Öne Çıkanlar Mahmut Özer öğrenci sağlık personeli enflasyon Müze ve Ören Yerleri

E-Nabız Grip Aşısı Risk Durumu Sorgulama

11 Mart 2020 tarihinden beri etkisini Türkiye'de devam ettiren Koronavirüs (COVID-19) ile gribin belirtileri birbiri ile benzerlik göstermektedir. Gripten korunmak isteyen vatandaşlar kendi tedbirlerinin yanında grip aşısına yöneldi. Kısacası Koronavirüs ile birlikte grip aşısına rağbet arttı, stokları tüketti. 

Geçtiğimiz gün Türkiye'ye ulaşan grip aşıları talebin çok olması üzerine birtakım kriterlere göre vatandaşlara yapılacak. Öncelik riskli grup denilen kronik rahatsızlığı olan vatandaşların. 

Grip aşısı risk durumu sorgulaması için e-Nabız Sistemi hazır hale getirildi. Tek yapmanız gereken e-Devlet veya e-Nabız uygulamasını telefonunuza indirmek yada tarayıcıdan giriş yapmak. Dilerseniz konuyu daha detaylandıralım.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan grip aşısı açıklamasında "Bakanlığımız, geçmiş yıllarda olduğundan daha fazla influenza aşısı temin etmek üzere bağlantılarını sağlamış durumdadır. Ancak tüm dünyada üretim kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle belli bir zaman diliminde peyderpey temin edilmektedir. Bu nedenle belirlenen risk grupları ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli bir şekilde aşı yapılması öngörülmüştür.

Vatandaşlarımız risk durumlarını E-nabız sistemi üzerinden öğrenebileceklerdir.

İlgili aşı, hekimler tarafından sadece Reçetem Sistemi üzerinden yazılacaktır. Manuel yazılan reçeteler işleme alınmayacaktır.

İlgili aşı yalnızca serbest eczanelerce temin edilecektir. Eczanenin Reçetem Sistemi’ne reçeteyi girmesi ile İlaç Takip Sistemi’nde (İTS) aşı temin hakkı oluşturulacaktır." denildi.

e-Nabız uygulamasına giriş yapan kişiler, riskli grupta olup olmadıkları ifade eden bir butonla karşılaşacak. Kişi riskli grupta ise grip aşısını öncelikli olarak yaptıracak, risk grubunda değilse grip aşısı satılmayacak.

Özellikle kalp rahatsızlığı, böbrek yetmezliği gibi sorunları olan kişiler, çocuklar ve hamileler yüksek riskli grupta yer almaktadır.

e-Nabız sistemine e-Nabız şifresi veya e-Devlet şifresi ile giriş yapılabiliyor. Riskli grupta olan kişiler aşılarını aile sağlığı merkezlerinde yaptırabilecek.

Aşıların renkli reçete sistemi üzerinden entegre edileceğini açıklayan Antalya Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ertekin, "Kronik hastalıkları ve öncelikli hasta gruplarından başlanması gerekiyor. Henüz formatları resmi olarak açıklanmadı, ama aile hekimleri üzerinden reçete sistemine girilecek. Hastamız bunu hak ediyorsa, işaretlenmiş hasta reçete yönlendirmeye gidecek ve reçete üzerinde düzenlendikten sonra renkli reçete sisteminden oluşan reçetesi de eczane ekranında klasik reçete gibi şifresiyle işlem yapılacak. Sonrasında depomuzdan stok isteyeceğiz. Yani her reçete başına kendi ilacı birebir istenecek. İlaç Takip Sistemi (İTS) üzerinde de aktif şekilde kayıtlar gözüküyor olacak. Depoda bunun teyidi alındıktan sonra hastaya özel ilacını bize sevk edecek" dedi.

Eczanelerde yapılan listelerin artık geçerli olmayacağını söyleyen Antalya Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ertekin, "Ciddi sayıdaki talebe oranla aşı gelseydi gerçekleşecekti. Fakat stok sayısı düşük, hasta sayısı yüksek, kronik hastalarla 65 yaş üstün toplamı 10 milyonu buluyor denildi. O kadar aşı maalesef o grup için bile gelemeyeceği için öncelikliler için depolarımızdan hasta üzerinden takip edilecek" dedi.

