Öne Çıkanlar Anasınıfı Desteği Okul Aile Birliği Yönetmeliği ŞOK 2 Mart 2024 Aktüel Ürünler Anne ve Bebek Ürünlerinin İthalat Denetimi Tebliği Çerçeve Öğretim Programı

2024 Yılı YKS Kapsamında Spor Bilimleri İçin Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) Kılavuzu

2024-2025 öğretim yılı için yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavı kapsamında öğrenci alan spor programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilebilmeleri amacıyla Başkanlığımızca merkezî Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) yapılacaktır.

2024 Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) Kılavuzu, ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr adresinden yayımlanmıştır. Kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlanmaktadır.

Başvurular 31 Temmuz-5 Ağustos 2024 tarihleri arasındadır. Sınav 20-26 Ağustos 2024 tarihlerindedir. Sınav ücreti 490 TL'dir. Geç Başvuru 8 Ağustos 2024 tarihindedir.

1. ÖZEL YETENEK SINAVI (ÖZYES)

2024-2025 öğretim yılı için yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavı kapsamında öğrenci alan spor programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilebilmeleri amacıyla, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından merkezi Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) yapılacaktır. Sınav, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 45. maddesi kapsamında Yükseköğretim Kurulunca belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda uygulanacaktır.

2. BAŞVURU

2.1. SINAVA BAŞVURU KOŞULLARI

2024-YKS’ye giren ve hesaplanmış TYT puanı olan adaylardan 2024-2025 öğretim yılı için yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavı kapsamında öğrenci alan spor (spor bilimleri alanında eğitim veren) programlarında öğrenim görmek isteyen tüm adayların 2024-ÖZYES sınavına başvurmaları ve sınava girmeleri zorunludur.

Spor bilimleri alanında eğitim veren programlarda öğrenim görmek isteyen engelli adayların da 2024-ÖZYES’e başvurmaları ve sınava girmeleri zorunludur. Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerden 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar (Mavi Kart sahipleri) ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu adaylar ve Bulgaristan'dan göç yoluyla gelmiş Türk soylular sınava başvurabilecekler ve yerleştirme işlemlerine alınacaklardır.

Yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar sınava başvurabileceklerdir ancak bu adaylar, yükseköğretim programları tercih süreci başlamadan önce T.C. uyruğuna geçmedikleri takdirde, kılavuzda belirtilen yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmeyeceklerdir.

2024-YKS kapsamında 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nda yer alan Tablo-3'teki ön lisans ve Tablo-4'teki lisans programlarına; ÖSYM tarafından yapılacak merkezî yerleştirme için tercih yapan adaylar da 2024-ÖZYES’e başvuru yapabileceklerdir.

2.2. SINAVA BAŞVURU İŞLEMİ

Adaylar sınava başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla yapacaklar ve süresi içinde sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacaklardır. Başvuru bilgilerinin sisteme kaydının yapılması için başvuru ekranında “Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir.” açıklamasının mutlaka görülmesi, sınav ücretinin yatırılması, aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünün yazıcıdan alınarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklanması gerekmektedir. Adayların ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’ndeki fotoğrafları, sınava başvuru esnasında Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı’ndaki fotoğraflarıyla otomatik olarak güncellenecektir.

Adaylar sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklardır. Sınav ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için 6 Ağustos 2024 tarihinde mesai saati bitiminde, ÖSYM’nin internet sayfasında eİŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar ile banka ATM’leri ve online bankacılık üzerinden ödeme yapacak adaylar için 6 Ağustos 2024 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Bankadan ödeme yapacak adayların, bankaların çalışma saatlerini göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

Adaylar, başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra süresi içinde sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Başvuru bilgilerinin sisteme girişi yapıldığı halde sınav ücretini süresi içinde yatırmayan adayların başvuruları tamamlanmamış olacağından, sisteme girilmiş olan başvuru bilgileri silinecek, başvuru kayıt bilgisi iptal edilecek, bina/salon atamaları yapılmayacak, bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi de düzenlenmeyecektir (ŞEHİT/GAZİ YAKINLIK bilgi alanını işaretleyen ve bu bilgisi ilgili kurum tarafından onaylanan adaylar hariç).

2024 ÖZEL YETENEK SINAVI (ÖZYES) KILAVUZU : https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2024/OZYES/okilavuz_26072024d.pdf

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.