Öne Çıkanlar Mahmut Özer sağlık personeli enflasyon Müze ve Ören Yerleri deprem

Süreli Nafaka Verilebilir

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kadına yönelik şiddet konusunda ''Meseleye tek bir noktadan bakamayız. Bütün başlıklara, meselenin çözümüne aynı eş güdümlü ve aynı samimiyetle çalışmak zorundasınız. Aksi halde bir yer yarım kalır. Dolayısıyla kadına yönelik şiddetle mücadele konusunu çalışırken bütün başlıkları ayrı ayrı ve çok dikkatli çalışmamız gerekiyor. Ben görevi devraldıktan sonra da hep dilim döndüğünce şunu ifade etmeye çalıştım. Bu meseleye samimiyetle dahil olmak isteyen, çözümün bir parçası olmak isteyen herkese kapımız açık. Ocu, bucu, şucu hiç öyle bir rezervimiz yok. Yeter ki samimi olsun. Yeter ki buradan herhangi bir siyasal sonuç beklemesin. Yaşam tarzı kavgası çıkmasın.'' dedi.

İstanbul Sözleşmesi konusunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ''İstanbul sözleşmesi olduğu için kadına yönelik şiddetin arttığını iddia edenler vardı. Şimdi de 6284 için diyorlar. Veya tam tersi ‘İstanbul sözleşmesi kalkarsa kan gövdeyi götürecek, her şey çok kötü olacak’ diyenler var. Bunun ikisi de doğru değil. Olmadığı çok açık. Niye? Çünkü bizim kendi mücadelemiz ile alakalı tarihsel süreç var. Türkiye’nin kadına yönelik şiddetle mücadelesi, Türkiye’nin kadın hakları konusundaki müktesebatını kimsenin yabana atmaması lazım. Bu yeni bir mücadele, yeni bir süreç değil. AK Parti iktidarları ile beraber Sayın Cumhurbaşkanının bu konudaki özel hassasiyetinden dolayı mesele iyice gün yüzüne çıktı. Mesele iyice görünürlük kazandı. Kadınların ekonomik anlamda, siyasette, sosyal hayatın içerisinde eğitim hayatımda, iş hayatına katılım gibi bütün alanlarda karşılaştıkları dezavantajların kaldırılması, gerekli düzenlemelerin yapılması meselesi bütüncül bir biçimde ele alındığı için iyice ivme kazandı ve süreç sonuç vermeye başladı. Ama Türkiye’de kadınların bu anlamdaki mücadelesi yeni bir mücadele değil, İstanbul Sözleşmesi’ne indirgenebilecek kadar taze bir mücadele değil.'' dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, nafaka konusunda ''Birincisi, boşanan her çift hakkında nafaka hükmedilmiyor. İkincisi zaten 2001’den beri edinilmiş mallara katılım diye bir yasal mal rejimimiz var. Dolayısıyla evlilik birliği içerisinde edinilmiş mallara taraflar ortak oldukları için artık kadınlar lehine çok da fazla nafaka hükmetmeye gerek kalmıyor. Üçüncüsü ve daha önemlisi bizim bugünkü mevzuatımıza göre süreli nafaka verilebilir. Bunu ben yıllardır savunuyorum.

RTÜK ve Kültür Bakanlığımızla beraber yaptığımız çalıştay, bütün sektör temsilcilerinin olduğu bir toplantıydı. Konvansiyonel medya yöneticilerinden televizyon, gazete yöneticilerine, dijital platform yöneticilerine, yabancı platformların Türkiye temsilcilerine kadar dizi, film, sinema sektöründeki yapımcılardan senaristlere kadar çok çeşitli bir grup vardı. Bu gurubun içinde çıkan sonuç şuydu; medyanın aile değerlerini ifsat eden içeriklerine müdahale edilmeli ve RTÜK, denetleyici kuruluş olarak burada daha çok inisiyatif almalı, daha çok yaptırım uygulamalı. Bu orada birbirinden çok farklı bir grubun ortak kanaati olarak ortaya çıkması bakımından önemli. Demek ki burada medyanın sosyal ve günlük hayatımız, aile hayatımız üzerindeki olumsuz etkisini hepimiz görüyoruz. Bunun sadece yaptırımlarla çözülemeyeceğini hepimiz biliyoruz.

Mesela eğer reklam pastasıysa, reklam pastasına daha çok ortak olmaksa bir ortak karar alıp bütün televizyon kanalları desin ki ‘yayınlamıyorum.’ Herkesin kaybettiği yerde tekrar kazanmış olacaksınız. Herkes uzak durursa, yani herkes elindeki çatalı bırakırsa kimse yememiş olacak. Bir centilmenlik anlaşmasına kesinlikle ihtiyacımız var.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.