Öne Çıkanlar BİM Mahmut Özer Milli Eğitim Bakanlığı A101 7 Eylül 2023 Aktüel Ürünler Mesleki Eğitim Merkezi Tarım Alanı Çerçeve Öğretim Programı

Yalçın'dan İkramiye ve 3600 Ek Gösterge Açıklaması

6.. Dönem Toplu Sözleşme sonuçlarının ele alındığı toplantılarda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, kapsam itibariyle en geniş toplu sözleşmeyi gerçekleştirdiklerini ifade ederek hizmet kollarındaki kazanımlarla birlikte memur maaşlarında %40’a varan artış sağlandığını vurguladı; Toplu Sözleşme ikramiyesinin yükseltilmesi, 3600 dahil tüm ek göstergelerin ve sözleşmeli istihdam konusunun çalışılmasına yönelik kararın alınmasıyla 6. Dönem Toplu Sözleşme’nin reformist bir toplu sözleşme olduğunu belirtti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Örneğin sınıf öğretmenleri ve okul öncesi öğretmenlerine aylık ortalama 211 TL, rehber öğretmenlerine 132 TL, özel eğitim öğretmenlerine aylık 317 TL, sağlıkta hekim dışı personele 270 ile 420 TL arasında bir iyileştirme söz konusu. Yine MTA personelinde 180, KOSGEB personeline 150, imamlarda 90 TL gibi rakamsal iyileştirmeler mevcut. Ayrıca üniversite idari personelinin tayin hakkı yoktu. Bunu masaya getirdik ve süreci olumlu şekilde tamamladık. Gençlik ve Spor Bakanlığı personeline her müsabaka için ilave ücret olacak şekilde toplam 248 TL’ye varacak bir artış sağladık. Acil çağrı merkezlerindeki çalışanlara aylık 179 TL iyileştirme söz konusu. Hakim ve savcılarla birlikte mesai saatleri dışında mesai yapan personele 236 TL’ye kadar, yurt yönetim memurlarında 89,65 TL aylık iyileştirme, yıllık 1075 TL bir iyileştirme var. Adalet hizmetleri tazminatında artırım yaptırdık. Emniyette ve Milli Savunma Bakanlığı’ndaki sivil memura fazla çalışma hakkı getirdik. Adliyelerdeki fazla çalışan memura iyileştirmeler getirdik. Cami ve mescitlerde görev yapan din görevlilerine Ramazan ayı boyunca 269 TL, tatil günlerinde çalıştıklarında 202 TL’lik bir iyileştirme var. Sözleşmeli statüsündeki orman muhafaza memurları için 180 TL, Orman Genel Müdürlüğü’nde araç kullanan personele aylık 125 TL iyileştirme söz konusu. Atatürk Orman Çiftliği, Karayolları Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü gibi birçok hizmet kolunda çeşitli iyileştirmeler var. Bu anlamda bakıldığında toplu sözleşmenin sadece hizmet kolunda yapılan iyileştirmelerin bütçeye maliyeti yıllık 7 milyar lirayı buluyor” dedi.

Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Toplu Sözleşme Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, önemli açıklamalarda bulundu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Müzakere, mücadele ve bürokrasi boyutuyla başarıyla yürüttüğümüz bir süreç oldu. Zor bir süreç çünkü tüm memurların, aileleriyle birlikte düşünüldüğünde toplumun büyük bir kesiminin yükü sizin omuzlarınızda oluyor. Size üye olanın da size üye olmayanın da, sendikalara üye olamayanların da yükü sizin omuzlarınıza yükleniyor. Bu nedenle böyle zor bir görevi başarıyla yerine getirdiğiniz için mücadelenin içinde yer aldığınız için hepinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum.

Toplu Sözleşme’nin başında bizimle birlikte hareket etmesi için iki konfederasyona davette bulunmuştuk. Kamu-Sen ile birlikte ortak teklifler hazırladık. Sürecin son gününe kadar da birlikte pazarlık yaptık. Peki ne oldu da Kamu-Sen masaya gelmedi? Son gece teklifler büyük oranda şekillenmişti fakat 3600 ek gösterge ve sözleşmeliler konusunda bize kabul edemeyeceğimiz bir taslak sunuldu. Her iki tarafta biz bunu imzalamayız dedi. Biz çözüm içermeyen bir taslağı imzalamayacağımızı vurguladık. Mutabakat imzalanmadan son ana kadar 3600 ve sözleşmeliler konusunda ısrarımızı sürdürdük. Kamu-Sen ise masaya gelmemeyi tercih etti. Oysa biz salona girmede önce bile bu konuda pazarlığı sürdürüyorduk. Son dakikalarda salonda yaşanan ve ekranlara yansıyan o karmaşanın arkasında bu anlaşmazlık vardı. Bakan Bey’in de olumlu yaklaşımı ile hem 3600 ek gösterge hem de sözleşmeliler konusundaki taslaklar düzeltildi ve bu konularda çalışma yapılacağı Toplu Sözleşme metnine eklenmiş oldu bu kararlı duruşumuz sayesinde.

