Öne Çıkanlar Mahmut Özer öğrenci Hakmar Express Müze ve Ören Yerleri enflasyon

Ötanazi Son Seçenek

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, ''Önerileri, beklentileri not alıyor. İlgili bakanlıklarımız analiz yapıyor, alternatifli çözüm önerilerini paylaştılar. Yaklaşık 10 gün daha toplumu dinleyeceğiz. Muhalefet partileri ve diğer ilgili yerlerle de görüşerek fikir alış verişinde bulunacağız.

Amacımız, kısırlaştırmak, aşılarını yapmak, çiplerini takmak ve vatandaşlarımızın sahiplenmesi için destek vermek. Bunu için ciddi çalışmalar yapacağız. Barınakların yaşam koşullarını geliştireceğiz.

Sağlık Bakanlığı'nın da ciddi verileri var. Bugüne kadar 450 bine yakın kuduz temaslı vakalar var. Dolayısıyla bu noktada tedbirler almamız gerekiyor. Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, kontrol altına alınamayan, hastalıklı hayvanlarımızı yani artık herhangi bir çözüm bulunamayan hayvanlarımıza da eziyet etmemek için ötanazi modelini uygulayacağız.

Mahallemizin sahiplendiği köpeklerimiz var. İlk etapta biz sokakta güvenlik sorunu hale gelen, çeteleşmiş, kuduz riski taşıyan köpeklerimizi toplayacağız. Yüzde 85 civarında vatandaşımız bunun güvenlik sorunu olduğunu, kendilerine zarar verdiğini düşünüyor. Biz merhamet topraklarının çocuklarıyız. İşkence etmeden hayvanlarımıza yaklaşmamız gerekiyor. Biz, çocuklarımıza saldıran, cami cemaatine saldıran, çeteleşmiş köpek gruplarından bahsediyoruz. Biz sorunu çözmek için yol haritası uygulayacağız. Önce kısırlaştıracağız ve sahiplendireceğiz köpeklerimizi. Barınaklarımızda kaliteli yaşam devam edecek. 'Sokaktan toplayıp öldüreceğiz' gibi gerçek dışı bir yaklaşım sergileniyor, bu doğru değil. Barınakta yaşam imkanı kalmayan, kuduz riski taşıyan, diğer köpekler için tehdit oluşturan, saldırganlaşmış, farklı bir yapıya bürünen kontrol dışı kalmış hayvanlardan bahsediyoruz.

Malesef sadece köpekleri topluyorlar, kısırlaştırma yapmadan, çip takmadan başka ilçe sınırına köpekleri bırakarak tedbir aldığımızı sanıyoruz. Bu şekilde değil. Tüm belediyeler üzerine düşen sorumluluğu almalı. Kısırlaştırmanın bir süresi var, izlenme yöntemi var. Kısırlaştırmanın yüzde 75 civarında olması gerekiyor. Eğer tedbirleri almazsak milyonlarca başıboş sokak köpeği sayısının giderek arttığını görüyoruz. Bu sorunu ortak bir akılla, muhalefet partilerini de dinleyerek çözeceğimizi düşünüyoruz.'' dedi.

Başıboş sokak köpekleri düzenlemesine ilişkin taslak Meclis'e gönderildi. Konuya ilişkin açıklamayı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaptı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ''Şunu söylemek istiyoruz; Hayvanları koruma noktasındaki kararlılığımızı sürdürüyoruz. Özellikle Hayvanları Koruma Kanunu çıkaran bir iktidarız. Sonrasında yine hayvanları korumayla ilgili araştırma komisyonu kurulmuştu, bu komisyonun tavsiye kararları doğrultusunda bir takım düzenlemeler yapmıştık. Hayvanları Koruma Kanunu'nda evcil, sahipsiz hayvan tanımları netleştirilmiştir. Hayvanları eziyet edenlere yönelik cezaları artırmıştık. Bu anlamda hayvanları koruma konusundaki hassasiyetimiz devam ediyor.

Ölümlere yol açan, çocuklara ve yaşlılara saldıran, trafik kazalarına neden olan durumlar söz konusu. Bunu da önlemek lazım. Bunu önlemek için de bir takım tedbirler almak gerekiyor. Belediyelere ve kurumlarımıza düşen görevler olacak. Bu anlamda bir yasal düzenleme ihtiyacı olduğu açık.

Hem hayvanlarımızı koruyalım ama tabii ki insan sağlığını tehdit edecek durumu da ortadan kaldırmaya yönelik bir orta yol bulunması gerekiyor.'' dedi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, sokak hayvanlarına ilişkin ''Yanlış bilgiler var; bütün sokak hayvanları toplanacak ve itlaf edilecek, öldürülecek şeklinde. Anayasamızın 56. maddesine göre toplum sağlığı noktasında bizim önemli sorumluluklarımız var. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na baktığımızda mahalli idarelerin birçok görevinin olduğunu görüyoruz. Mevcut resmi rakamlara baktığımızda yaklaşık 2-2.5 milyon sahipsiz köpek var. Genel tahmin; yaklaşık 4-4.5 milyon sahipsiz sokak köpeğinin bulunduğunu tahmin ediyoruz. Vatandaşlarımızın bu konuda yaşadığı sıkıntılar var. Bizim bunu asla görmezden gelme imkanımız yok. Anatomik yapısı bozulmuş, farklı üreme durumundan kaynaklı saldırganlaşmış, normalleşmesi mümkün olmayan, kuduz riski taşıyan, hayvan sağlığı açısından olumsuz, hastalıklı, bizim merhamet iklimimize uygun olarak onları uyutma dediğimiz şekilde normalleştirmemiz gerekiyor. Bütün sokak köpeklerini topluyorlar, bunlar öldürülecek, böyle bir şey söz konusu değil. Sorun belli. Bu hayvanları barınaklara almak, barınakların da kalitesini yükseltmek. Orada hem yaşamasını sağlamak hem bu tür olumsuz durumları olan köpeklerimizi ayırt etmek. 5199 sayılı Kanun'a baktığımızda tüm sorumluluk 25 bin üzerindeki ilçe belediyelerimiz, il belediyelerimiz ve büyükşehir belediyemizde. Bu kanun içerisinde sokak köpeklerini ve kedilerimizin barınacağı barınakları yapma zorunluluğu var.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.