Öne Çıkanlar Mahmut Özer BİM Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze eğitim A101 7 Eylül 2023 Aktüel Ürünler

Sosyal Hizmet Çalışanlarının Sorunları ve Talepleri

Ziyarette Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ayrıca sosyal hizmet çalışanlarının sorunları ve taleplerini içeren bir raporu da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Derya Yanık'a sundu.

Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi tarafından GM.06.2021.050/380 sayılı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na Bağlı Olarak Görev Yapan Çalışanlara İlişkin Genel Sorunlar konulu 22 Haziran 2021 tarihli bir rapor Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'a sunuldu.

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümleri çerçevesinde faaliyetini sürdüren sendikamız, hizmet kolu dahilinde bulunan kurum ve kuruluşlarda görev yapan personellerin ortak hak ve menfaatlerinin korunarak geliştirilmesi, daha etkin ve nitelikli kamu hizmetinin sunulası ve sosyal diyaloğun sağlanması yönünde çaba göstermektedir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak, yeni dönemde Bakanlığınız çalışanlarının sorunlarına çözüm üretilmesini ve taleplerinin karşılanmasını temenni ederek, sosyal barış, liyakat ve hakkaniyet ilkelerinin tesisi ve yerleşmesi adına, personellerin mağduriyetine yol açan bazı hususlara yer verilmiştir:

1- Özellikle COVID-19 pandemisi ile birlikte çalışma şartları ağırlaşan, esnek mesai kapsamında değerlendirilmeyen, farklı mesai saati ve çalışma şekli belirlenerek yoğun bir tempoda çalışan personellerin, başta bayramlarda ve hafta sonlarında dinlenebilmeleri açısından gerekli düzenlemelerin yapılması ve ayrıca bu yoğun çalışmaları gerçekleştiren personellerin çalışmalarının karşılığının ''Ek Ödeme'' gibi uygulamalar yoluyla karşılanmasının sağlanması gerekmektedir.

2- Bütün kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin istisnasız olarak 657 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda Bakanlığınız uhdesinde 657 Sayılı Kanun'un 4. maddesinin ''B'' fıkrası kapsamında istihdam edilen personel ile diğer mevzuat hükümlerine göre sözleşmeli, geçici, vekil gibi adlar altında çalışan personelin tamamı ilgili Kanun'un 4. maddesinin ''A'' fıkrasında çalışan kadrolu memur olarak değerlendirilmelidir.

3- Kamuoyunda kamuya yapılan atamalara ilişkin olarak oluşan tereddütler giderilmeli, kamu görevlilerinin ilk işe alınmalarında merkezi sınav sistemi geliştirilerek sürdürülmeli; en üst düzeyde sınav güvenliği sağlanarak her türlü istismarın önlenmesi ve adil bir sınav sistemi oluşturulması için gerekli tedbirler alınmalı ve kamuya personel atama süreci şeffaf bir yapıya kavuşturulmalıdır. Adam kayırmaya yol açan mülakata dayalı atama yönteminden vazgeçilmeli, kamuda asli atama sistemi merkezi sınava dayalı olmalıdır.

4- Kamuda haksızlıklar sona erdirilmeli, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının düzenli olarak adalet ve hakkaniyet ilkeleri içerisinde gerçekleştirilmesi sağlanmalı, sınav yazılı olarak yapılmalı, torpili öne çıkaran mülakat kaldırılmalıdır.

5- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile diğer kurumlar arasında MEB vb. kurumlar arası geçiş ve nakil konusunda kolaylık sağlanması, ayrıca kurum içinde düzenlenen mazeret atamalarının genişletilerek özellikle öğrenim durumu mazeretine de yer verilmelidir.

6- Eş durumu ataması, sağlık mazereti ataması gibi mazeret atamalarının uygulamasında ortaya çıkan ve personellerin atanmalarını engelleyici hususların hafifletilerek, Anayasamız ile güvence altına alınan, aile birliğinin korunması, kişi sağlığının korunması, sosyal devlet, çalışma barışı ve personelin bu mazeretlerinin giderilerek çalıştırılması ile kamu yararının ortaya konulabileceği ilke ve hususlarının uygulanmasının sağlanması gerekmektedir.

