Öne Çıkanlar Mahmut Özer enflasyon Müze ve Ören Yerleri deprem Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

Kırmızı ( Mor) Lahana Turşusu

Turşu suyu yapımı; 3 litre suyu iyice kaynatalım, kaynayan suyun içine 6 yemek kaşığı kaya tuzunu, 3 kaşık toz şekeri. 1.5 su bardağı üzüm sirkesini ekleyip tuzlar eriyene kadar karıştıralım ve soğumaya bırakalım. 

Bir orta boy kırmızı lahanayı ince ince doğrayıp sirke ile ovalım ve derince bir kaba alalım, bir orta boy beyaz lahanayı da  ince ince doğrayıp karıştırmadan kırmızı lahananın yanına koyalım. 3 litrelik plastik bidonumuzu alalım alt kısmına bir tabaka kırmızı lahanadan örtecek şekilde dolduralım, üzerine yine bir tabaka örtecek şekilde beyaz lahanadan dolduralım, bidonun yarısına gelince, 8 diş sarımsak atıp sırası ile bidonumuz  dolasıya kadar lahanalarımızı dolduralım. 

Doldurma işlemi bittikten sonra soğumuş olan suyumuzu bidonumuza dolduralım, 2 dakika kapağını kapatmadan bekleyelim ve sonra ağzını hava almayacak şekilde sıkıca kapatalım. 2 hafta sonra turşumuz yemeye hazır. 

Mor lahana, iyot emici olduğu için bolca iyot ile beraber tüketilmesi öneriliyor. Bu nedenle mor lahananın en sağlıklı tüketim şeklinin turşu olduğunun altı çiziliyor. Sağlığa oldukça faydalı olan lahana, kendine iyi bakanların sofrasından eksik olmuyor. 

Kırmızı lahananın faydaları;

Besin değerleri oldukça yüksek olan mor lahana, K ve C vitamini yönünden zengin görülüyor. Sinir ve bağışıklık sistemini destekliyor.kırmızı  lahana turşusu probiyotik içeriği ile sindirim sisteminin düzenlenmesine yardım ediyor ve 

antosiyanin minerali, beyin fonksiyonlarının güçlenmesine yardımcı oluyor.Konsantrasyon artırıcı olarak bilinen mineral, Alzheimer gibi hastalıkların önlenmesine de yardımcı olduğu tespit edilmiştir. 

Bolca folik asit içeren kırmızı lahana turşusu, hamilelik öncesinde önerilen bir besin olarak  sıklıkla tüketiliyor.

Lahana yapraklarının vücutta oluşan ağrılara iyi geldiği biliniyor. 

Hazmı kolaylaştıran kırmızı lahana, balgam söktürücü olarak da kullanılıyor.

Antioksidan içerik, detoks etkisi sağlıyor. Vücudu toksinlerden arındırıyor. 

Sülfür ve E vitamini ile  cilt güzelliği sağlıyor.

Yoğun A vitamini içeriyor ve  gözler için oldukça faydalı. 

Kemik gelişimini destekleyen sebze, kalsiyum, magnezyum, manganez yönünden zenginlik sağlıyor. Kan basıncını azaltıyor. 

Uzun süre tok tutarak, diyetleri destekliyor. 

Vücuttan iltihabın atılmasına yardımcı oluyor. 

Kırmızı lahana tüketilirken dikkat edilmesi gereken önemli hususlar ;

Guatr hastalarının iyot azaltma etkisi nedeniyle tüketirken dikkat etmeleri gerekiyor, idrar söktürücü özelliği olduğu için böbrek hastalarının tüketmesi öneriliyor, sindirim sisteminide aktive eden kolik hastalarının ve hamilelerinde bu turşunun tüketiminde doktorlarına danışmanları tavsiye ediliyor. 

Kırmızı lahana turşusunun püf noktaları;

Lahanayı kaya tuzu veya sirke ile ovarak yumuşatmaktan geçiyor, böylelikle tam kıvamında turşular elde etmiş olursunuz ve güneş görmeyen bir yerde hava almayacak şekilde daha uzun süre saklayabilirsiniz, cam kavanozda yaptıysanız hava alıp almadığını anlamak için kapağın üstünden parmağınızla bastırın, kapak göçüyorsa ağzı kapanmamış hava alıyor demektir ve turşunuz olmayacaktır 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.