Öne Çıkanlar Mahmut Özer BİM Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze eğitim A101 7 Eylül 2023 Aktüel Ürünler

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Kurulacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kentsel Dönüşüm Yasa Taslağı'na ilişkin ''Birisi 3'te 2 çoğunluk kararı alınıyor ama sonrasında yüzde 100 muvafakat isteniyor, bu zor. Bunu yüzde 50+1'e çekmek istiyoruz. Tebligat Kanunu'nda da kolaylık getirmek istiyoruz. e-Devlet üzerinden ilan, muhtarlıklara askı, evin üzerine ilan, bildirim gibi süreci kısaltacak hale getiriyoruz.

Türkiye'de sadece İstanbul demek doğru olmaz. 2012 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız bir yasa çıkarılmasını istedi. Kentsel Dönüşüm Yasası çıktıktan sonra Türkiye'nin birçok yerinde dönüşüm faaliyetleri başladı. Türkiye'de ortalama 30 milyondan fazla konut var. 5-6 milyon kadar da iş yeri var. Elbette bunların bir kısmı riskli. 30-40 sene önce yapılmış. O günkü mevzuata göre yapıldı. Depreme dayanıklı değil. Bunlar riskli. Çıkarılan yasanın ardından 2 milyon 200 bin civarında konut değişmiş, dönüşmüş, sağlamlaşmış. Devlet buna destek vermiş. İstanbul'da da 6 milyon civarında konut var. 1,5 milyon kadar da iş yeri. Bunların 600 bini çok riskli gözüküyor. İşte bunların deprem olmadan bir an önce değişmesi lazım, dönüşmesi lazım. Bu konuda da bakanlık olarak yaptığımız çalışmalarda şu ana kadar binlerce konutu değiştirdik. Şu anda da İstanbul'da 188 yerde kentsel dönüşüm çalışması devam ediyor.

Planlarımızı yaptık. Projelerimizi zaten yavaş yavaş açıklıyoruz. Önümüzde günlerde İstanbul için özel bir toplantı yapıp orada neler yapmak istediğimizi çok açık bir şekilde anlatacağız. Ülkemizi ve İstanbul'u da depreme hazırlayacağız. 1 milyona yakın vatandaş 'Yarısı Bizden' kampanyası için müracaat etti. Bunun şartlarını açıklayacağız. Siz evinizi dönüştürmek istiyorsanız masrafın yarısı bizden diyeceğiz.  Hibe vereceğiz. Bir taraftan rezerv alanlar belirledik. O rezerv alanlarda konut yapımına başlayacağız. 300 bin civarında konut yapacağız. En riskli binaları buraya taşıyarak, sonra taşındıkları yerleri de yıkıp ilçe belediyesine sosyal donatı alanı olarak bırakarak devam edeceğiz. Çıkaracağımız kentsel dönüşüm yasasıyla da bütün bu işleri çok daha hızlandırıp İstanbul'u depreme hazır hale getireceğiz inşallah.

Bakanlık olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de dahil olduğu 39 ilçe belediyesinin katıldığı 15 toplantı yaptık. Bütün ilçe belediyelerimizden uzmanlar geldi. Orada çıkan süreçlerini tek tek inceledik.  'Niye hızlandıramıyoruz?' dedik. Deprem Şûrası yaptık . Orada bilim adamlarımızı dinledik, akademisyenleri dinledik, uygulamacıları dinledik. Bir sonuca vardık. Bunların içerisinde birkaç tane konu işi tıkayan sonuç olarak karşımıza çıktı. Birisi 3'te 2 olarak çoğunluk kararı alıyoruz, tamam. Ama daha sonra planlama yapıp, ruhsat aşamasına geçerken yüzde 100'ün muvafakatını istiyoruz. Büyük bir zorluk. Biz bunu yüzde 50+1'e çekmek istiyoruz. Daha sonra buna dayalı olarak ruhsatı alıp işe de başlayabilmek. Bir de Tebligat Kanunu müthiş bir engel. Tebligat Kanunu'nda da biz bir kolaylaştırma getirmek istiyoruz. e-Devlet üzerinden ilan, muhtarlıklara askı, evin üzerine ilan, bildirim vesaire gibi süreci kısaltacak hale getiriyoruz.

Kentsel Dönüşüm Yasasını tüm Türkiye'ye şamil çıkarmaya gayret ediyoruz. Bunun için bir başkanlık kurmak istiyoruz. Başkanlığın altında 3 tane genel müdürlük olacak. Birincisi sadece İstanbul'u takip edecek. İkincisi Türkiye'yi takip edecek. Üçüncü genel müdürlük de kaynak oluşturacak. Devletin hazine arazileri var. Bunların planlanması lazım önce. Planlandıktan sonra fonksiyon yüklenmesi lazım ve bunların dışarıya halka açık bir şekilde arz edilmesi lazım. Bu satıldığında bir kaynak gelecek. O burada biriken bütçeyle siz kentsel dönüşümü takip edeceksiniz.

