Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Dünyada her yıl 7 milyon, ülkemizde 100 bin insanın tütün kullanımına bağlı hastalıklardan öldüğü gerçeğine rağmen, maalesef bu salgınla mücadelede henüz arzu ettiğimiz yerde değiliz.
Kendi yakın çevremizden başlayarak karşılaştığımız herkesi, tütün ürünlerinin zararlarına karşı ikaz ediyor, hatta varsa sigara paketine el koyuyoruz. Hükümetimizin sağlık ve gençlik politikalarını tütün, alkol, uyuşturucu gibi insan vücuduna zararlı ürünlerin kullanımı ile mücadele eksenli olarak sürdürdük. Ülkemizde kapalı mekanlarda sigara içme yasağından yüksek vergi uygulamasına kadar tütün ürünleri kullanımı ile en etkili mücadeleyi bizim gerçekleştirdiğimizi kimse inkar edemez. Araştırmalar, bu sayede ülkemizde sigara kullanımında nispi bir gerileme yaşandığını da gösteriyor.
Mücadelemizi tüm tütün ürünlerini, hatta daha ötesinde bağımlılığa yol açan her türlü maddeyi kapsayacak şekilde genişleterek sürdürüyoruz.
Biz, milletimizi, insanımızı çok seviyoruz. Onun için de gerçekten sigara içiyorsa diyoruz ki 'seni sevdiğimiz için gel sigarayı bırak.' Eğer elinde sigara varsa, paketi almaya yelteniyorum bir Cumhurbaşkanı olarak. Niye? Vatandaşımı sevdiğim için, yapmam gereken ne? Ona zarar verecek olan bir şeyi ondan alıp kurtarmak. Burada da böyle bir ufak sigara müzesi de neredeyse kurduk. Şimdi tabii karşımdaki tabloya baktığım zaman baya güzel işler yapmışız.
Sigaradaki vergileri devamlı artırıyoruz. Bundan dolayı da çok rahatsızlar. Hem suluda artırıyoruz hem sigarada artırıyoruz. Fakat hayret aç, sefil geziyor ama onu almaktan geri durmuyor. Rakıyı almaktan, birayı almaktan geri durmuyor.
Elektronik sigara denilen de diğerinden farklı değil. Acımasız zarar vermeye devam ediyor. Bunlara fırsat vermeyeceğiz. Elimizden geleni yapacağız. Nargile sigaradan daha az zararlı değil, tam aksine çok fazla zararı var. Bu zarardan milletimizi kurtarmak için bazı hazırlıklar yapıyoruz.
Şimdi metaverse teknolojilerinin popüler olduğu bu dönemde endüstri bu kanallar aracılığıyla gençlerimize havalı gözükme ve özgür olma kılıfı altında sigara kullanımını marifet gibi gösteriyor. Yapılan çalışmalarda sigaraya özendirme söz konusu oluyor. Bu alana ilgisi olan kardeşlerimizin, bu teknolojileri en iyi şekilde öğrenmeleri gerçek özgürlükleridir.
Elon Musk ile ilk görüşmemde diyeceğim ki sigara tüketimine karşı da şöyle biraz para harca. İsabetli olur değil mi? Değişik yerlere çok büyük paralar harcıyor, biraz da bununla mücadeleye harcarlarsa... Hele hele Amerika'dan başlayarak tüm dünyaya, bu işi çok daha çabuk başarırız. Dijital ile bu işin propagandası gerçekten işimizi zora sokuyor. Ne olursa olsun biz ülkemiz için gereği ne ise bunu yapacağız.'' dedi.