Öne Çıkanlar 2024 Yılı Maarif Kongresi Başvuru Kılavuzu A101 5 Ekim 2024 Aktüel Ürünler İYEP Uygulama Takvimi A101 11 Ekim 2024 Aktüel Ürünler 2024 Yılı Ekim Ayı Yay Burcu Sağlık Yorumu

Kahveci'den Ek Zam ve Refah Payı Vurgusu

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ''Kamu çalışanlarının yaşam standartlarının korunması ve iyileştirilmesi için hükümetten ek zam talep ediyoruz. Kamu çalışanlarının verimli bir biçimde hizmet üretmesi ve ailelerinin geçimlerini sağlamaları için bu taleplerin karşılanması elzemdir.

TÜİK'in eylül ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı. Buna göre eylül ayında mal ve hizmet fiyatları ortalama %2,97 oranında artarken yıllık enflasyon da %49,38 olarak belirlendi. Temmuz ayından bugüne kadar resmi enflasyon %8,93 olurken, memurlara yapılan %10 zamdan geriye sadece 1 puan kaldı.

2024 yılının sona ermesine 3 ay kala, kamu çalışanlarının maaşlarının bu yıl da eriyeceği, alım güçlerinin düşeceği kesinleşti. Her ne kadar enflasyonun düşüş eğilimine girdiği ifade edilse de beklentilerin üstünde gerçekleşen eylül enflasyonu, önümüzdeki dönemde de fiyat artışlarının en büyük sorunlarımızdan biri olacağını gösterdi.

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi olarak mutfak masraflarında yaşanan gerçek enflasyonu ölçmek adına belli dönemlerde zincir marketlerden aynı marka ve miktarlarda ürünleri alarak değerlendirme yapmaktayız. Buna göre hazırladığımız alışveriş sepeti 2022 yılının mart ayından bugüne değin %296,3 oranında artış göstermiştir. Bu da son 1,5 yılda market harcamalarının aylık ortalama %15 dolayında zamlandığı anlamına gelmektedir.

TÜİK'in açıkladığı enflasyonla market kasalarında görülen enflasyon örtüşmemekte dolayısıyla mutfak enflasyonu, resmi enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleşmektedir. Bu durum, kamu çalışanlarının alım gücünü ciddi şekilde azaltmakta ve günlük yaşamlarını olumsuz etkilemektedir. Özellikle resmi enflasyon hedeflerine bağlı olarak yapılan maaş zamları, memur ve emeklilerimizin reel enflasyon karşısında güçsüz duruma düşmesine neden olmaktadır.

Bu sebeple dönem sonunda yapılacak enflasyon farkı ödemesinin kamu çalışanlarının maaşlarındaki reel erimeyi kapatamayacağı, hiçbir zaman tutmayan enflasyon hedefine bağlı olarak belirlenen maaş zamlarının memurları memnun etmeyeceği ortadadır. Türkiye Kamu-Sen olarak, kamu çalışanlarının ekonomik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla, ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon sürecinde ek zam ve refah payı taleplerimizi bir kez daha yineliyoruz.

Kamu çalışanlarının yaşam standartlarının korunması ve iyileştirilmesi için hükümetten ek zam talep ediyoruz. Ekonomik zorlukların yoğun olarak hissedildiği bu dönemde mutfak harcamalarına aylık ortalama kümülatif %15 zam geldiği göz önünde bulundurulduğunda hem gelir dağılımında adaletin sağlanması hem de memurlarımızın refah seviyesinin korunması adına gerçek enflasyona ek olarak refah payının da maaşlara yansıtılmasını istiyoruz. Kamu çalışanlarının verimli bir biçimde hizmet üretmesi ve ailelerinin geçimlerini sağlamaları için bu taleplerin karşılanması elzemdir.