Renkli reçete sisteminin, özel kullanıma sahip reçete gruplarında hekimlerin düzenleme zorunluluğu olan, eczacıların da o reçete takibiyle sisteme kaydettiği reçete grupları olduğunu anlatan Antalya Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ertekin, "beyaz reçeteden biraz daha farklı bir sistem. Orada hasta üzerinden düzenlenmesi açısından birebir takip mümkün kılınıyor. Normalde kırmızı reçete dediğimiz bir sistem ve kontrole tabi bir sistem var. Yaklaşık 300 kalem ilacı ihtiva eder. Onların üzerine bir kalem daha eklenmiş oldu. Grip aşısı böyle bir sisteme tabi değildi, beyaz reçeteyle elden teslim edebildiğimiz bir üründü. Ama şimdi o sistemde olan bir reçete haline gelecek ve kontrollü ve dağıtımında kayıtlı şekle dönüşmüş olacak" dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada influenza aşısının temin edildiğini ve aşının belirlenen risk gruplarının ağırlık derecesine göre sıralanarak kademeli şekilde yapılmasının öngörüldüğü bildirildi ve "vatandaşlarımız risk durumlarını e-Nabız sistemi üzerinden öğrenebileceklerdir. İlgili aşı, hekimler tarafından sadece Reçetem Sistemi üzerinden yazılacaktır. Manuel yazılan reçeteler işleme alınmayacaktır. İlgili aşı yalnızca serbest eczanelerce temin edilecektir. Eczanenin Reçetem Sistemi'ne reçeteyi girmesi ile İlaç Takip Sistemi'nde (İTS) aşı temin hakkı oluşturulacaktır." denildi. 

T.C. Sağlık Bakanlığı kişisel sağlık kaydı sistemi olan e-Nabız sistemine giriş yapabilmeniz için iki farklı yöntem sunulmuştur. 

1.) https://enabiz.gov.tr/ üzerinden T.C kimlik numaranız ve şifreniz ile e-Devlet üzerinden uygulamaya giriş yapmak,

2.) e-İmza ile uygulamaya giriş yapmak.

e-Nabız sistemi resmi sitesine https://enabiz.gov.tr/ gidiniz. Karşınıza çıkan ekranın sol tarafında e-Nabız giriş penceresi yer almaktadır. Buradan T.C kimlik numaranız ve şifrenizi yazarak giriş yapabilirsiniz. 

Giriş yaptığınızda profil bilgilerinizi oluşturmak için yönlendirildiğiniz ilk ekranda Kullanım Şartları bulunmaktadır. Profilinizi oluşturmaya başlamak için “e-Nabız Sistemi kullanım koşullarını okudum” yazısının yanında bulunan kutucuğu işaretlemeniz gerekmektedir. 

Profil bilgilerinizi oluşturmak için 2. Aşama kişisel bilgilerinizdir.

Paylaşım Seçeneklerinden kişisel sağlık bilgilerinize kimlerin erişimde bulunmasını istediğinizi seçebilirsiniz. Profil bilgilerinizi oluştururken son aşama ise Erişim Bilgileridir. Burada cep telefonu bilgilerinizi ve sisteme girişte kullanmak istediğiniz e-Nabız şifrenizi oluşturup girmeniz gerekmektedir. Daha sonra cep telefonunuza gelen tek kullanımlık erişim kodunu Onay Kodu alanına yazarak e-Nabız'ı aktifleştirme işleminizi gerçekleştirmiş olursunuz.

E-Devlet şifreniz yoksa:

Sağlık Bakanlığına kayıtlı Aile Hekiminize cep telefonu numaranızın kaydını yaptırarak, telefonunuza gelecek kısa mesaj ile size iletilen tek kullanımlık erişim kodunu kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

2.) e-Nabız sistemine giriş yapabilmek için e-İmza yöntemini kullanmak istiyorsanız

Cep telefonunuz ve hattınıza kayıtlı mobil imzanız ile kimliğiniz doğrulandıktan sonra işleminize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Eğer farklı bir yöntem ile kimlik doğrulaması yapmak istiyorsanız, yukarıda bulunan diğer seçenekleri kullanarak da sisteme giriş yapabilirsiniz.

