Öne Çıkanlar Mahmut Özer sağlık personeli enflasyon öğrenci Müze ve Ören Yerleri

İşçilere 10 Gün Ücretli İzin Verilmesi Kanun Teklifi

Teklif ile, işçilere, evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde 7 gün; eşinin ana, baba veya kardeşinin ölümü halinde 5 gün; eşinin doğum yapması halinde 10 gün ücretli izin verilmesi amaçlanmaktadır.

Söz konusu kanun teklifinin genel gerekçesinde ''Anayasamızın ''Kanun Önünde Eşitlik'' başlığını taşıyan 10'uncu maddesinde yer alan; ''herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.'' ibaresi gereğince 4857 sayılı İş Kanununun Ek 2'nci maddesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 104'üncü maddesinin b bendine benzetilerek çalışanlar arasında eşitlik sağlanmaya çalışılmıştır.

İşçi tanınan mazeret iznini; şahsi yaşamı dolayısıyla zorunlu mazeret süreci içinde uygulaması gereken hukuki işlemler ve sosyal yaşamındaki değişiklikler nedeniyle kullanabilmektedir. Mazeret izni işçinin çalışma motivasyonunu ve performansını etkileyecek bir değişiklik içermelidir.

İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde yedi gün, eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü halinde beş gün, eşinin doğum yapması halinde ise on gün verilen mazeret izni; şahsi hukuki işlemleri ve manevi varlığını sürdürebilmesi için gerekli olan süredir.

Kişiye yönelik mazeret izni zorunlu mazeret olduğu sürece çalışan kişinin işe uyum sağlamasını kolaylaştıracak bir şekilde düzenlenmelidir.

Bu nedenle işçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde yedi gün, eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü halinde beş gün, eşinin doğum yapması halinde ise on gün ücretli izin verilerek sosyal hayatını koruması ve geliştirmesi anlamında iyileştirmeler yapılmalıdır.'' denilmiştir.

22 Mayıs 2003 tarih ve 4857 Sayılı İş Kanunu'nun Ek 2'nci maddesinin birinci fıkrası ''işçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde yedi gün, eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü halinde beş gün, eşinin doğum yapması halinde ise on gün ücretli izin verilir.'' şeklinde değiştirilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.