Deprem meselesi siyaset üstü bir iş. Çok çekişme olacak bir konu değil. Eğer gerçekten arkadaşlar sorumlu davranacaklarsa bizim yasamızı ciddi bir şekilde okuyup, uzmanlarına çalıştırıp, yeni teklifler getirsinler, eleştirsinler. ‘Bu olmaz’ desinler. ‘Şöylesi daha doğru’ desinler. Sonuna kadar açığız. Ben zaten şimdi AK Parti grubunu aydınlatıyorum. Dün uçakta bir Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili arkadaşla beraber geldik. Ona da söyledim. Cumhuriyet Halk Partisi grubunda anlatacağız. Diğer parti gruplarına da gidip anlatacağız. Milliyetçi Hareket Partisi'ne de anlatacağız. Herkesi aydınlatacağız. Meclise öyle getireceğiz. Zaten komisyonda Bayındırlık Komisyonu'nda görüşürken de bütün üyeler orada olacaklar. Bu konuyu tartışacağız. " dedi. Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmaları konutunda tüm CHP'li belediyelere de çağrıda bulunarak, "Bütün CHP'li belediyeler kentsel dönüşüm için gelsinler, kapılarımız sonuna kadar açık.'' dedi.

Bağcılar Belediyesi Kentsel Dönüşüm Töreni’nde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depreme karşı tek çözümün kentsel dönüşüm olduğunu söyledi ve ''Bu işin bir tek çözümü var; kentsel dönüşüm. Evlerimizi, konutlarımızı, iş yerlerimizi sağlıklı ve güvenilir hale getirmek. Evlerimizi güvenilir bir şekilde yapmak zorundayız. Bu evler yıkıldığında emin olun sevdiklerimiz gidiyor. Evlatlarımız gidiyor, eşlerimiz gidiyor. Bu yüzden bizim kentsel dönüşüm diye çırpındığımız, bir an önce çıkaralım diye de gayret ettiğimiz ve gece gündüz demeden uğraşımız bundan dolayıdır.

Kentsel Dönüşüm Yasa Taslağını hazırladık. Meclise gönderdik. Komisyondan geçip inşallah ilk gündeminde görüşülecek. Kentsel dönüşümün önündeki engelleri kaldırmaya çalışıyoruz. İşi hızlandırmaya çalışıyoruz. Ve biz her şehirde hangi partiden olursa olsun belediye başkanlarını çağırarak orada neler yapılır tartışmaya çalışıyoruz. Tabii ki bakanlık olmazsa olmaz. Kanun çıkaracak. Para lazımsa para verecek. Arsa lazımsa arsa verecek. Planlama yapması icap ediyorsa planlama yapacak. Bakanlığın koordinasyonda yürüyecek.

Bakanlık haliyle şemsiye kuruluş. Bu işin ikinci ayağı Belediyeler. Ne yazık ki bir kısım belediye başkanlarımız hiç bu dallara basmıyorlar. Hiç bu taraklarda bezleri yok. Bu işin üçüncü ayağı siz iseniz, eğer önemli ayağında siz varsanız ne olur belediye başkanlarını sıkıştırın. ‘Niye kentsel dönüşüm yapmıyorsun kardeşim’ deyin. ‘Bizim evler riskli sen neredesin’ deyin. Ve gelsinler bütün semtlerde onlar da uğraşsınlar. Vatandaşlarla bu işin hesabını yapsınlar. Planlamasını yapsınlar. Sonra bakanlığa gelsinler, hangi partiden olursa olsun sonuna kadar kapımız açık. Çünkü bu memleket bizim. Bu insanlar bizim. İnşallah bu gayretle de biz devam edeceğiz zaten.

Önümüzde bizim de bir yol haritamız var. Bir taraftan kentsel dönüşümü hızlandırmak istiyoruz. Bakın burada 1000’e yakın konut dönüşüme giriyor. Şu anda İstanbul'da 188 yerde dönüşüm var. Buralarda binlerce konut inşallah dönüşmüş olacak. Şimdiye kadar 800 bin civarında konutun dönüşümünü arkadaşlarımız sağlamışlar. Bundan sonra da hızla yapmaya devam edeceğiz. Bunu hızlandıracağız.

1 milyondan fazla vatandaşımız da Yarısı Bizden Kampanyasına müracaat etti. Onlar içerisinde toplam bina sayısı 90 bin. 90 bin binayı da inşallah böyle dönüşeceğiz. Biz vatandaşlara yarısını hibe vereceğiz. Yarısını da kendileri karşılayacaklar. İnşallah bir taraftan da hızla bu dönüşmüş olacağız.

Yeni bir Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurarak kentsel dönüşümü devam ettirmek istiyoruz. İstanbul içinde ayrı bir Genel Müdürlük kuracağız. İstanbul içinde böyle bir hazırlığımız var.'' demişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.