Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının bulunduğu Ön Söz bölümünde; ''Bölgesel ve küresel anlamda güçlü bir Türkiye’ye ulaşmanın yegâne yolu ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı tesis etmekten geçer. Bu amaçla ortaya koyduğumuz Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu, ülkemizi ileri teknolojilerde ve stratejik sanayi ürünlerinde iddialı bir global üretim merkezi haline getirmek için geliştirdiğimiz çok boyutlu politikanın adıdır. Tüm kritik ürün ve teknolojileri yerli ve milli imkanlarla geliştirmek, yüksek-teknoloji alanında rekabetçi ürün ve hizmetler sunmak, özgün ve yenilikçi üretimle küresel değer zincirlerindeki etkinliğimizi artırmak temel hedeflerimizdir.
Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda hazırladığımız 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisinin en önemli bileşenlerinden biri girişimciliktir. Dünyadaki yeniliğe ve dönüşüme liderlik edecek Türk girişimlerin artması hedeflerimize ulaşmamızda belirleyici olacaktır. Teknolojinin ekonomik ve toplumsal değer üretiminde başrol oynadığı bir yüzyılda ise öncü gücümüz teknolojik girişimciliktir. Bu dönemde teknoloji tabanlı girişimler ticaretten eğitime, sağlıktan ulaşıma kadar hayatın her alanında temel unsur haline gelmiş durumdadır.
Teknoloji odaklı şirketlerin ticaret hacimleri, sınırlarını aşan faaliyetleri, değerlemeleri, ekonomide sahip oldukları etkiyi en açık şekilde gösteriyor. Bu bağlamda 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisinde 2023 yılında ülkemizden 10 turcorn, diğer tabirle 1 milyar dolar değerlemeye varan Türk şirketi çıkarmayı hedeflemiştik. Kısa sürede 6 turcorn sayısına ulaşmamızla birlikte bu şirketlerin ikisi 10 milyar dolarlık değerlemeyi dahi aşmış bulunuyor. Ayrıca geçtiğimiz yıl ülkemizden 300’den fazla girişim, toplamda 1,5 Milyar doların üzerinde yatırım alarak tüm zamanlardaki en başarılı dönemini geçirmiştir.
Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi, tüm bu başarılı örnekleri kurumsallaştırmak suretiyle, ülkemizde girişimciliğin yeni bir evreye geçmesinde bir yol haritası görevi görecektir. Bu strateji, girişimcilerimize bir yol haritası sunarken milletimizin kodlarında var olan girişimcilik ruhunu ortaya çıkartacak, çeşitli alan ve disiplinlerde girişimcilik kabiliyetlerimizi artıracaktır. Girişimcilik ekosisteminin tüm paydaşları açısından bir rehber olacağına inandığım Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi’nin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenleri tebrik ediyorum.'' denildi.
KOKPİTTEN MESAJ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ''Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu ile hazırlanan 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile Cumhuriyetin yüzüncü yılında dijitalleşen dünyada yüksek teknoloji ve katma değer üreten öncü Türkiye için önemli bir yol haritası ortaya koymuştuk. “Milli Teknoloji Güçlü Sanayi” yaklaşımıyla oluşturduğumuz 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisinin temel bileşeninden biri de girişimciliktir. Bugün de ülkemiz girişimcilik ekosistemini küresel boyutta lider bir ekosisteme dönüştürecek bir vizyon belge olarak Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi’ni ortaya koyuyoruz.
Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi, uluslararası arenada yüksek rekabet gücüne sahip bir teknoloji girişimciliği ekosistemi oluşturmak ve ülkemizi teknoloji girişimleri için bir çekim merkezi konumuna getirmek amacıyla ekosistemin tüm paydaşlarını kapsayan, uluslararası oyuncuları yakından takip eden, farklılık ve üstünlükleri analiz ederek politikalar geliştiren kapsayıcı bir vizyon belgedir.
Amacımız, Stratejimizin ortaya koyduğu hedeflere ulaşmada en geniş katılımı öngören bir yönetişim mekanizması oluşturmak ve katılımcı bir yaklaşımla teknoloji girişimciliğinin çevik yapısını en etkin biçimde harekete geçirerek ülkemizi 2023 hedeflerine ve daha ilerisine ulaştırmaktır.
Bu yol gösterici belge ile Türkiye girişim ekosistemini her biri eşit öneme sahip beş ekosistem bileşeni altında inceleyerek Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu ile teknoloji girişimciliğini güçlendirici 30 strateji ortaya koyuyoruz. Sadece ekosistem özelinde bir gelişimi desteklemekle yetinmiyor, ülkenin kalkınması için önem arz eden Fırsat Eşitliği, Sürdürülebilir Yaşam, Gençlerin Geleceğine Yatırım ve Odak Gelişim Alanlarında ilerlemeyi de odağımıza alıyoruz.
Büyük ve güçlü Türkiye’ye giden yolda en büyük sermayemiz olan gençlerimizi, akademisyenlerimizi, her yaştan fikriyle dönüşüm yaratma potansiyeline sahip girişimci adaylarımızı, teknoloji girişimlerine yatırım yaparak büyümelerini sağlayan yatırımcılarımızı, uluslararası kuruluşları, üniversitelerimizi, kamu kuruluşlarımızı, girişimlere hizmet sağlayan TGB, TTO hızlandırma programı gibi sayıları her geçen gün artan önemli paydaşlarımızı, mentorlarımızı ve sanayicilerimizi bu vizyon belgede ortaya konulan hedeflere ulaşmak için bizle birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.'' dedi.