Öne Çıkanlar öğretmen ŞOK Gençlere Eğitim Desteği BİM 19 Kasım 2024 Aktüel Ürünler 2024 Yılı GUY Sınavı Başvuru Kılavuzu

Prof. Dr. Akova'dan Deltacron Varyantı Açıklaması

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Murat Akova, ''Delta gibi ağır, Omicron gibi hızlı bulaşan bir versiyon olmasından korkuldu ama şimdiye kadar bu varyantla tanımlanan hastaların hiçbirinde hastalığın daha ağır seyrettiği veya ölümle sonuçlandığına dair bir veri yok. Uzun vadede bu potansiyel olur mu endişesi var. Ama bence buradaki en önemli mesaj şu; şu anda pandemi hala devam ediyor ve kişisel korunma önlemleri, maske, halen çok önemli.

Vakalar daha çok Fransa'dan tanımlandı. Ama Fransa dışında Hollanda, Belçika, Danimarka, hatta ABD'de bile az sayıda da olsa vaka tanımlandı. Fransa, en fazla vaka sayısı bildiren ülkeydi, 10'dan fazla hastadan bu varyant izole edilmişti. Esas korkulan, Delta ve Omicron'un bir araya gelip, daha şiddetli bir hastalık yapabilme potansiyeli var mı sorusuydu. Yani Omicron gibi çok daha kolay bulaşacak, Delta gibi çok ciddi hastalık yapacak. O sorunun cevabı şimdilik hayır. Yani şimdiye kadar bu varyantların tanımlandığı hastaların hiçbirisinde, hastalığın daha şiddetli seyrettiği veya ölümle sonuçlandığı yönünde veriler gelmedi. Hatta en son Marsilya'da yapılmış bir çalışma var, 3 vaka tanımlanmış bu şekilde. Bunların hepsi 40 yaş altı, genç, altta yatan hastalığı olmayan kişiler; hafif geçirmişler.

Şu anda pandemi hala devam ediyor. Dolayısıyla bütün önlemleri tamamıyla bırakıp, hele de aşılanmamış olanlar için bence bu çok önemli, hiç aşı yaptırmamış kişiler uzun vadede potansiyel olarak yeni ortaya çıkabilecek varyantlar açısından çok ciddi bir risk altında. Maske kullanımı açık havada belki çok gerekli olmayabilir, çok kalabalık bir ortamda değilsiniz. Örneğin bir maç gibi, ama kapalı ortamlarda maske takmak hala gerekli.

Tekrar geçirseniz de muhtemelen Omicron'un diğer tipi ile geçiriyorsunuz. Yani BA.1'le hastalandıysanız BA.2'yi tekrar geçirebilirsiniz. Ama bunun da olasılığı çok yüksek değil. Tabii ki bu koruyucu antikorlar da zaman içerisinde azaldığı için, belli bir süre sonra yeniden başka bir varyantla enfekte olacak mısınız? O sorunun cevabı şu anda belli değil (Omicron sonrası antikorlar ne kadar süre etkili, onu henüz bilmiyoruz). Asıl önemli olan, bu antikorlar azaldıktan sonra, yeni bir varyant ortaya çıkarsa, potansiyel olarak yeniden enfekte olma şansı söz konusu. İşte o nedenle de risk altında olanlar, risk grubundakilere bulaştırma riski bulunanlar mutlaka maske ile korunmak zorunda.

Aşı, hangi varyant olursa olsun ağır hastalık geçirmenizi, yoğun bakıma yatmanızı ve ölmenizi engelliyor. Omicron'u geçirdiğinizde evet, hafif geçiriyorsunuz ama Covid'in hala uzun vadede neye yol açacağını bilmiyoruz. Aşı konusunda hala hiç tereddüdümüz yok bu nedenle. Bazal olarak, aşılarımızı yaptırmak zorundayız. Bundan da kastettiğim, en az 3 doz BioNTech veya 2 doz Sinovac üzerine 2 doz BioNTech. Bizim gibi farklı aşı türlerini bir arada kullanan Brezilya, İngiltere gibi ülkelerden gelen verilere göreyse en ideal rejim ise karışık aşılama. Yani (Türkiye için) 2 doz Sinovac üzerine 2 doz BioNTech gibi görünüyor. Bunun üzerine yaptığımız diğer dozlarıyla daha fazla antikor titresi sağlayamıyorsunuz. Bu kombinasyonlar içerisinde en az etkili olanı ise sadece 3 doz Sinovac olanlar.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.