Öne Çıkanlar Gençlere Eğitim Desteği BİM 19 Kasım 2024 Aktüel Ürünler 2024 Yılı GUY Sınavı Başvuru Kılavuzu Kurs Programları öğretmen

Kamuda Kurum İçi Uzmanlık Kadroları İhdası (15 Mart 2021)

Genel Başkan Yusuf Yazgan ve Genel Başkan Yardımcısı Halil Küçükdevlet imzalı resmi yazıda ''Cumhurbaşkanlığı Hükümmet Sistemi ile tarihimizin en büyük yönetim reformu milletimizle birlikte ülkemize kazandırılmıştır. Bu kazanımları daha güçlü, daha büyük bir atılımla perçinlemek için yapılan çalışmalar ise Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sürdürülmektedir. Yapılan bu reformların kalıcılığının sağlanması kamudaki kurumsal yapının güçlendirilmesiyle mümkün olacaktır.

14 Temmuz 1965 tarih ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ''Temel İlkeler'' başlıklı 3'üncü maddesi ''...Kariyer: Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanını sağlamaktıt. Liyakat: Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliği sahip kılmaktır.'' hükmünü haizdir.

Kamuda kurum içi uzmanlık uygulamaları bütün kamu kurum ve kuruluşlarını kapsamamakta; kurumlara özgü düzenlemeler ile bu kadroların ihdası gerçekleştirilmektedir. Örneğin Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndaki ''Defterdarlık Uzmanı ve Gelir Uzmanı'' kadroları, öğretmenler için getirilen ''Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik'' uygulamaları ile polisler için uygulanmakta olan ''Başpolis Memuru ve Kıdemli Başpolis Memuru'' rütbeleri de kurum içi uzmanlaşmaya örnek verilebilecek uygulamalardır.

Fakat, yukarıda belirttiğimiz uygulamalar az sayıda kurum için söz konusu olmakta kamunun genelini kapsamamaktadır. Oysa kamu görevlileri açısından her alandaki değişme ve gelişmeleri izlemek, bilgilerini hep taze tutarak bunları toplumun hizmetine sunmak esastır. Bunun sağlanması Devletimiz ve Milletimizin geleceği bakımından zorunluluk olarak görülmektedir.

Bu nedenle; kamu görevlileri için bilgide ve iş başarımında yarışmayı ön plana çıkaracak bir teşvik sisteminin kurulması son derece önem arz etmektedir. Bu gereğin bir sonucu olarak kamu görevlilerine kurum içi uzmanlık hakkı verilerek mesleki ve kişisel gelişimlerine imkan ve fırsat verilmelidir. Bu hakkın verilmesiyle kamu görevlileri arasında farklı işlem tesisi önlenmiş olacak, yetişmiş insan gücünün ve edinilmiş tecrübenin paylaşılmasına olanak sağlanacaktır.

Anayasa'mızın 2'nci maddesinde yer alan hukuk devleti ilkelerinden biri de ''belirlilik'' ilkesidir. Bu ilkeye göre, kanun düzenlemelerinin herhangi bir tereddüde ve şüpheye yer vermeyecekk şekilde açık, net ve uygulanabilir olması gereklidir. Kurum içi uzmanlık uygulamasıyla birlikte tüm kamu görevlileri açısından daha belirli ve daha kapsayıcı bir liyakat ve kariyer planlamasının yapılması sağlanacaktır.

Kurumların takdirine bağlı olarak yapılan kurum içi uzmanlık uygulamaları eşitlik, adalet ve hakkaniyet ilkeleriyle de bağdaşmamakta ve kamu görevlileri arasında mali, sosyal ve özlük hakları bakımından adaletsizliklere neden olmaktadır. Üyelerimizin ekonomik kayba uğramasına sebep olduğu gibi, kariyer haklarını kullanmalarını da engellemektedir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında kurum içi uzmanlık uygulamasında standartlar belirlenmeli ve tüm kamu görevlileri için bir bütünlük arz etmelidir. Kamu görevlilerinden ilgili kadrolarda bulunan ve sınav tarihi itibarıyla en az üç yıl görev yapan, uyarma ve kınama hariç son üç yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan, uzman olabilmek için yaş ve öğrenim alanı şartları hariç mevzuatında öngörülen diğer şartları taşıyan personelden; usul ve esasları ilgili bakanlık tarafından belirlenerek, kadrolarında bulundukları kurum tarafından yapılacak sınavda başarılı olanların, kurumlarında uzman kadroları ihdas edilip bu kadrolara atamalarının yapılmasının uygun olacağı tarafımızca değerlendirilmektedir. Örneğin, yetkili olduğumuz Adalet Bakanlığı'nda ''Adalet Uzmanı'', Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda ''Gençlik ve Spor Uzmanı'', İçişleri Bakanlığı'nda ''İçişleri Uzmanı ve Dernek Denetçiliği'', Ticaret Bakanlığı'nda ''Ticaret Uzmanı'', Dışişleri Bakanlığı'nda ''Dışişleri Uzmanı'', Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda ''Hazine ve Maliye Uzmanı'', Milli Savunma Bakanlığı'nda ''Milli Savunma Uzmanı'', Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda ''Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Uzmanı'', Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nda ''Sosyal Sigorta Uzmanı ve Sosyal Güvenlik Denetmeni'' gibi kadrolara bu şekilde atama yapılabileceği gibi Uzmanlık kadrosu bulunmayan kamu kurum ve kuruluşlarında ise bu kadroların ihdası yoluna gidilmesi uygun olacaktır.

Kamu görevlilerimiz Anayasa'mızın 49'uncu maddesinin ''Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları korumak, çalışmayı desteklemek ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.'' hükmünün yerine getirilerek belirttiğimiz düzenlemelerin hayata geçirilmesini istemektedirler.

Sendikamızca yukarıda ifade etmiş olduğumuz tekliflerimiz doğrultusunda ilgili kanun ve meri mevzuat hükümlerinde değişikliğe gidilmesinin mevcut sorunları ortadan kaldıracağı ve verimliliği arttıracağı değerlendirilmektedir. Bu çerçevede yasal düzenlemelerin yapılması hususunda gereğini takdirlerinize arz olunur.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.