Diğer yöntemler

E-İmza Uygulaması İndirebilirsiniz.

Ortak Giriş Noktası 

Ortak Giriş Noktası, Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen uygulamalara tek bir noktadan erişim imkânı sunan bir web sitesidir. Ortak Giriş Noktası, kullanıcıların giriş yapmak istedikleri uygulamalara Aktif Dizin, T.C. Kimlik Kartı, e-Devlet Kapısı, Elektronik İmza ve Mobil İmza seçeneklerinden kendilerine uygun olan yöntemle kimlik doğrulamalarını gerçekleştirilerek erişimini sağlamaktadır. Ortak Giriş Noktasından giriş yapıldıktan sonra kullanıcıların entegre başka web uygulamalarına tekrar giriş yapmalarına gerek kalmaksızın erişimleri sağlar.

e-Nabız sistemine masaüstü bilgisayarınızdan giriş yaptığınız anda karşınıza bu şekilde kişisel sağlık bilgileriniz çıkmaktadır. Daha önce gittiğiniz hastaneler, doktorlar, yaptırmış olduğunuz tahliller burada gözükecektir. Eğer risk grubunda değilseniz;

"İnfluenza (Mevsimsel Grip) Bilgilendirme

İnfluenza açısından yüksek risk grubunda değilsiniz. Durumunuz ileride yeniden değerlendirilecektir." mesajı belirecektir.

Risk grubunda yer alıyorsanız da girp aşısı bilgileriniz ekran yer alacaktır.

e-Nabız uygulamasına Android ve İOS işletim sahibi telefonlardan da ulaşabilmeniz mümkün. E-Nabız, sağlık tesislerinden toplanan kişisel sağlık verilerine, vatandaşların ve vatandaşların yetkilendirdiği yakınlarının ve hekimlerin, internet ve mobil cihazlar üzerinden erişebilecekleri bir uygulama.

Google Play'dan indirmek için 

GOOGLE PLAY MAĞAZASINDAN İNDİRİN : https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.gov.saglik.enabiz&hl=en_US&gl=US

APP Store'den indirmek için

APP STOREDEN İNDİRİN: https://apps.apple.com/tr/app/e-nab%C4%B1z/id980446169?l=tr

Uygulamayı yükledikten sonra e-Nabız şifrenizle ya da E-devlet giriş ekranı ile giriş yapabilirsiniz.

Uygulamayı kullanabilmeniz için "https://www.enabiz.gov.tr" sitesinde yer alan "E-Devlet ile Giriş" sekmesinden giriş yaparak e-Nabız sistemini aktif etmeniz gerekmektedir. Kullanıcı onay verdiği takdirde destekleyen mobil cihazlardan ilgili bilgiler uygulama tarafından kullanılacaktır.

e-Nabız uygulamasına giriş yaptığınızda karşınıza bu şekilde ekran çıkacaktır. 

E-Nabız’da bulunan sağlık bilgileri, sistemin devreye alınmasından itibaren hastalıklarınızla ilgili konulan teşhislerin, yaptırılan tahlillerin, çekimi yapılan tıbbi görüntülerin, yazılan ilaçların, aşıların, tespit edilen alerji ve benzeri bilgilerin sağlık hizmeti alınan sağlık kuruluşları tarafından elektronik ortamda e-Nabız sistemine gönderilmesi ile oluşmaktadır.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre grip aşısı bu yıl da 72,64 lira olacak. Geçtiğimiz dönem de aşı olmak isteyen kişilerden aynı ücret talep edilmişti.

Sağlık verilerinin bulunduğu e-nabız sistemine grip aşısı olabilecek kişilerin listesi geldi. TC kimlik numarası ise sisteme giriş yapan kişiler risk grubunda olup olmadığını buradan sorgulayabilecek. Risk grubunda olanlar aşılarını yaptırabilecekler. Grip aşısı alabilecek vatandaşların isimleri e-Nabız sistemi (https://enabiz.gov.tr/) üzerinden öğrenilebilecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.