Öne Çıkanlar Mahmut Özer sağlık personeli enflasyon Müze ve Ören Yerleri deprem

Covid-19'un Meslek Hastalığı Sayılması Kanun Teklifi

Teklif ile, Covid-19 hastalığının, sağlık mensupları ve filyasyon ekipleri için meslek hastalığı sayılması amaçlanmaktadır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 14'üncü maddesinde ''meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden kaynaklı tekrarlanan bir sebeple işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleri'' olarak ifade edilmiştir.

11 Ekim 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği'nin 17'nci maddesine göre ise ''Meslek Hastalığı'' aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır:

''MADDE 17- (1) Hangi hastalıkların meslek hastalığı sayılacağı ve bu hastalıkların, işten fiilen ayrıldıktan en geç ne kadar zaman sonra meydana çıkması halinde sigortalının mesleğinden ileri geldiğinin kabul edileceği Meslek Hastalıkları Listesine (Ek-2) göre tespit ve tayin edilir.

(2) Herhangi bir meslek hastalığının klinik ve laboratuvar bulgularıyla kesinleştiği ve meslek hastalığına yol açan etkenin, işyeri incelenmesiyle kanıtlandığı hallerde, meslek hastalıkları listesindeki yükümlülük süresi aşılmış olsa bile, söz konusu hastalık, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu'nun kararı ile meslek hastalığı sayılabilir.''

Yine aynı Yönetmelikte yer alan ''meslek hastalıkları'' listesinde;

* C Grubu: Pnömokonyozlar ve diğer mesleki solunum sistemi hastalıkları

* D Grubu: Meslek bulaşıcı hastalıklar yer almaktadır.

Bahsi geçen yönetmeliğin 19'uncu maddesine göre ise ''mesleki bulaşıcı hastalıklar listesinin ''D Grubu''nda yer alan bulaşıcı hastalıkların, görülen işin gereği olarak veya işyerinin özel koşullarının etkisiyle oluşması ve enfeksiyonun laboratuvar bulguları ile de kanıtlanması gereklidir.

Bu listede yer almayan fakat görülen iş ve görev gereği olarak bulaştığı kesin olarak saptanan diğer bulaşıcı hastalıklar da meslek hastalığı sayılır. Bu husustaki teşhisin laboratuvar deneyleriyle kanıtlanması gereklidir.''

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 3'üncü maddesi de, meslek hastalığı için ''mesleki risklere maruziyet sonucu ortaya çıkan hastalığı'' tanımlaması getirmektedir.

Bu ifadeler dikkate alındığında COVID-19 tanısı konulan her sağlık personelinin meslek hastalığına yakalandığı ortadadır. Koronavirüs, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı tarafından bulaşıcı hastalık olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda sağlık çalışanlarının bahsi geçen Yönetmeliğin 19'uncu maddesine göre D Grubu'na dahil olmaları gerekmektedir. Aynı şekilde COVID-19'un en çok solunum sistemini etkilediği dikkate alındığında C Grubu hastalıklar listesinde de sağlık çalışanlarına hak verilmesi zorunludur.

Bununla birlikte sağlık çalışanları COVID-19'a maruz kalan en yüksek riskli meslek grubu kabul edilmesine, yukarıda belirtilen kanuni hükme ve düzenleyici yönetmeliğe rağmen, Sosyal Güvenlik Kurumu nazarında meslek hastalığı düzenlemesinden yararlanamamaktadır.

Hasta ile yakın temas halindeki doktorundan hemşiresine, eczacısından teknisyenine, ambulans hizmetlerinde görev yapan ekipten laborantına, hasta bakıcısından temizlik görevlisine, OSGB'lerde ihtiyaç duyulan doktorlardan filyasyon ekiplerine kadar sağlık personelinin tamamı büyük bir risk altında görev yapmaya devam etmektedir. 28 Eylül 2020 tarihi itibarıyla COVID-19 nedeniyle 98 sağlık çalışanımız hayatını kaybetmiştir. Hastalığın çok kolay bulaşması, kapasiteyi aşan hasta yoğunluğu, yeterli kişisel koruyucu donanıma erişilememesi nedeniyle COVID-19'e yakalanan sağlık çalışanlarına her gün yenileri eklenmektedir.

Bu nedenle pandemi döneminde görev yapan, sağlık meslek mensubu ve sağlık hizmetlerinde çalışan tüm birimlerdeki görevliler ve aileleri, sadece kuru bir teşekkür değil, Devletin sahiplenmesine ihtiyaç duymaktadır. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılarak COVID-19'un ''meslek hastalığı'' kabul edilmesi halinde, sağlık çalışanlarının sağlık giderlerinin tamamı karşılanacak, geçici ya da kalıcı işgöremezlik durumunda tazminat alabilecek, vefat edenlerin yakınlarına da maaş bağlanabilecektir.

''Emekleri ödenmeyecek'' sağlık çalışanları için yapılacak bu düzenleme kanuni bir hak kadar, Devletin bu fedakar görevlilere bir borcudur.

31 Mayıs 2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na ''10 Mart 2020 tarihinden COVID-19 salgını ile mücadele kapsamındaki tedbirlerin kaldırılmasına kadar geçecek süre boyunca söz konusu hastalığa yakalanan sağlık meslek mensupları, sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensupları, filyasyon ekipleri de dahil olmak üzere bu Kanunu'nun 14'üncü maddesindeki şartların varlığına bakılmaksızın meslek hastalığına tutulmuş kabul edilir.'' şeklinde geçici madde eklenmiştir.

Anahtar Kelimeler:
COVID-19Meslek Hastalığı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.