Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi BİM 15 Kasım 2024 Aktüel Ürünler Liselerde Bilim Uygulamaları Kılavuzu Noterlik Kanunu

Toplu Sözleşme Hükümlerinin Uygulanması (28 Haziran 2022)

Başhekim Dr. Öğr. Üyesi Eda Çetin Özdemir imzalı resmi yazıda ''14 Haziran 2022 tarih 0689 sayılı yazınız idareniz tarafından incelenmiş olup, yazınızda belirtmiş olduğunuz gibi 6. Dönem Toplu Sözleşmenin Üçüncü Bölüm 45. maddesi gereği, ayın 15'inde aylıklarla birlikte ödenmesi gereken ek ödemelerin, %20 artırımlı olarak ödenmesi gerçekleştirilecektir. Bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.'' denilmiştir.

Sağlık-Sen tarafından MSK.03.SS.30/2022/0689 sayılı Toplu Sözleşme Hükümlerinin Uygulanması konulu 14 Haziran 2022 tarihli resmi yazı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne gönderildi.

Genel Başkan Semih Durmuş ve Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Dural imzalı resmi yazıda ''Anayasa'nın 53. maddesinin 6. fıkrasında, ''memurlar ve diğer kamu görevlileri, toplu sözleşme yapma hakkına sahiptirler.'' hükmüne yer verilmiştir. Anayasa'nın 128. maddesinde ise toplu sözleşme, ''memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Ancak, mali ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır.'' ibareleri ile koruma altına alınmaktadır. Bu düzenlemeler çerçevesinde, mali ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri; kanun, yönetmelik, genelge gibi diğer yasal düzenlemelerin üzerinde kabul edilmektedir.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikalar ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 28. maddesinde ''Toplu Sözleşme; kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını düzenleyen mevcut mevzuat hükümleri dikkate alınarak kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ve diğer mali ve sosyal hakları kapsar. Toplu sözleşme ikramiyesi hariç olmak üzere toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmasında sendika üyesi olan ve sendika üyesi olmayan kamu görevlileri arasında ayrım yapılamaz. Toplu Sözleşme hükümleri, sözleşmenin yapıldığı tarihi takip eden iki mali yıl için geçerlidir.'' ifadesi yer almaktadır.

Mezkur hükümler, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarına ilişkin hukuklarda, toplu sözleşmelerle düzenleme yapılabilmesinin mümkün olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla, toplu sözleşme hükümleri ilgili tüm kamu idarelerini bağlayan ve uygulanması zorunlu bir nitelik arz etmektedir. Buna göre, dayanağını Anayasadan alan toplu sözleşme hükümleri, öncelikli olarak ve geçerlilik süresi olan iki yıl boyunca öncelikle uygulanacaktır.

Bu kapsamda; ''Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme'', 25 Ağustos 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmış olup, 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

6. Dönem Toplu Sözleşme'nin, ''İlave Ek Ödeme Puanı'' başlıklı Sağlık ve Sosyal Hizmet Koluna İlişkin Üçüncü Bölümünün 45. maddesinde, ''4'üncü ve 5'inci maddelerin birinci cümlelerinin uygulanmasında, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre belirlenen ek ödeme oranları, %20 artırımlı uygulanır.'' hükmüne yer verilmektedir. İlgili maddede belirtilen 5. maddesi ise, ''4 Kasım 1981 tarihli ve 2547 sayılı Kanunun 58'inci maddesinin (i) fıkrasının üçüncü paragrafı ile 14 Nisan 1982 tarihli ve 2659 sayılı Kanunun 30'uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca yapılacak ek ödemeler, herhangi bir katkıya bağlı olmaksızın, aylıklara ilişkin hükümler uygulanmak suretiyle, her ay aylıklarıyla birlikte ödenir. Bu şekilde yapılan ek ödeme tutarı, anılan maddeler uyarınca yürürlüğe konulan yönetmelik kapsamında, aynı aya ilişkin yapılacak ek ödeme tutarından mahsup edilir.'' şeklindedir. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 58'inci maddesinin (i) fıkrasının üçüncü paragrafı ise ''üniversitelerin (c) ve (f) fıkraları kapsamındaki personeline, bu madde uyarınca her ay yapılacak ek ödemenin net tutarı, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9'uncu maddesi uyarınca, kadro ve görev unvanı veya pozisyon unvanı itibarıyla belirlenmiş olan ek ödemenin net tutarından az olamaz.'' şeklindedir.

Bu düzenlemeye göre, her ay aylıklarla birlikte ayın 15'inde ödenen ve 375 sayılı KHK'nın ek 9. maddesinde belirtilen oranlardan az olmaması gereken ek ödemenin, 6. Dönem Toplu Sözleşme'nin 45. maddesi gereği, %20 artırımlı ödenmesi gerekmektedir. Ancak, ilgili toplu sözleşme hükmüne rağmen, Fakültenizde ek ödemelerin %20 artırımlı ödenmesine ilişkin söz konusu toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmadığı hususunda Sendikamıza müracaatlar olmuştur.

Toplu sözleşme hükümlerine ilişkin yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde, toplu sözleşmeye aykırı iş ve işlem yürütülmemesi için gerekli özenin gösterilmesi ve 6. Dönem Toplu Sözleşme'nin Üçüncü Bölüm 45. maddesi gereği, ayın 15'inde aylıklarla birlikte ödenmesi gereken ek ödemelerin, %20 artırımlı ödenmesi hususunda gereğinin yapılmasını arz/rica ederiz.'' denilmiştir.

Anahtar Kelimeler:
Toplu Sözleşme
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.