Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün ortak çalışmasıyla kronik hastalığı olan bireylerin tarama ve izlemlerinin ayrıntılı yapılabilmesi için geliştirilen ve 1 Ocak 2021'de kullanıma açılan Hastalık Yönetim Platformu (HYP), 1 Temmuz itibarıyla tüm aile sağlığı merkezlerinde yaygınlaştırıldı.
Hastalık Yönetim Platformu kronik hastalığı olan bireylerin hastalıklarının semptom ve bulgularının kontrol altına alınması ve bireylerin fonksiyon kayıpları yaşamalarının ve engelli hale gelmelerinin önüne geçilmesi amacıyla geliştirilen online bir platformdur. Periyodik taramalar yapılarak kronik hastalıklarda erken teşhis konmasının sağlanmasını ve teşhis konan hastaların periyodik izlemlerinin kanıta dayalı tıp kılavuzlarının önerileri doğrultusunda yapılması, uygun tedaviyi verilmesinin sağlanması ve komplikasyonların erken tespitinin sağlanmasını kolaylaştırır.
2 HYP Uygulaması Fonksiyonel Özellikleri ve Kullanım Kılavuzu
2.1 Doktor Dashboard Modülü
Hastaların Listelenmesi (Aile Hekimi Kullanıcıları için)
Aile Hekimi rolünde bir kullanıcı Doktor Dashboard Modülüne gelince Şekil 1’deki ekranla karşılaşılır. Her sayfada 10 hasta görülecek şekilde tüm hastalar listelenmektedir. Şekilde görüldüğü gibi hastaların takip edilen hastalıklarına göre (Diyabet, Hipertansiyon, Kardiyovasküler Risk, Obezite, Koroner Arter Hastalık, Yaşlı Değerlendirme, İnme, Kronik Böbrek Hastalığı) ayrı ayrı durumları gözlenebilmektedir.
Hekimlerin hedef nüfus listesindeki bireylerin hangi kronik hastalık takip/izlem listelerinde oldukları bilgileri Bakanlık tarafından sağlanan “USS Hastalık Bilgiler Listesi” servisinden alınarak bu ekranda listelenir. USS Hastalık Bilgiler Listesi servisinin listeleme kriterleri Ek 1’de özetlenmiştir. Ekim 2020 itibarıyla bu hastalıklardan sadece ilk dördü canlı ortamda devrededir.
Dilenirse 1 numarada gösterilen menüyle hasta sayfaları değiştirilebilir.
2 numaralı butonla da doktor dilerse HYP’den çıkış yapar.
3 numaralı butonla geçici görevlendirmeyle veya vekaleten baktığı birimler var ise bu birimlere geçiş yapabilir.
2.1.2 Hastaların Listelenmesi (Aile Hekimi olmayan Sağlık Uzmanı Kullanıcıları için)
Aile Hekimi olmayan Sağlık Uzmanı rolündeki bir kullanıcı ile Doktor Dashboard Modülüne gelince Şekil 2’deki ekranla karşılaşılır. Kullanıcı hastasının T.C. Kimlik numarasını yazarak sistemde hastasını arayabilir.
Bulunan hastanın hastalık yönetim programlarındaki son durumlarını görebilir ve ardından seçtikleri hastanın durumunu daha detaylı incelemek üzere ‘Görüntüle’ butonuna tıklayarak Hasta Dashboard ekranlarına yönlendirilebilirler.
Yetkilerinin olmadığı bir hasta TCKN’si ile arama yapıldığında ise hastanın verilerine erişim yetkilerinin olmadığı durumu kullanıcıya hata mesajı ile bildirilir (Şekil 4)
Kılavuza https://hsgm.saglik.