İçerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde koronavirüs salgınıyla mücadelenin etkin olarak sürdürülebilmesi için alinan tedbirlere ve belirlenen kurallara riayet edilmesi elzemdir.
Bu çerçevede 30 Mayıs 2020 tarihli ve 8558 sayılı Genelgemizde şehirlerarası toplu ulaşım araçlarıyla (uçak, tren, otobüs vb.) yapılacak seyahatlerde Hayat Eve Sigar (HES) uygulamasi üzerinden kod alindiktan sonra biletlemelerin yapilmasi zorunlulugu getirilmistir. Ancak uygulamada şehirlerarası yolcu tasimaciligi yapan bazi firmalarin zaman zaman bu kurala riayet etmedikleri gelen şikayetlerden anlasilmis olup aşağıdaki tedbirlerin alınması zaruri hale gelmiştir:
Şehirlerarası yolcu tasimaciligi yapan firmalar (otobüs, midibüs, minibüs vb.) tarafindan her türlü biletleme islemi (internet-telefon üzerinden veya yüz yüze) esnasında müşterilerden HES kodu talep edilecek ve HES kodu olmadan bilet satışı yapilmayacaktir.
Şehirlerarası yolcu tasimaciligi yapilan araçlara yolcu alma esnasında da yolcuların HES kodu kontrol edilecek, araca binmesinde herhangi bir sakınca olmadığı anlaşılan yolcular araçlara binebileceklerdir.
Gerek bilet satışı gerekse araca alınma esnasındaki HES kodu kontrolünde; Covid-19 tanili ya da temaslisi oldugu tespit edilen kişiler için gerekli bildirim ilgili firma yetkililerince kolluk birimlerine ve saglik kuruluslarina yapilacaktir.
Basta trafik birimleri olmak üzere kolluk birimlerince HES kodu olmaksızın bilet satışı yapılmaması ve sehirler arasi yolcu tasimaciligi yapilan araçlara yolcu alınmaması hususlari etkin şekilde denetlenecektir.
Yapılan denetimler sonucunda HES kodu olmayan yolcuya bilet satışı yapan firmalara Valiler/Kaymakamlar tarafından gerekli idari para cezasi uygulanacak olup HES kodu olmaksızın yolcu kabul eden araçlar ise 10 gün süre ile seferden men edilecektir.
Denetimler sonucunda Covid-19 tanili veya temaslisi oldugu halde HES kodu olmadan sehirler arasi toplu tasima araclariyla seyahat ettiği tespit edilen kişiler 11 Eylül 2020 tarihli ve 14810 sayılı Genelgemiz çerçevesinde Valiliklerce belirlenen yurt veya pansiyonlarda zorunlu izolasyona tabi tutulacaktir.
Vali/Kaymakamlarca yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde gerekli kararlarin Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 nci ve 72 nci maddeleri uyarınca ivedilikle alinmasi, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmamasi, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranislara iliskin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsaminda gerekli adli işlemlerin başlatılması hususunda; bilgi ve gereğini önemle arz ve rica ederim." denildi.