Öne Çıkanlar Gençlere Eğitim Desteği BİM 19 Kasım 2024 Aktüel Ürünler öğretmen 2024 Yılı GUY Sınavı Başvuru Kılavuzu Kurs Programları

İdari İzin Dönemine Denk Gelen Mazeret İzinlerinin Sonradan Kullanılma Durumu

Bu nitelikte Devlet memurlarına kullandırılan idari izin süresinin ne zaman biteceği konusunda hala herhangi bir belirleme bulunmamaktadır.Diğer hususta, bazı mazeretlerinden dolayı istekleri halinde vede belirli süreleri geçmemek şartıyla memurlara mazeret izni verildiğinden, söz konusu mazeretlerin idari izin süresi içerisinde doğrulanması durumunda, mazeret izinlerinin idari izin zamanlarının bitmesinden sonra kullanılıp kullanılamayacağı konusunda tereddüt oluşabilmektedir.

Bu metnimizde, idari izinli memurların bu izin dönemi süresinde; evlilik, babalık ve ölüm mazeretlerinin doğrulanması durumunda, söz konusu izinleri ne zaman kullanabilecekleri konusuna değinilecektir.

Evlilik nedeniyle mazeret izni

 Kendisi yada çocuğunun evlenen memura, talebi üzerine 7 günü geçmeyecek şekilde mazeret (evlilik) izni verilir.

 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, evlilik mazeretine istinaden memura isteği üzerine mazeret izni verilmesini, kendisinin veya çocuğunun (çocuklarının) evlenmesi olayının gerçekleşmesi şartına bağlamıştır.  Bu sebeble, memur evlilik mazeretine ilişkin izin hakkına kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ile birlikte hak kazanmaktadır. Bu itibarla, kendisi veya çocuğu evlenen memur, evliliğe ilişkin resmi nikahın yapılmasından itibaren 7 günü sürmeyecek şekilde evlilik mazeretine ilişkin izin kullanabileceğinden; idari izinli olduğu dönemde kendisi veya çocuğu evlenen memur, resmi nikahın yapılmasından itibaren 7 gün geçtikten sonra hala idari izin kullanmakta ise bu evlilik nedeniyle mazeret izni kullanamayacaktır. Ancak, resmi nikah tarihinden itibaren 7 gün geçmeden idari izinli olma durumu ortadan kalkarsa, istemesi halinde 7 günün kalan süresi için mazeret izni kullanabilecektir.  Baba olunması nedeniyle mazeret izni Eşi doğum yapan memura, talebi üzerine 10 günü aşmayacak şekilde mazeret (babalık) izni verilir. 657 sayılı Kanun, memura isteği üzerine babalık izni verilmesini eşinin doğum yapması şartına bağlamıştır.  Bu nedenle, memur babalık izni hakkına eşinin doğum yapmasıyla birlikte hak kazanmaktadır. Öte yandan, eşinin doğum yapmasıyla memurun hak kazandığı bu izin, eşi ölü doğum yapan memur doğrultusunda da kullanılabilmektedir. 

Bu itibarla, eşi doğum yapan memur, eşinin doğum yapmasından itibaren 10 günü geçemeyecek şekilde babalık mazeretine ilişkin izin kullanabileceğinden; idari izinli olduğu dönemde eşi doğum yapan memur, doğumdan itibaren 10 gün geçtikten sonra hala idari izin kullanmakta ise bu doğum sebebiyle babalık izni kullanamayacaktır. Fakat, doğum tarihinden itibaren 10 gün sürmeyecek şekilde idari izinli olma durumu ortadan kalkarsa, istemesi halinde 10 günün kalan süresi için mazeret izni kullanabilecektir.

  Ölüm sebebiyle mazeret izni

 Eşi yada çocuğu ölen memura ve eşinin ve ya kendisinin anne, baba veya kardeşi ölen memura isteği üzerine 7 günü aşmayacak şekilde mazeret (ölüm) izni verilir.. 
657 sayılı Kanun, ölüm mazeretine istinaden memura isteği üzerine mazeret izni verilmesini, Kanunda sayılan yakınlarından herhangi birinin ölüm olayının gerçekleşmesi şartına bağlamıştır.  Bu sebeble, memur ölüm mazeretine ilişkin izin hakkına söz konusu yakınlarından birisinin ölümü ile birlikte hak kazanmaktadır. 

Bu değerlere göre, yukarıda sayılan yakınlarından birisini kaybeden memur, ölüm olayının gerçekleşmesinden itibaren 7 günü geçemeyecek şekilde ölüm mazeretine ilişkin izin kullanabileceğinden; idari izinli olduğu dönemde yakını ölen memur, ölüm tarihinden itibaren 7 gün geçtikten sonra hala idari izin kullanmakta ise bu ölüm nedeniyle mazeret izni kullanamayacaktır. Fakat, ölüm tarihinden itibaren 7 gün sürmeyecek şekilde idari izinli olma durumu ortadan kalkarsa, istemesi halinde 7 günün kalan süresi için mazeret izni kullanabilecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.