Öne Çıkanlar MİGROS Kesin Kayıt Yaptırabilir MİGROS Aktüel Ürünler EKPSS ataması Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

Kamu İşçisine Ücretler Arası Denkleştirme Yapıldı

09.05.2023 Tarihinde Hükümet, Kamu İşveren Sendikası (TÜHİS) ve TÜRK-İŞ arasında imzalanan “2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü” nün eki niteliğinde olmak kaydıyla imzalanan toplu iş sözleşmelerinde yürürlük sürelerinin farklı aylarda başlamasından ve enflasyon kaynaklı farklı ücret zamlarının ortaya çıkardığı/çıkaracağı ücret farklılıklarını gidermek amacıyla düzenlemeler yapıldı.

01. Ocak 2023 yürürlük başlangıçlı toplu iş sözleşmelerinin üçüncü altı ayında gerçekleşen %32,57’lik zam oranının 01 Şubat, 01 Mart ve devam eden aylarda yürürlük süreleri başlayan toplu iş sözleşmelerinin üçüncü altı aylık döneminde uygulanacak olan enflasyon farkı + ücret zammının toplamının %32,57’nin altında kalması halinde bunun yerine toplu iş sözleşmesinin üçüncü altı ayında uygulanacak olan enflasyon + ücret zammı toplamından oluşan ücret zammının %32,57 olarak uygulanmasına karar verilmiştir. Enflasyon+ ücret zammı %32,57’nin üzerinde olması halinde yüksek olan oran uygulanacaktır.

KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ EK ÇERÇEVE ANLAŞMA PROTOKOLÜ

Konuya ilişkin açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, ''Ocak ayının başında enflasyon rakamı açıklandı. 2023 yılının ikinci altı ay enflasyonu 37,57 oldu. Bir kısım kamu işçimizin sözleşme tarihi ocak ayı itibarıyla başlıyor. Onlar 32,57 zam aldı. Sözleşmeleri mart ve sonraki aylarda başlayanlar bu rakamı alamıyor. Arada 10 ila 14 puan fark var. Bu işçiler haklı olarak ocak ayındaki enflasyon oranının kendilerine de verilmesini istedi. Bunun üzerine, TÜRK-İŞ Kamu Koordinasyon Kurulunu topladık. Süreç içerisinde yedi kez toplandık.15-20 gün içerisinde Cumhurbaşkanından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına kime gidilmesi gerekiyorsa, gittik. Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı ile oturduk. ‘Sözleşme yok, zamanı gelince bu parayı alın’ dediler. Bunun üzerine baktık bunların bize bir şey vereceği yok, çarşamba günü Kamu Koordinasyon Kurulunu tekrar toplandık. Perşembe günü Cumhurbaşkanı ile görüşüldü.

Çalışma Bakanı, toplantıda geleceği noktayı anlattı. Emekli olanların yerine taşeron işçilerin kadroya alınması konusunu dile getirdik. Bugüne kadar bir işçi bile alınmadı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz geçen haftaki toplantıda, Çalışma Bakanı’na TBMM’de Komisyon başkanı olduğu dönemde kararı kendilerinin aldığını ve kararın uygulanması gerektiğini söyledi.

Bugün öğleden sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile görüşeceğiz. Bakan Bey, dün akşam ‘konuştuklarımızı zapta alalım. Taşeronla ilgili bir şey yazacağım, sözleşmesi ocak ayından sonra olanların hepsinin farkını vereceğim. Sıkıntınızı gidereceğim.’ dedi. Bazı arkadaşlar soruyor, ilave bir şey alır mısın? İlave bir şey konusunda kimse müspet bir şey söylemiyor.

Bu ülkeyi ucuz emek cenneti yaptırmayacağız. Bu ülke, ‘istediğimi veririm’ diyen patronların ülkesi olmayacak.'' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ''15 bin lira ücretin üzerine 2023 yılı ilk 6 ayı için refah payı dahil olmak üzere yüzde 45 oranında zam yapılmış ve diğer kalemlerde de iyileştirmeler gerçekleştirilmişti. Bu dönemde işçi konfederasyonlarımız ve sendikalarımızın tam bir mutabakatıyla toplu iş sözleşmesini imza altına almıştık.

Yıl içinde enflasyon oranlarının belirli aylarda farklılaşması, enflasyon farkının hesaplanması nedeniyle kamu işçilerinin farklı ücret artış almasına sebep olmaktadır. Bu nedenle ocak ayında kamu işçilerinin aldığı ücret artışlarının, yürürlük tarihi farklı dönemlerde olan kamu işçileriyle eşitlenmesine dair bir karar almış durumdayız. İşçi konfederasyonlarımızla yaklaşık bir aydır yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde bu ek protokol ortaya çıkmıştır.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü iradesiyle, her fırsatta defalarca dile getirdiği gibi, hiçbir vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz dedik, ezdirmedik. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki alın teri, emek bizim için kutsaldır. Bu sebeple, ülkemiz adına taş üstüne taş koyan, kalkınmamızda ve büyümemizde emekleri olan işçilerimizin refahını kendi meselemiz olarak gördük. Bugünkü ek protokolümüzde de gereken tüm mali ve sosyal dengeleri korumaya azami hassasiyet gösterdik.'' dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, ''Mümkün olduğu kadar tabii ki toplu iş sözleşmelerimizin bitişini değil de başlangıcını 1 Ocak'a çekerek bütün enflasyon oranındaki zammın herkese uygulanması talebimiz vardı. 32,57'yi biraz daha yükselterek iyileştirme yapılması talebimiz vardı.

Bu beklentileri karşılamak için de bizler mücadele ediyoruz. Türkiye'nin içinden geçtiği zor bir dönem var. Bütün bunları da dikkate alarak elde ettiğimiz rakamların da küçümsenmeyecek rakamlar olduğunu da bilerek bir uzlaşma arayışı içinde olduk. Zatıalinizle birkaç defa görüştük, Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızla, TÜRK-İŞ ile koordineli bir şekilde çalıştık. Geldiğimiz noktada taleplerimizin hepsi karşılanmadı ama belli bir noktada da uzlaştık, yeni adımlar atıldı.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.