Yaşadığımız yüksek enflasyon ortamında kamu çalışanlarının maaşlarının hızla erimesi, mutfak enflasyonu ile resmi enflasyon arasındaki makasın giderek açılması yalnızca memurlarımızı değil, dolaylı olarak tüm toplumu olumsuz etkileyen bir durumdur. Bu bağlamda, hükümetin taleplerimize olumlu yanıt vermesini ve kamu çalışanlarının yaşam standartlarının korunmasını bekliyoruz.'' dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2024 Yılı Eylül Ayı Enflasyon Rakamları konusunda ''Temel mal enflasyonu yıllık yüzde 28,3 ile görece düşük seviyedeyken geriye dönük fiyatlama davranışı kaynaklı katılık, hizmet enflasyonunda düşüşün yavaş gerçekleşmesine neden oluyor. Haziranda başlayan dezenflasyon süreci devam ediyor. Bu dönemi önümüzdeki yılın ikinci yarısında başlayacak ve enflasyonda kalıcı düşüşü sağlayarak tek haneye ulaşacağımız istikrar dönemi takip edecek. Tüm politikalarımızı fiyat istikrarı hedefimiz doğrultusunda eşgüdüm içinde ve kararlılıkla uygulamayı sürdürüyoruz. Enflasyonu düşürmek sadece hayat pahalılığı sorununu çözmeyecek aynı zamanda vatandaşımızın refahını kalıcı olarak artıracaktır.'' dedi.

Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkanı Osman Kaya, 2024 Yılı Eylül Ayı Enflasyon Rakamları konusunda ''TÜİK'in eylül ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı. Buna göre eylül ayında mal ve hizmet fiyatları ortalama %2,97 oranında artarken yıllık enflasyon da %49,38 olarak belirlendi. Temmuz ayından bugüne kadar resmi enflasyon %8,93 olurken, memurlara yapılan %10 zamdan geriye sadece 1 puan kaldı.

2024 yılının sona ermesine 3 ay kala, kamu çalışanlarının maaşlarının bu yıl da eriyeceği, alım güçlerinin düşeceği kesinleşti.

Kamu Birliği Konfederasyonu, olarak 1 Ekim itibarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla birlikte kamu çalışanlarının sorunlarına Ekonomik kriz ve yoksulluk karşısında devlet memurlarının yaşadığı zorluklara "Memur Beklenti Paketi" adı altında bir dizi talep ve öneri kamuoyuyla paylaştık.

Yeni yasama yılı açılışında Sayın Cumhurbaşkanımızın "Enflasyondaki düşüşü milletimiz çarşıda, pazarda, markette daha fazla hissedecek" şeklindeki açıklamaları ile; Kamu çalışanlarının desteklenmesi ve emeğin güçlendirilmesi adına atılması gereken ilk adımdır. TBMM'nin yeni yasama döneminde ele alacağı ilk konu olmalıdır.

Tasarruf tedbirleri nedeniyle engellenen fazla mesai ücretleri ile koruyucu giyim haklarımızın geri kazanılması ve kış aylarında servis hizmetine duyulacak ihtiyacın hızla değerlendirilip çözüme kavuşturulması büyük önem taşımaktadır. Servis hizmeti sözleşmelerinin yenilenmemesi sonucu kamu görevlilerinin mağduriyeti artarken, bu mağduriyete yol açan kamu işverenlerinin bu sorunun asıl kaynağı olduğunu anlaması gerekmektedir.

TÜİK'in açıkladığı enflasyonla market kasalarında görülen enflasyon örtüşmemekte dolayısıyla mutfak enflasyonu, resmi enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleşmektedir. Bu durum, kamu çalışanlarının alım gücünü ciddi şekilde azaltmakta ve günlük yaşamlarını olumsuz etkilemektedir.

Kamu Birliği Konfederasyonu, olarak yüksek enflasyon nedeniyle kamu çalışanlarının maaşlarının erimesi ve mutfak enflasyonu ile resmi enflasyon arasındaki farkın açılması, memurlarımızı ve dolaylı olarak tüm toplumu olumsuz etkiliyor. Hükümetten taleplerimize olumlu yanıt verip, kamu çalışanlarının yaşam standartlarını korumasını bekliyor ve bir kez daha yineliyoruz.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.