Diş Protez Teknolojisi Bölümünün yaklaşık 20 bin mezunu bulunmakta ve hastanelerde bölüm mezunlarına ciddi ihtiyaç duyulmaktadır. Diş teknikerleri, asıl yerleri olan ağız ve diş sağlığı merkezinin diş protez laboratuvarlarına atanarak istihdam edilmeyi beklemektedirler. Ancak 12 bin alım yapılması planlanırken yalnızca 5 kişi istihdam edilmiştir. Buna rağmen Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri diş protez laboratuvarlarında, bölümün mezunları yerine diplomasız ve bölümle ilgisi olmayan, kendilerine usta çırak ilişkisiyle öğretilenleri adeta fabrikasyon üretim şeklinde yerine getiren taşeron firmalara ihale usulüyle iş yaptırılmaktadır. Alanında uzman olmayan kişilerin likayat ilkesine uymayan bir şekilde istihdam edilmesiyle oluşan adaletsizlik, alanında uzman liyakatli kişilerin işsizler kervanına katılmasına neden olmaktadır.
Diş protez teknolojisi bölümüne 3000 kişilik kadro açılarak diş protez teknolojisi bölümünün ağız ve diş sağlığı bölümünden ayrı bir bölüm olduğunun belirtilmesi ayrıca dışarıdan ustalık kalfalık belgesi ile sertifika almak suretiyle kısa yoldan bölüm mezunlarının önüne geçilmesine neden olan sistemin kaldırılması gerekmektedir.
Bu bağlamda;
1- 20.000 civarında Diş Protez Teknolojisi Bölümü Teknikeri bulunmakta iken Bakanlığımızın 12.000 kişilik alımında yalnızca 7 kişilik kontenjan ayrılmasının gerekçesi nedir?
2- Diş Protez Teknikerliği mezunları yerine ısrarla bu konuda liyakat sahibi olmayan ve işin ehli olmayan kişilerin çalıştırılmasına neden müsaade ediliyor? Halk sağlığını korumak adına bölüm mezunlarının yeterli sayıda istihdamının sağlanması için bir çalışmanız olacak mıdır?
27/4 Dönemi ve Yasama Yılı 7/41763 Esas Numaralı 23 Şubat 2021 tarihli Diş Protezi Teknikerlerinin İstihdamına İlişkin Soru Önergesi Saadet Partisi Konya Milletvekili ABDULKADİR KARADUMAN tarafından TBMM'ne sunuldu.
Diş protez teknikeri mezun sayısı 2020 yılı itibariyle yaklaşık 20 bin civarındadır. Haziran ayında 2131 yeni mezun ile mezun sayısı hızla artarken, Bakanlığınızca son 10 yılda ataması yapılan diş protez teknikeri sayısı ancak 426 kişi olmuştur. Diş protez teknikerlerinin iş imkanı bulamamasına sebep olarak kamuoyunda bazı iddialar gündeme gelmektedir.
İddialara göre; Bakanlığınız tarafından çıkartılan ve kanuna göre yetkisiz ve belgesiz kişilerin çalışmasına olanak sağlayan yönetmelik, diş protez teknikerlerinin iş bulma imkanlarını daraltmaktadır. Bahsi geçen yönetmeliğin, Danıştay tarafından iptal edildiği ancak iptal kararı gereği çalışamayacak yardımcı personelin; çaycı, muhasebeci, kurye vb. mesleklerde gösterilerek çalışmaya devam ettirilmesi yönünde İl Müdürlüklerine bir bilgi sayısı gönderildiği iddia edilmektedir.
Devletin liyakat ve adalet anlayışı ile çelişecek bu iddiaların ve mezun sayısına rağmen yetersiz atamalar sonucu mağdur edilen diş protez teknikerlerinin durumunun aydınlatılarak kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Bu bağlamda;
1- Yaklaşık 20 bin civarı mezun sayısına ulaşmış olan diş protez teknikerlerinden son 10 yılda sadece 426 kişinin atanmasının nedeni nedir?
2- İhtiyaçtan fazla mezun veriliyorsa eğer, neden bu bölüme ihtiyaca göre öğrenci alımı yapılmamaktadır?
3- Mezun olmuş ama işsiz binlerce diş protez teknikerinin mağduriyetleri nasıl giderilecektir?
4- Kamuoyunda gündeme gelen iddialara göre mezun olan diş protez teknikerleri yerine yetkisiz ve belgesiz kişilerin çalıştırıldığı doğru mudur?
5- Danıştay tarafından iptal edilen ve onanan yönetmeliğe rağmen Bakanlığınız tarafından İl Müdürlüklerine yetkisiz kişilerin farklı mesleklerde gösterilmesini ifade eden yazı gönderildiği iddiaları doğru mudur?