Öne Çıkanlar Kamu Hizmet Süresi hakim sayısı Yapı Malzemelerinin İthalat Denetimi Tebliği TDV NÖBETÇİ VELİ

Öğretmenlik Akademisi ve Emekli Maaşları Açıklaması

TBMM AK Parti Grup Başkanı ve AK Parti Sivas Milletvekili Abdullah Güler, Öğretmenlik Akademisi konusunda ''Ara tatile girmeden önce Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili çalışmalarımız vardı. Bazı meslekler kariyer mesleği olarak desteklenir. 1 milyon 80 bin civarında öğretmemiz var. Sürekli birikimlerini artırsınlar. Öğretmenlik akademisi 3 dönem halinde planlanıyor ve 11 ay sürüyor. Fakülte bittikten sonra hemen mesleğe başlamıyor. Biz akademiyi ne için kurduğumuzu açıkça söyleyebiliyoruz. Biz öğretmenleri daha iyi bir konuma taşıyacağımızı söylüyoruz.'' dedi.

TBMM AK Parti Grup Başkanı ve AK Parti Sivas Milletvekili Abdullah Güler, emekli maaşları konusunda ''Emekli sandığında kamu işçileri, SGK işçileri ve Bağ-kur işçileri var. 2024'te emekliliği hak etmiş kaç kişi var? 2025'te hak eden kaç kişi var? Bu sayılar belli olduktan sonra yol haritası ortaya çıkar. Çalışma Bakanlığı ve Maliye, Hazine Bakanlığımız birlikte çalışıyorlar. Bir kişi bile olsa, düzenleme yapalım ve kamuoyuna açıklayalım. Mevcut emeklilerle alakalı değil, 2024'te emekliliği hak etmiş ama çalışmaya devam ediyor. 

Sosyal güvenlik yasasına kesinlikle ihtiyaç var. Sürdürülebilirlik çok önemli, hakkaniyetli bir emeklilik sistemi olmalı. Biz merkezi bütçemizde her yıl çok ciddi bir kaynağı düşük emekli maaşı alan emekliler için harcıyoruz. 16 milyon 120 bin civarında emekli var. Emeklilik bütçesi arttıkça merkezi bütçemizden daha çok harcıyoruz. Bizim bugünden itibaren bazı tedbirler geliştirmemiz lazım ki gelecek nesillere aktaracağımız bir sistem olsun. 

Ortak bir akılla çözümü ortaya koyup sahiplenmek gerek. En düşük maaşı artırınca daha çok prim ödeyen mağdur oluyor. Ortaya adil, dengeli ve bütçeye zarar getirmeyecek bir sistem çıkartmalıyız.'' dedi.

TBMM AK Parti Grup Başkanı ve AK Parti Sivas Milletvekili Abdullah Güler, ''Sosyal güvenlik kurumu başkanlığı içerisinde Emekli Sandığı, memurlar ayrı bir statüye tabi, kamu işçileri ayrı bir statüye tabi, SGK, Bağkur ayrı bir statüye tabi. Bunlar bakıldığında hepsinin 2024-2025 gibi fark olduğunu görmedik.

Bazıları için yaş ve süre açısından çok az etkiliyor, bazılarında fazla etkiliyor gibi bir durum var. Etki analizini iyi ortaya koyalım, kaç kişi etkileniyor? 2024'te emekliliği hak etmiş kaç kişi var? Aralarındaki maaş bağlama oranlarından kaynaklı olarak enflasyon farkı yansıtılmasından mı farklılık var, yoksa kanun düzenleme ile beraber başka bir durum mu söz konusu? Şu an arkadaşlarımız çalışıyor. Sayısal veriler ortaya çıktıktan sonra yol haritası çıkaracağız. Hakkaniyetli, adil, sürdürülebilir, kimseye haksızlık etmeden Çalışma Bakanlığımız ve Hazine ve Maliye Bakanlığımız beraber çalışıyorlar. Önümüzdeki haftalarda rapor ortaya çıkar.

Bir kişi bile olsa ne ise durumu görelim. Mevcut emeklilerle alakalı değil, 2024 itibarıyla emekliliği hak etmiş, çalışma hayatına devam ediyor. Bu 2025'e 2026'ya 2027'de sonraki yıllarda emeklilik söz konusu olduğunda farklılık arz edebilir mi? Farklılık arz etse bile bir mağduriyete sebebiyet verebilir mi? Bunu göreceğiz. Makul bir çözümü yasal düzenleme gerekirse bakacağız.

Sosyal güvenlik ihtiyacı kesinlikle var. Bizim günümüzün en özel kavramı sürdürülebilirliktir. Daha hakkaniyetli bir emeklilik sistemini hayata geçirmemiz lazım. Gelişmiş batı toplumlarına bakın, 45'li 50'li yaşlarda emekli olamazsınız orada. EYT var, geçmişten gelen birçok yük var. Merkezi bütçemizden her yıl çok yüksek miktarda bir kaynağı hem düşük emekli maaşı alan emeklilerimize yönelik olarak destekleyerek onları 12.500 liraya tamamlamaya çalışıyoruz. Bizim yeniden prim miktarını, yaşı konuşmamız lazım. Geçmişten bugüne kadar biz bunu nasıl sürdürebiliriz? Daha gerçekçi primleri nasıl toplayabiliriz? Bunların hepsini konuşmamız lazım.'' dedi.

Kadirli ilçesindeki Öğretmenevi Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ''Ben size söz veriyorum, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında önce en düşük emekli maaşı derhal asgari ücrete eşitlenecek, zaman içerisinde 1,5 asgari ücret düzeyine çıkacak. Emekliler, artık toplumun en fakir, en yoksul, kira verince aç kalan, karnını doyurursa sokakta kalan bu halinden kurtulacaklar. Bize sahip çıkan bu emeklilere, haklarını alana kadar sonuna kadar sahip çıkacağız.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.