Öne Çıkanlar BİM 19 Kasım 2024 Aktüel Ürünler Gençlere Eğitim Desteği 2024 Yılı GUY Sınavı Başvuru Kılavuzu Kurs Programları 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliğinde Değişiklik (6 Kasım 2024)

Resmî Gazete

6 Kasım 2024 ÇARŞAMBA

Sayı : 32714

YÖNETMELİK

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odasından:

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ANA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 10/3/2003 tarihli ve 25044 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliğinin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 2- Bu Yönetmelik, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odasının; kuruluşuna, amaçlarına, üyelerine, organlarının görev ve yetkilerine, şubeleri ile temsilciliklerine, mali hükümlerine ve oda seçimlerine dair düzenlemeleri kapsar.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 8- Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde meslek ve sanatlarını yürütmeye yasal olarak yetkili, lisansı elektrik yüksek mühendisi, elektronik yüksek mühendisi, elektrik mühendisi, elektronik mühendisi, elektrik elektronik mühendisi, elektronik ve haberleşme mühendisi, kontrol ve otomasyon mühendisi, biyomedikal mühendisi, tıp mühendisi, telekomünikasyon mühendisi, mikroelektronik mühendisi olanlar ile Birlik Genel Kurulu kararı ile Odaya girmeleri kabul edilenler, Odaya üye olurlar.

Odaya asıl üye olabilmek için Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olmak ve Türkiye sınırları içinde Oda bünyesindeki mühendislik dallarının lisans eğitimi veren kurumlarından mezun olmak gerekir. Yurt dışındaki üniversitelerden mezun olanlar için ise yetkili mercilerce onaylanmış denklik belgesine sahip olmak gerekir.

6235 sayılı Kanuna göre Türkiye sınırları içinde çalışmalarına izin verilmiş olan yabancı uyruklu mühendisler, Odaya geçici üye olurlar. Odanın amaçlarına uygun olarak yurt içi ve yurt dışında çalışma ve yardımları görülen kişilere, Oda Genel Kurulunun kararıyla fahri ya da onur üyeliği verilebilir ya da geri alınabilir.

Üniversitelerin, oda bünyesinde yer alan mühendislik bölümlerinde eğitim gören öğrenci, Odaya öğrenci üye sıfatı ile kayıt olabilir. Öğrenci üyelerden, üyelik ödentisi alınmaz. Öğrenci üyeler hakkında uygulanacak hükümler, Oda Genel Kurulunca belirlenir.

Odaya üye olmak için aşağıdaki belgelerin sağlanması gerekir:

a) Türkiye Cumhuriyeti uyruklular, Türkiye sınırları içinde Oda bünyesindeki mühendislik dallarının lisans eğitimi veren kurumlarından aldıkları diplomalarını, diplomanın, verildiği kurum ya da noter tarafından onaylanmış suretlerini veya aynı kurumlar tarafından onaylanmış geçici mezuniyet belgelerini, kurumun basılı diploma vermediği durumda ise e-Devlet üzerinden alınan lisans diplomalarını ya da mezuniyet belgelerini Odaya verirler. Lisans eğitimi diploması ayrıca e-Devlet üzerinden alınan belge ile de doğrulanabilir. Üyelik kaydında Oda tarafından gerçekliği doğrulanmış lisans diploması ya da mezuniyet belgesi esastır.

b) Yurt dışında eğitim veren yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar Yükseköğretim Kurulundan aldıkları denklik belgelerini ya da bu belgelerin Yükseköğretim Kurulu veya noterce onaylı fotokopilerini verirler.

c) Üyelik için başvuranlar, Türkiye Cumhuriyeti resmî kurumlarınca verilen kimlik kartı fotokopilerini veya e-Devlet üzerinden alınan nüfus kayıt örneği belgelerini, bir adet fotoğraflarını ve Oda üyelik kayıt formlarını Odaya verirler.

ç) Geçici üye olarak kayıt yaptıracak yabancı uyruklu mühendisler, 6235 sayılı Kanunun 34 üncü ve 35 inci maddeleri kapsamında, bu fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yer alan belgelere ek olarak yetkili bakanlıktan almış oldukları onay belgesi ile çalışma iznini de Odaya vermek zorundadırlar.

Beşinci fıkranın (a), (b), (c) ve (ç) bentlerinde yer alan koşulları yerine getiren üyelere, bu konudaki ilgili yönetmelik hükümleri gereğince Oda kimlik kartı düzenlenir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Birinci fıkranın (f) bendi gereğince üyelik ödentisi aylık olup çalışma gününe bölünemez. İşsiz olduğunu belgeleyenler ile emekli veya maluliyet aylığı alıp çalışmayanlardan ve askerlik görevini yapanlardan askerlik süresince, yurt dışına çıkanlardan yurt dışında kaldıkları sürece ve çalışmayıp lisansüstü öğrenim yapanlardan öğrenimleri süresince üye ödentisi alınmaz.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Oda Genel Kurulu, asıl delegeler ve 14 üncü maddede belirtilen doğal delegelerden oluşur. Asıl delege sayısı doğal delegeler hariç 900’dür. Asıl delegeler, Genel Kurul öncesindeki 1 Aralık günü esas alınarak, her bir şube üye sayısının toplam üye sayısına bölünmesiyle elde edilen orana göre şubelere dağıtılır. Artan oranlar büyükten küçüğe sıralanarak dağıtılmayan delegeye paylaştırılır.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 28- Oda Yönetim Kurulu, 7 asıl ve 7 yedek üyeden oluşur ve seçimden sonra yaptığı ilk toplantıda aralarından bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir yazman ve bir sayman üye seçmek suretiyle görev bölümü yapar.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ı) Üyelerinin kamu kuruluşları, özel kuruluşlar ve kişilerle olan tüm mesleki ilişkilerinde ortaklaşa uyulacak hukuki ilkeleri hazırlamak, bunlara uymayı sağlayacak önlemleri almak, uygulamaları denetlemek ve bu uygulamalara uyulmasını sağlamak,”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 76 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “belirlenen” ibaresi “önerilen” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya “yerde” ibaresinden sonra gelmek üzere “Oda Yönetim Kurulu onayı ile” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 77 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Aynı seçim dönemi içinde Oda üyeleri yalnızca bir şubenin genel kurul hazirun listesinde yer alabilir.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 86 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “üye sayısının %2 (yüzde iki)si oranında delege” ibaresi “13 üncü maddede tanımlanan sayıda asıl delegeler” şeklinde ve “üyeyi” ibaresi “delegeleri” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 117 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 117- Oda üyeleri; Oda Yönetim Kurulu, Oda Onur Kurulu, Oda Denetleme Kurulu, şube yönetim kurulu ve şube denetçilerinden aynı anda birden fazlasının üyesi olamazlar. İkinci bir kurulun üyesi seçilenlerin istifaları aranmaksızın ilk kuruldaki üyelikleri düşmüş kabul edilir ve ilgili kurula sıradaki yedek üye çağrılır.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 12- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 13- Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu yürütür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.