Kamu Görevlileri sendikacılığında sendikalı olmanın ayrıcalığını ortaya koyan önemli bir kazanım elde ettik. 400 liralık toplu sözleşme ikramiyesi ile sendikaya üye olmanın anlamı daha da belirgin hale geldi. Bu noktada önemli bir eşiği geçtiğimizi söyleyebiliriz. Sendikalı ile sendikasız arasındaki ayrımı yaptık şimdi yetkili sendika ile yetkisiz sendika ayrımını yapmamız lazım. Kamu görevlileri sendikacılığının gelişmesi için bu önemli eşiği de atlamamız gerekiyor.

Toplu Sözleşme sonrasında teşkilatla bir araya geldiği programlar kapsamında Aydın’da konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, önemli açıklamalarda bulundu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “3600 dahil tüm ek göstergelerde çalışma yapılması, sözleşmeli istihdam konusunda bir çalışma yapılması, toplu sözleşme ikramiyesi gibi önemli eşiklerin yer aldığı reformist bir Toplu Sözleşme oldu. Bu süreçte bir yandan müzakerelerde bulunurken bir yandan mücadelede içinde olduk. Teşkilatlarımızın ortaya koyduğu sinerji, bize verdikleri destek, sahada gösterdikleri kararlı duruş Toplu Sözleşme’nin başarılı olmasında önemli bir rol oynadı. Bu nedenle teşkilatımızın her bir ferdine teşekkür ediyorum.

Ayrıca toplu sözleşme ikramiyesini 400 TL’ye yükselttik. 3600 ek gösterge ve sözleşmeliler konusunda büyük aşama kaydettik. Mevcut çalışmaları bakanlıkla birlikte 2022 yılı içerisinde tamamlayıp Meclis’e göndereceğiz.

Önümüzde önemli birkaç eşik daha var. Bunlardan biri de 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu. Bu kanun yirmi yıl önce çıkarıldı. Kamu görevlileri sendikacılığının gelişmesi ve daha iyi sonuçlar üretebilmesi için bu kanunun değişmesi gerekiyor. Bunu değiştirmek için büyük bir gayret ve cesaret daha ortaya koyacağız.'' dedi.

Toplu Sözleşmenin ardından Denizli teşkilatıyla bir araya gelen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, önemli açıklamalarda bulundu.

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, “Şimdiye kadar sendikacılık sistematiği açısından önemli bir mesafe aldık ancak hala düzeltilmesi gereken maddeler var. Masada temsil noktasında adaletsizlikler var. Masada yetkili olmayan kurumların yer alması açıkça bir adaletsizliktir. Bize şöyle söyleniyor; ‘Masada çok aktörlü bir sistem uyguluyoruz. 3 konfederasyon da kamu görevlileri için mücadele ediyorsunuz.’ Toplu sözleşmede Kamu İşvereni tarafında Çalışma Bakanlığı ile birlikte muhalefet partilerinin temsilcileri olması ne kadar garip durum olursa, yetkili sendikanın yanında da yetkili olmayan sendikaların toplu sözleşme masasına oturması o derece garip bir durum oluşturuyor. Bu yaklaşım temsilde adaletsizlik doğuruyor, masayı çözüm odaklı olmaktan çıkarıp işleyemez hale getirebiliyor. İşçi sendikacılığında asla olmayacak ve olamayacak bir düzenek memur sendikacılığında meşru gösterilmeye çalışılıyor.

6. Dönem Toplu Sözleşme süreci geride kaldı ama çözüm bekleyen birçok sorun da önümüzde duruyor. Kanun bu hâliyle bu yükü kaldıramıyor. Masa taleplere dar geliyor. Masada sandalye sayısını azaltmak, toplu sözleşmenin kapsamını artırmak, sendikal haklardaki kısıtları kaldırmak, hakem kurulunu hakemliğe uygun bir yapıya kavuşturmak gerekiyor. Biz, toplu sözleşmeden herkes yararlansın ama yetkili sendikaya üye olmayanlar bunun için dayanışma aidatı ödesin diyoruz. Memura grev ve siyaset hakkı verilsin istiyoruz.'' dedi.

Anahtar Kelimeler:
Ikramiye3600 Ek Gösterge
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.