Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk,"Memur maaşlarına gelirsek; memur maaşlarında da beşinci dönem toplu sözleşmelerini gerçekleştirmiştik. Bunlarla ve enflasyon farklarıyla birlikte en düşük memur maaşı 4.188 liraya, ortalama memur maaşı da 5 .031 liraya yükselmiş durumda. Bu da 2002 yılı maaşlarına kıyasla, en düşük memur maaşında reelde yüzde 102, ortalama memur maaşında da reelde yüzde 64 liralık bir artış sağlamış olmak demek. Aynı zamanda, kamu işçileri ücretleri, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü de 2011 yılından bugüne kadar Bakanlığımız koordinasyonu tarafından yürütülmekte ve 2019 yılında imzaladığımız çerçeve protokol kapsamında da kamu işçilerinin ücretleri de 2019 yılı için yüzde 8 artı yüzde 4, 2020 yılı için yüzde 3 artı yüzde 3 artış yapılmasını karara bağlamış idik..." dedi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Salgından etkilenen tüm toplum kesimlerine yönelik Sosyal Koruma Kalkanını hayata geçirdik. Sosyal Koruma Kalkanımız çerçevesinde Bakanlık olarak doğrudan vatandaşlarımıza sağladığımız yardım ve desteklerin toplam tutarı 41 milyar lirayı geçti. Koşullarını esnettiğimiz Kısa Çalışma Ödeneği ile marttan bu yana 3,6 milyon çalışanımız için 21,8 milyar lira ödeme yaptık." dedi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "İşverenlerince ücretsiz izne çıkarılan çalışanlarımıza sağlanan Nakdi Ücret Desteği kapsamında 2 milyonu aşkın çalışana 5,1 milyar lira ödeme yaptık. Salgının etkilerini atlatarak normal çalışma düzenine dönen is yerlerimizi de Normalleşme Desteği ile desteklemeye devam ediyoruz. Normalleşme desteğinden su ana kadar 2 milyon 126 bin 115 sigortalı yararlanmış ve toplam 1,7 milyar liraya yakın prim desteği sağlanmıştır. Salgın döneminde, işsizlik ödeneği olarak 881 bin kişiye 4,2 milyar lira ödeme yaptık. Yine bu dönemde Pandemi Sosyal Destek programıyla 6 milyondan fazla haneye biner lira nakdi destek sağladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı 'Biz Bize Yeteriz' kampanyasında milletimizin yaptığı 2 milyar lira bağışı da ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Devletimiz, tüm imkanlarıyla vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edecektir." dedi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 Yılı asgari ücreti belirlemek için aralık başında görüşmelere başlayacak.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "2002'de net 184 lira olan asgari ücreti 2020 yılı için 2 bin 324 liraya çıkardık. Enflasyondan arındırılmış reel değere bakıldığında net asgari ücreti yüzde 132 oranında artırmış, yani neredeyse bir katlık artış sağlamış bulunmaktayız. Asgari ücret karşılaştırmalarında da dünya ülkeleri arasındaki yerimizi daha da ön sıralara doğru taşıyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda bu yıl asgari ücretin, tüm tarafların uzlaşması ile tespit edilmesini diliyorum." dedi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bütçesine ilişkin önemli bir gösterge olan gelirlerin giderleri karşılama oranı 2002'de yüzde 71,5'ken, bu oranın bu yıl sonunda yüzde 84,4 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Sosyal güvenlik sistemi açısından önemli bir faktör de sisteme dahil olan kişi sayısıdır. Hükümetlerimiz döneminde yaptığımız reformlarla vatandaşlarımızın neredeyse tamamını sosyal güvenlik şemsiyesi altına aldık. Günümüzde nüfusun yaklaşık yüzde 99'u sosyal güvenlik kapsamındadır." dedi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Mesleğin, sınav ve belgelendirme esaslarını düzenleyen 509 ulusal yeterliliği yürürlüğe koyduk. Yürürlükteki ulusal meslek standardı sayısını 900'e cıkartacagız. 2023 hedefimiz olan 1 milyon mesleki yeterlilik belgeli işgücü hedefini bu yıl astık. 1 milyon 250 bin kişiye mesleki yeterlilik belgesi vererek çalışma hayatına kazandırdık. Mesleki yeterlilik belgeli işgücü sayısını 1,5 milyona çıkaracağız. Mesleki yeterlilik belgesi zorunlulugu getirilen mesleklerde yapılan sınavlarda başarılı olan 972 bin kişinin sınav ve belge ücretinin karşılanması icin 855 milyon lira kaynak kullandık." dedi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "İstihdam politikalarımızı, işgücü piyasasının yapısal özelliklerini ve stratejik hedeflerini dikkate alarak şekillendiriyoruz. 2021'de işgücü piyasasındaki eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi araştırmasını yapacağız. İstihdamımız 2005'te 19,6 milyon iken 2019'da 28,1 milyona yükseldi. TÜİK verilerine gore Temmuz 2020 döneminde işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,5 puan azalarak yüzde 13,4 oldu. Yeni Ekonomi Programımızda 2023 yılı için hedeflediğimiz işsizlik oranı yüzde 10,9'dur. Kayıt dışı istihdamın önlenmesi de en çok önem verdiğimiz konulardan biri. 2002'den bu yana kayıt dışı istihdam oranını 20 puana yakın dusurduk. 2002'de yüzde 52 iken şu an yüzde 32 seviyesinde." dedi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Önümüzdeki dönemde çalışma hayatıyla ilgili birçok projeyi hayata geçireceğiz. Bunlardan biri Çalışma Hayatında Dijitalleşme Projesi, diğeri de çalışma hayatında belirli kriterleri sağlayan firmalara 'Çalışmanın Yıldızları Ödülünü vereceğiz." dedi.
ya bırakın enflasyonu silindir yapıp tüm ücretlilerin üstünden geçirdiniz siz garibanı ezmek için iktidar olmuşsunuz