İşsizlik sadece kişinin kendisini değil; aileyi, toplumu ve de devleti doğrudan ilgilendirmektedir. İşsizlerin içinde en yüksek oran üniversite mezunları, üniversite mezunu işsizler içerisinde de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Mezunları yer almaktadır ve ne yazık ki böyle giderse işsizler kervanına yüzbinlerce yeni işsiz katılacaktır.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde talep sorunu değil, arz sorunu vardır, ayrıca adrese teslim diye tabir edilen öğretim görevlisi alım ilanları da akademinin kalitesini ayrıca düşürmektedir.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri yüksek kontenjan, düşük puanlarla doldurulmaktadır. Haliyle de hocanın, öğrencinin ve verilen eğitimlerin kalitesi istenildiği seviyede olmuyor, fakültelerimiz bir derslik, bir öğretim görevlisi, bir de tahtadan ibaret olmamalıdır.
Gençleri tamamıyla kamuya yönlendirmek yanlış olduğu gibi kamuya giriş sınavlarıyla oyalamak da yanlıştır. Zaten kamuya alımlar da düşüktür. Mezunların ve işverenlerin kendi ifadelerine göre gençlerimiz yabancı dil, bilgisayar gibi en temel eğitimlerini alamamakta ve niteliksiz olarak mezun olmaktadır.
Bu bağlamda;
1- 2010 yıllarından itibaren yıllara göre açık öğretim fakülteleri de dahil olmak üzere ayrı ayrı olmak kaydıyla İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerine yeni kayıt olanların ve mezun olanların sayısı kaçtır? Bu mezunlardan herhangi bir işe hiç başlamamış olanların ve halihazırda işsiz olanların sayısı kaçtır?
2- 2010 yılından itibaren yıllara göre açılan İktisadi ve İdari Bilimler Fakülte ve Bölüm sayısı kaçtır?
3- Açık öğretim bölümlerinin, Dikey Geçiş Sınavları dahil olmak üzere İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin ve bölümlerin kontenjanında düşürülmeler, ikinci öğretimlerin kapatılması ve yeni fakülte açılmasının durdurulması gibi kararlarla öğrencilerin sayılarını azaltmak planlanmakta mıdır?
4- İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde öğretim görevlisi sayısı kaçtır, kişi başına düşen öğretim görevlisi nedir? Öğretim görevlisi açığı var mıdır?
5- İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde eğitim sisteminin kamu ve özel sektör için ehliyetli ve liyakatli nesiller yetiştirdiğini düşünüyor musunuz? Kamu ve özel sektör İİBF mezunlarından memnun mudur, bununla ilgili bilimsel bir çalışmanız var mıdır?
6- A kadro başta olmak üzere kurumların alım takviminde, kontenjanlarında ve şeffaflığında düzensizlik ve belirsizlikler yaşanmaktadır. Bu düzensizliğinin nedeni nelerdir, bu problemler giderilecek midir?
7- 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra aksayan alımlardan dolayı yaş haddinin geçirmiş mezunlarımız bulunmaktadır. Bu mezunlara yönelik kesin olarak veya birkaç alımda da olsa yaş haddini esnetmeyi düşünüyor musunuz?
8- Kamuda mülakatlara giren adaylar arasında mülakatlardaki sorulan soruların formalite olduğu düşüncesi yaygındır. Bu anlamda kamuya alımlarda mülakat sisteminin kaldırılması veya bu sistemin güncellenmesi hususunda bir çalışmanız var mıdır?
9- İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin mezun olduktan sonra mesleksiz olduklarını/olacaklarını biliyor musunuz, nitelikli İİBF'li mezunlar için bir çalışmanız var mıdır? Bu hususta diğer bakanlıklarla koordineli bir çalışmanız var mıdır, mesela Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ''Bir Milyon İstihdam'' projesi kapsamında ortak bir çalışmanız oldu mu?
Soru önergesine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/7/7-54734s.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.
İibf kapatılsın hem atanamıyoruz.hemde atansan bile zar zor maaşın bile yetmiyor a grubu maliye uzmanliklarinin maaşı çektiği emeğe göre çok çok az