Öne Çıkanlar 2024 Yılı Maarif Kongresi Başvuru Kılavuzu A101 5 Ekim 2024 Aktüel Ürünler İYEP Uygulama Takvimi A101 11 Ekim 2024 Aktüel Ürünler 2024 Yılı Ekim Ayı Yay Burcu Sağlık Yorumu

Okuldan Erken Ayrılma Riskini Azaltma Psikoeğitim Programları

"Türkiye'de Lise Devam Oranının Artırılması İçin Şartlı Nakit Transferinin (Şartlı Eğitim Yardımı) Etkisinin Güçlendirilmesi (ŞNT II) Projesi" kapsamında Genel Müdürlüğümüz tarafından, lise çağındaki öğrencilerin okuldan erken ayrılma (OEA) oranlarının düşürülmesi, eğitime devam etmelerinin desteklenmesi için koruyucu-önleyici ve müdahale psikoeğitim programları geliştirilmiştir. Programlarla ilgili ayrıca "Okuldan Erken Ayrılma Riskini Azaltma Programları (Koruyucu-Önleyici ve Müdahale Programı) Eğitici Eğitimi" mesleki gelişim programı hazırlanmıştır. Hazırlanan program kapsamında 305 rehber öğretmen/psikolojik danışmanımız eğitim almıştır.

Lise Öğrencileri İçin Eğlenceli Eğitsel Grup Rehberliği Etkinlikleri Psikoeğitim Programı; birincil önleme hizmetleri kapsamında, tüm öğrencilerde OEA risklerinin oluşmasını önlemeye yönelik, akademik ve yaşam becerileri kazandırmayı hedeflemektedir. Programdaki sınıf aktiviteleri, okul rehber öğretmen/psikolojik danışmanlarının desteğiyle sınıf rehber öğretmenleri tarafından tüm öğrencilere uygulanacak niteliktedir.

Akademik Becerileri Geliştirme Müdahale Programı; ikincil önleme hizmetleri kapsamında OEA'yla ilgili birden çok risk faktörüne sahip olan öğrencileri akademik ve sosyal anlamda güçlendirerek OEA riskinin azaltılmasını amaçlamaktadır. Programdaki grup etkinlikleri, okul rehber öğretmen/ psikolojik danışmanları tarafından OEA riski yüksek olan öğrencilere uygulanacak niteliktedir.

Aile Psikoeğitim Programı; öğrenciler için hazırlanan müdahale programı çalışmalarını desteklemek amacıyla velilerde okul terkine ilişkin farkındalık oluşturmak, ebeveyn becerileri kazandırmak ve riskli çocuğa sahip velilerin hem okulla hem de okul rehberlik servisiyle bağ kurmalarını sağlamak veya var olan bağlarını güçlendirmek için hazırlanmıştır.

Hazırlanan programlar okullarda devamsızlığı önleme çalışmaları kapsamında uygulanacaktır.

Akademik Becerileri Geliştirme Müdahale Programı : https://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2024_10/04135213_akademikbecerilerigelistirmemudahaleprogrami.pdf

Aile Psikoeğitim Programı : https://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2024_10/04135213_ailepsikoegitimprogrami.pdf

Lise Öğrencileri İçin Eğlenceli Eğitsel Grup Rehberliği Etkinlikleri : https://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2024_10/04135213_liseogrencileriicineglenceliegitselgruprehberligietkinlikleri.pdf

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.