Öne Çıkanlar BİM 15 Kasım 2024 Aktüel Ürünler Liselerde Bilim Uygulamaları Kılavuzu Noterlik Kanunu Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Şifa Deposu Tarhana Çorbasını Birde Böyle Denemelisiniz

TSK Bünyesinde Çalışan Sivil Personel İçin Kanun Teklifi

Teklif ile, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışan sivil personelin disiplin uygulamaları yönünden Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabi kılınması, çalışma süresinin haftalık 40 saat olarak düzenlenmesi ve bu personel hakkında izin ve fazla çalışma bakımından statüsüne bağlı olarak Devlet Memurları Kanunu ile İş Kanunu hükümlerinin uygulanması amaçlanmaktadır.

Söz konusu kanun teklifinin Genel Gerekçesi'nde ''Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda görev yapan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi memur ve emeklilerinin sosyal, mali, hukuki haklarının düzenlenmesi, birçok kanunda yer alan çelişkili statülerinin açıklığa kavuşturulması, orta ve üst kademedeki uzman/yönetici kadro ihtiyaçlarının planlanması, yetiştirilmesi ve meslekte yükselmelerinin sağlanması, ülkemizin savunma stratejilerini uygulayacak uzman kadrolarının oluşturulması, yasal boşlukların giderilerek çalışma huzurunun sağlanması gerekmektedir.'' denilmiştir.

Madde gerekçelerinde ise ''mevcut durumda memurlara uygulanan disiplin işlemleri, yıllık izin, mazeret, aylıksız ve sıhhi izinleri işlemleri, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen usul ve esaslara uygun olarak yapılması ve bu maddenin uygulanabilirliğinin bulunmaması, emsali olan devlet memurlarıyla aynı müeyyidelere tabi olmaları ve Anayasamızın Kanun Önünde Eşitlik başlıklı 10'uncu maddesindeki ''aynı kanuna tabi eşitler arasındaki eşitlik ilkesi'' ile çalışma hayatının ve hukukun külfet-menfaat dengesi yönünde hukuka uyarlık sağlanmış olacağı, bunun yanı sıra, bu Kanunda, çalışma sürelerine ilişkin hükmün bulunmaması ve fazla çalışma sonucunda, fazla mesai bedeli ödenmemesi durumlarında 2019/12 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile ''6) 657 sayılı Kanunun 178'inci maddesinin (B) bendinde yer alan personele yaptırılan ve ücretle karşılanamayan her sekiz saatlik fazla çalışma için bir gün izin verilmesi konusunda Kanunun amir hükmüne titizlikle uyulacaktır.'' hükmü gereğince her sekiz saat için bir gün izin verilmesine ilişkin uygulamadan Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan sivil personelin de istifade etmesinin sağlanması amaçlanmıştır.

4 Ocak 1961 tarihli ve 211 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 116'ncı maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (d) ve (e) bentleri değiştirilmiştir.

Sivil personelin (memur ve sözleşmeli personel) müracaat, şikayet ve disiplin işlemleri ile uygulamaları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda belirtilen usul ve esaslara tabidir. Sivil işçilerin müracaat, şikayet ve disiplin işlemleri ile uygulamaları ise özel kanununda ve toplu iş sözleşmelerinde belirlenen usul ve esaslara tabidir.

İzin uygulamaları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunda belirtilen usul ve esaslara tabidir. Ancak, toplu iş sözleşme hükümleri kazanılan haklar saklıdır.

Sivil personel Türk Silahlı Kuvvetlerinde gördükleri hizmetlerin hususiyetleri göz önüne alınarak ve ilgi 657 ve 4857 sayılı yasa hükümlerine aykırı olmamak ve bu kanunun 77'nci maddesi gereğince görevleriyle ilgili nöbet hizmetlerine sokulabilirler.

Sivil personel sosyal tesisler, ordu pazarları ve askeri kantinlerden aynen askerler gibi askeri nakil vasıtalarından ise bu Kanunun 108'inci maddesi hükümden faydalanırlar.

Sivil personelin çalışma süreleri haftalık 40 saattir. Çalışma saatlerinin tespiti bu kanun hükümlerine göre yürütülür. Eğitim, tatbikat, birlik intikali, denetleme gibi fazla çalışmanın zorunlu olduğu hallerde, fazla çalışma karşılığında fazla çalışma ücreti veya personelin talebi halinde her sekiz saatlik fazla çalışma için iki gün izin verilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.