Öne Çıkanlar Gençlere Eğitim Desteği BİM 19 Kasım 2024 Aktüel Ürünler 2024 Yılı GUY Sınavı Başvuru Kılavuzu Kurs Programları öğretmen

Kıst Maaş ve Ücret Ödemesinde AGİ Kararı

Gelir İdaresi Daire Başkanı Kaan Kasım e-imzalı resmi yazıda ''ilinizde kayıtlı yazınızın incelenmesinden, Bakanlığınıza 657 sayılı Kanunun 4/A maddesi kapsamında kadrolu veya 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli olarak yeni göreve atanan personelin görevlerine, maaş ödeme tarihi olan ayın 15'inden sonra başlaması durumunda, göreve başladıkları aya ilişkin maaşlarının bir sonraki ay maaşları ile birlikte ödendiği belirtilerek, söz konusu personelin göreve başladıkları aya ilişkin maaşlarına asgari geçim indirimi uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün istenildiği anlaşılmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61'inci maddesinde; ücret, işverene tabi ve belirli bir isyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatler olarak tanımlanmıştır.

Aynı Kanunun ''asgari geçim indirimi'' başlıklı 32'nci maddesinde de ücretin gerçek usulde vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulanacağı, asgari geçim indiriminin mahsup edilecek vergiden fazla olması halinde iadenin yapılmayacağı hükme bağlanmıştır. Asgari geçim indirimi uygulamasına ilişkin usul ve esaslara ilişkin ayrıntılı açıklamalar 265 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde yapılmıştır.

Anılan Tebliğin; ''Asgari Geçim İndirimi Tutarının Hesaplanması'' başlıklı 5'inci bölümünde; ''asgari geçim indirimi (AGİ) tutarı, ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarına bu Tebliğin ''3. Uygulamanın Esasları'' başlıklı bölümünde yer alan oranların uygulanması ile bulunan tutarın, gelir vergisi tarifesinin birinci dilimine karşılık gelen oranla çarpımı sonucu bulunur''

AGİ Yıllık Tutarı = (Asgari Ücretim Yıllık Brüt Tutarı x AGİ Oranı) x %15

Asgari geçim indirimi yıllık tutarı, ücretlinin asgari geçim indiriminden bir yıl boyunca faydalanacağı net menfaattir. Aylık yapılan ücret ödemelerinde ise asgari geçim indirimi, hesaplanan yıllık tutarın 12'ye bölünmesi suretiyle uygulanacak ve bir ay içerisinde yararlanılabilecek asgari geçim indirimi tutarı, yıllık olarak hesaplanan tutarın 1/12'sini geçemeyecektir.'' açıklamalarına yer verilmiştir.

166 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, 10 Eylül 1987 tarih ve 19570 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 289 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu personelinden; ücretlerini çalışmadan peşin olarak alanlar için ''ay başı'' her ayın 15'i ücretlerini çalıştıktan sonra alanlar için ''ay sonu'' her ayın 14'ü olarak değiştirildiği ve kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin ücretlerinin ödeme zamanının anılan Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirilmesinin, Gelir Vergisi Kanununun uygulanması açısından bir önemi bulunmadığı belirtilmiştir.

6 Haziran 1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile düzenlenen Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 11. maddesinde ''ödemeler her ay başında peşin yapılır...'' hükmünün yer aldığı ve 2018/11673 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların geçici 11'nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan ''bu madde uyarınca atananların ücretleri, görevin yapılmasını müteakiben her ayın 15'inde ödenir.'' hükmünün kaldırıldığı anlaşılmaktadır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, maaş ödemesinin yapıldığı ayın 15'inden sonra göreve başlayan personele, göreve başladıkları aya ilişkin peşin olarak ödenmesi gereken ücretlerin, izleyen aya ilişkin ödenmesi gereken ücretlerle birlikte aynı ay içinde ödenmesi durumunda söz konusu ödemelerin farklı dönemlere ait olması nedeniyle asgari geçim indiriminin her iki ücret için ayrı ayrı uygulanması gerekmektedir.'' denilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.