Teklif ile, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin adli yardımdan yararlandırılması ve bu yardımlara ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amaçlanmaktadır.
Kadına yönelik şiddet, dünyada ve ülkemizde; şehirli-köylü, eğitimli-eğitimsiz; varsıl-yoksul, genç-yaşlı, çalışan-çalışmayan kadın farkı olmaksızın, günümüzde halen kadınların büyük çoğunluğunun yaşadıkları ortak ciddi bir sorundur. Kadına yönelik şiddet aynı zamanda bir insan hakları ihlali olduğu unutulmamalıdır. Kadına yönelik şiddet, ister kamusal alanda ister özel yaşamda meydana gelsin, kadının fiziksel, ruhsal, sosyal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine, acı çekmesine, onurunun zedelenmesine, kadının özgüvenini yitirmesine ve kadınlara karşı ayrımcılığın sürmesine yol açan bir eylemdir.
Ayrıca, toplumca kadınların en korunduğu yer diye düşünülen ''aile içinde'' yani kendi evinde sevgi, saygı beklediği insan veya insanlar tarafından daha yaygın bir şekilde şiddete uğramaktadırlar.
Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de aile içi şiddet en çok kadınları ve çocukları mağdur etmektedir. Esasen, aile içi şiddet ve buna gösterilen tahammül, kadının her alanda söz sahibi olmasının ve güçlenmesinin önünde önemli bir engel oluşturmaktadır.
Ülkemizde aile içi şiddet olayları genellikle gizli kalmakta, özel yaşam alanında şiddete maruz kalanlar bunu kabullenmekte ve çoğu kez de olağan karşılamakta, bu nedenle sessizlik çemberi kırılamamaktadır. Oysa aile içi şiddet sadece kadının sorunu değildir. Anayasa'mızın 41. maddesinde belirtildiği gibi, aile toplumun temelidir ve aileyi oluşturan bireylerin, kadının, çocuğun korunması, maddi ve manevi varlıklarını geliştirmesi, kişisel güvenlikleri anayasal güvence altındadır. Anayasa ile ailenin korunması için gerekli önlemlerin alınması görevi devlete verilmiştir, bu nedenle şiddetin önlenmesi için devletin kararlı bir politikası olması ve uygulaması gerekir.
Günümüzde ülkemizde ve uluslararası alanda kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet toplumsal sorun olarak ele alınmakta, koruyucu ve önleyici yasalar çıkarılmakta, ülkeler arası Türkiye'nin de dahil olduğu uluslararası sözleşmeler yapılmaktadır.
Kanun Teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/
Kadına Şiddet Konusunda Kanun Teklifi
27/4 Dönemi ve Yasama Yılı, 2/3279 Esas Numaralı 23 Aralık 2020 tarihli Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk tarafından TBMM'ne sunuldu.
13 Ocak 2021 Çarşamba 00:20