Öne Çıkanlar Özel Öğrenci Barınma Hizmeti BİM Aktüel Ürünler 2024 Yılı KPSS Lisans (Alan Bilgisi) Sınavı Soru ve Cevapları BİM Hakmar Express

YÖK Başkanı Özvar’dan Öğrenim Ücretleri Açıklaması

YÖK Başkanı Erol Özvar, “Öğrencilerimizin üniversite tercihlerinde ve sonraki yıllarda da kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumuna devam edip etmeme konusunda göz önünde bulundurdukları kriterlerden biri de öğrenim ücretleridir.

Bilindiği üzere devlet üniversitelerinde 2011-2012 Akademik Yılından beri birinci öğretimdeki öğrencilerimizden katkı payı alınmamaktadır.

Yine bilindiği gibi vakıf yükseköğretim kurumları kazanç amacına yönelik kurulamaz (Anayasa m. 130/2; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ek m. 2).

Adayların kaydolacakları programın tamamlanma süresi boyunca yaklaşık güncellenme oranları ile öğrenim ücretlerini bilmek istemeleri, sürpriz veya beklenmedik bir ücret değişikliği ile karşılaşmak istememeleri son derece haklı ve meşru bir taleptir.

Yükseköğretim Kurulu, 10.07.2024 tarihli toplantısında vakıf yükseköğretim kurumlarının öğrenim ücretlerini belirlerken aşağıdaki hususlara dikkat etmelerine karar vermiştir:

Ücretlerin dönemsel değil, yıllık ve tayin edilmiş bir miktar olarak tespit edilmesi,

Ücretlerin tercih ve/veya yatay geçiş dönemlerinden önce net bir miktar olarak ve her bir adayın kolayca ulaşabileceği şekilde ilan edilmesi,

İlk kayıt esnasında öğrenciye taahhüt edilmiş eğitim öğretim ücreti artış oranlarının aşılmaması ancak her halükarda yapılacak artışlarda en çok TÜFE'deki on iki aylık ortalama oranın esas alınması ve bu kapsamdaki güncellemelerin resmi internet sitelerinden duyurulması,

Kayıt döneminden sonra her ne ad altında olursa olsun açıkça ilan edilmemiş ilave/beklenmedik ücret ve ücret artışı talebinde bulunulmaması,

İlan edilen eğitim ve öğretim ücretlerinde TÜFE üzerinden resmi güncelleme oranları dışında herhangi bir ilave değişiklik yapılmaması ve alınacak bu yöndeki kararların uygun zamanda ve elverişli araçlarla tüm öğrencilerle paylaşılması.

Vakıf yükseköğretim kurumları mütevelli heyetlerinin eğitim öğretim ücretlerini Yükseköğretim Kurulunun kararı doğrultusunda belirlemelerini önemle rica ederim.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.