yıkılanın yerine yenisini koymak, depremin yol açtığı maddi zararları telafi etmek bizlerin elindedir. Deprem bölgesinin imarı ve ihyası için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Şu ana kadar yıkık ve acil yıkılacak 6 bin 114 binanın tamamını kaldırdık, ağır hasarlı 14 bin 319 binadan 11 bin 554'ünün enkaz kaldırma işlemleri bitti. Gaziantep'e toplamda 4,8 milyar liralık kaynak aktardık. Gaziantep'te kurulan ve dağıtılan çadır sayısı 54 bin 554'tür. Şehrimizdeki 20 yerde kurulan 8 bin 660 konteynerde 26 bin kişi kalıyor. Kırsalda kurulan konteyner sayısı ise 10 bin 674, buralarda barınan kişi sayısı 32 bin 454'tür.

Gaziantep'te 17 bin 425 konut, 1673 iş yeri, 839 ahır olmak 19 bin 927 hak sahibi bulunuyor. Bugün 10 bin 698 konutumuzun kurasını çekiyoruz. Yeni evlerinin hayırlı, huzurlu olmasını diliyorum. 14 bin konutumuzun yapımı da hızla sürüyor. En son vatandaşımız da evine kavuşanan kadar bize dinlenmek yok. Türkiye asrın birlikteliğini sergileyerek asrın felaketini sarıyor. Toplam 11 ilimizi ve 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkileyen bir afetin altından kalkmak her babayiğidinin harcı değildir. Dünyada Avrupa'sı ve Amerika'sı dahil hiçbir ülke böyle ağır bir yükün altından bizim gibi dirayetle kalkamaz. Nitekim geçtiğimiz senelerde orman yangını ve sel felaketi yaşayan kimi Batılı devletler hala bu sorunlarla boğuşuyor, Türkiye ise en zor olanı alnının akıyla geride bırakmıştır. Milletimizin sabrı, metaneti, vakarı, gayreti ve yakın dayanışmasıyla sadece 1 yılda çok ciddi mesafe katettik.

Hasarın ve faturanın büyüklüğü karşısında asla yılgınlığa kapılmadık. Yatırımlarımızın aksamasına müsaade etmedik. Şüphesiz eksiklerimiz olmuştur. Hiç arzu etmesek de kimi yerlerde gecikmeler yaşanmış olabilir. Ama deprem bölgesi için nasıl samimiyetle çalıştığımıza, depremzede kardeşlerimize el uzatmak için nasıl çabaladığımıza 85 milyon şahittir. Bundan sonra daha hızlı yol alacağımıza inanıyorum. Farklı proje ve çalışmalarla bu süreci kolaylaştırmanın ve hızlandırmanın gayretindeyiz.Farklı proje ve çalışmalarla bu çalışmaları hızlandırmanın gayretindeyiz.

Yerinde dönüşüm için başvurular 255 bini aştı, Gaziantep'te bu sayı 1068'dir. Bu projemizde konutlar ve köy evleri için 750 bin lira hibe, 750 bin lira çok uygun şartlarda kredi veriyoruz. Ahırlı köy evleri için hibe miktarı 750 bin lira, kredi tutarı ise 1 milyon liradır. Krediler iki yıl ödemesiz olmak üzere 10 yıl vadeli ve faizsizdir. Depremden etkilenen şehirlerimizin meydanlarını, ana caddelerini de biz yapıyoruz. Deprem bölgesindeki içme suyu, atık su, kanalizasyon, arıtma tesisi gibi altyapı projeleri için yerel yönetimlere 56 milyar liralık hibe desteği sağlıyoruz. Şu an projelendirme çalışmaları sürüyor, yazın altyapı çalışmalarına başlayacağız.

Depremden etkilenen şehirlerimizin meydanlarını, ana caddelerini de biz yapıyoruz. Alt yapı projeleri için İlbank aracılığıyla deprem bölgesindeki içme suyu, atık su, kanalizasyon, arıtma tesisi gibi altyapı projeleri için yerel yönetimlere 56 milyar liralık hibe desteği sağlıyoruz. Yazın altyapı çalışmalarına başlayacağız. Büyük bir gayret ve özveriyle çalışarak deprem bölgemizi en kısa sürede ayağa kaldıracağız. Türkiye kerim vasfıyla çok güçlü bir devlettir.'' dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ''İki ay içerisinde 300 binden fazla inşaatımızın ya hızla tamamlanmak üzere olduğunu veyahut da inşaatların başlayıp devam ettiğini herkes görecek zaten. Bunları da zaman içerisinde teslim edeceğiz. Bir taraftan da karar aldık, şehir merkezlerini inşa ediyoruz. Şehirlerimizin meydanlarını bakanlık olarak bizler yapıyoruz. Çünkü o şehrin meydanları herkese ait hatıraları barındırıyor ve orada kartpostallara konu olacak resimlerin çıkması lazım. Ana caddelerini bizler yapıyoruz, çelik evlerin ihalelerini hızla yapmaya devam ediyoruz. Yerinde yapmak isteyen kardeşlerimize de zaten yardım paketini açıkladık. Kim ki yerinde yapmak istiyorsa 1,5 milyon liralık bizim yardım paketimiz var. Kimisi de 'Ben yerimde yapacağım, komşularımla beraber olacağım. Kurada belki başka yer çıkar, o yüzden ben mahallemden ayrılmak istemiyorum' diyordu. Onlar için de bir fırsat doğmuş oldu.