7- 2828 Sayılı Kanun kapsamında yaşlı, ağır engelli ve çocuklara yönelik hizmet veren yatılı sosyal hizmetler kuruluşlarında fiilen görev yapan personelin yaptıkları işin riski göz önüne alınarak ek ödeme oranlarının artırılması ve 5510 Sayılı Kanun'un 40. maddesi kapsamında fiili hizmet süresi zammından faydalandırılmalıdır.

8- 657 Sayılı Kanun'a bir madde eklenerek emeklilere olduğu gibi memurlara da dini bayramlar öncesinde bayram ikramiyesi verilmesi sağlanmalıdır.

9- Görev yapan tüm öğretmenlere eğitim yılına hazırlık ödeneği ödenmesinin sağlanması gerekmektedir.

10- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve taşra teşkilatına bağlı kurum ve kuruluşlarda görev yapan öğretmen kadrosundaki personelin ek ders, ek ödeme adaletsizliğinin ve dengesizliğinin giderilmesi ve bu bağlamda merkez ve müdürlüklerde görev yapan öğretmenlerin haftalık ek ders saatlerinin 15 saatten 18 saate çıkarılması önem arz etmektedir.

11- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda görev yapan yüksek lisans ve doktora yapmış personeller için ek ders ücretlerinin sırasıyla %5 ve %15 şeklinde artırımlı ödenmesi sağlanmalıdır.

12- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda çalışan personellere, ek ödeme ve tüm gelirlerin emekliliğe yansıtılması ve yıpranma payının verilmesi için gerekli yasal düzenlemenin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir.

13- Nöbet ücretlerinin artırılması ve haftalık 40 saati aşan çalışmalar için de nöbet ücreti ödenmesi gerekmektedir.

14- Bakanlık bünyesinde çalışan ve herhangi bir ek ödeme almayan tabip, diş tabibi, diyetisyen, hemşire ve buna benzer diğer kadrolarda görev yapan personelin maaşlarında yükseltmeye gidilmesi ve bu personellerin faydalanabileceği 375 Sayılı KHK'da düzenlendiği gibi bir ek ödeme sisteminin getirilmesi gerekmektedir.

15- Yardımcı Hizmetler Sınıfındaki personelin bir defaya mahsus olmak üzere Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçirilmesi ve halihazırda görev yapan Genel İdari Hizmetler personelleri ile Yardımcı Hizmetler Sınıfı personellerinin eğitim durumlarına göre yükselebilecekleri derecelerin kadrosunun verilmesi gerekmektedir.

16- Başta aile yardımı ve çocuk parası olmak üzere tüm sosyal yardım ve ödemelerin yükseltilmesini; tüm kamu görevlilerine giyim, kira, evlenme, ulaşım, doğum, ölüm ve eğitim yardımı ödenmesini, sosyal devlet ilkesinin gerçek anlamda hayata geçirilmesi gerekmektedir.

17- Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşlardaki personellerden yemek hizmetlerinden faydalanan personellerin bu hizmeti ücretsiz alabilmeleri, yemek hizmetinden faydalanamayan personeller için ise nakdi yardım yapılabilmesi yönünde gerekli çalışmaların Bakanlığınız nezdinde başlatılarak kamuda uygulama alanı bulması sağlanmalıdır.

18- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı personelinin 657 sayılı DMK'nun 152. maddesine dahil edilerek Sosyal Hizmet Tazminatından faydalandırılmaları adına gerekli hukuki çalışmalarının yapılmasının sağlanması gerekmektedir.

Bakanlığınız çalışanlarının çözüm beklediği yukarıda belirtilen hususlar hakkında gerekli çalışmaların yapılarak sendikamıza bilgi verilmesi hususunda ilgililere emir ve talimatlarınızı bekler, saygılar sunarım. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.