Çalışacağız, gayret edeceğiz. Ne zamana kadar? Sizler o güvenli konutlarınıza çıkıp Allah sizden razı olsun deyinceye kadar devam edeceğiz. Bundan hiç endişeniz olmasın. Bu bir hafta içerisinde 46 bin konutun teslimatını yapıyoruz. 2 ay içerisinde 75 bine çıkacak sayı. Sene sonuna kadar da inşallah biz 200 bin konutumuzu teslim edeceğiz. Ama öbürleri de peyderpey her ay 15, 20 bin civarında konutlar teslim edilerek devam edecek. Gaziantep'te de bizim AFAD'ımızın tespitine göre 17 bin civarında hak sahibi var. Ama biz 23 bin, 24 bin konuta başladık. Bunlar yapılıyor 17 bini hak sahiplerine verilecek. Kalanlar da buralarda sosyal konut olarak inşallah kullanılacak. Yine sizlerin hizmetinde olacak. Biz bunları kolay yapmıyoruz, bir iş kolayla olmuyor. İlk işe başladığımızda hatırlayın 'Aceleniz neydi dediler. Niye bir an önce inşaatlara başlıyorsunuz' dediler. Hatta depremin olduğundan ikinci günü koca koca genel başkanlarıyla siyasi partiler 'bunlar depremin altında merak etmeyin' dediler. Adeta seviniyor gibi çığlıklar atarak gezdiler ortalıklarda. Sonra da her yaptığımız işe bir bahane buldular. Niye erken başladığımızdan, daha sonra çıkardığımız kentsel dönüşüm yasasını, rezerv alan ilan ederek inşaata başladığımız yerlerde 'milletin malına mı çökeceksiniz' diyerek milleti tahrik etmeye kalktılar. Şunu açıklıkla ifade ediyorum. Devlet milleti için vardır, milletine hizmetkar olduğu zaman kıymetlidir. Bizler de sizlerin hizmetindeyiz, biz sözümüzü tutacağız. Başkaları belki laf üretir, dedikodu üretir, iftira üretir ama bizler iş üretiriz, çalışırız, söz verirsek inşallah yerine getiririz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızdan böyle gördük ve böyle devam ediyoruz.'' dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ''Bugün de milli mücadelemize rehberlik eden gazi şehrimizdeyiz. İnşallah bugün de depremzede vatandaşlarımızı yeni yuvalarına kavuşturacağız ve kavuşturmaya da devam edeceğiz. Hani şair diyor ya 'gönül gönüle deyince yol mu dayanır'. Biz milletimizle gönül gönüle vererek nice zorluklara göğüs gerdik, nice eşiklerden geçtik bir ve beraber olduk hep zorlukların üstesinden geldik hamdolsun. 6 Şubat'tan sonra dünyanın en büyük arama kurtarma ve iyileştirme operasyonunu gerçekleştirdik. 7'den 70'e bir olduk. Asrın felaketini hep birlikte, el ele vererek asrın dayanışmasına ve birlikteliğine dönüştürdük. Bu birlikteliğimiz kırılmaz, kopmaz bir zincir ise bu zincirin en güçlü halkalarının başında Gaziantep geliyordu. Sofrası ve gönlü zengin, üreten, çalışan, zorluklardan yılmayan, mücadele eden gazi şehrimiz 6 Şubat'tan sonra da yaraların sarılması için devletimizle bir ve beraber olmuştur. Allah hepinizden razı olsun.

Depremler Gaziantep'te özellikle İslahiye ve Nurdağı'nda büyük yıkıma yol açtı ama ilk günden beri ne dedik 'devletimiz milletimiz için vardır. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde yıkılan evlerin daha iyisini, daha güzelini, daha güvenlisini yapmaya devletimiz de milletimiz de muktedirdir'. Hamdolsun öyle de olmuştur. Gaziantep'te 17 bin 425 konut, 1663 iş yeri, 839 ağır olmak üzere toplam 19 bin 927 hak sahibimiz bulunuyor. Bugün 10 bin 90'ı il ve ilçe merkezlerimizde, 608'i kırsalda olmak üzere toplam 10 bin 698 konutumuzun kuralarını çekip siz kıymetli hak sahiplerine vereceğiz. Yine yaklaşık 14 bin konutunuzun yapımı da olanca hızıyla devam ediyor. İnşallah onları da bitirecek ve vatandaşlarımıza yani siz kıymetli hemşerilerimize teslim edeceğiz.

Durmayacağız, duraksamayacağız, son anahtar teslim edilinceye, hayat normale dönünceye kadar burada, deprem bölgesinde olmaya, gece gündüz sizlerle birlikte çalışmaya, sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu duygularla 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tekrar Allah'tan rahmet, kederli ailelerine ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum. Kuralarını çekerek anahtarlarını teslim edeceğimiz yeni yuvalarınızın hayırlı olmasını diliyorum. Depremin ilk anından itibaren asrın birlikteliğini liderlik ederek milleti için gece gündüz demeden çalışan, kalıcı konutların yapımında güçlü iradesini ortaya koyan Sayın Cumhurbaşkanı'mıza şükranlarımı arz ediyorum. Binaların yapımında büyük emek sarf eden Sayın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza ve onun kıymetli ekibine yürekten teşekkür ediyorum. Kabinedeki tüm arkadaşlarımıza, onların kıymetli ekiplerine yürekten teşekkür ediyorum. İçişleri Bakanlığımız ailesinde AFAD başta olmak üzere güvenlik güçlerimize, her birine yürekten teşekkür ediyorum, her birinden Allah razı olsun diyorum. Allah her türlü afetten ülkemizi, şehirlerimizi korusun. Yeni evleriniz her birinize tekrar hayırlı, uğurlu olsun.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.