Öne Çıkanlar Mahmut Özer sağlık personeli enflasyon öğrenci Müze ve Ören Yerleri

Döner Sermaye ve 3600 Ek Gösterge Açıklaması

Salgının kahramanlarının sorunları için mücadele ettiklerini, 11 Marttan bu yana Türkiye’nin salgınla mücadele ettiğini belirten Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “sağlık çalışanları bu sürecin kahramanları oldular. Bakanlığın açıklamasına göre 30 bine yakın arkadaşımız bu virüse yakalandı. 52 tanesi şehit oldu.  Şehitlerimize Allah’tan rahmet, hasta olan arkadaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Sağlık çalışanlarının gayreti mücadelesi toplum tarafından da kabul gördü. Fakat bu 8 aylık dönemde sorunlar ne yazık ki daha da arttı. Türk Sağlık-Sen olarak biz sürecin başından itibaren salgındaki hassasiyeti de dikkate alarak girişimlerde bulunduk. Görüşmeler yaptık ve alanlara da çıktık. Çalışanın hak mücadelesinde bir an bile geri durmadık, durmayacağız. Sorunlara çözüm üretilmesi için ısrarcı olmaya devam edeceğiz. Çalışanların beklentileri mutlaka karşılanmalıdır. Sağlık çalışanlarının hakkı  ve çalışma şartları mutlaka gözetilmelidir.” dedi.

Türk Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarına uygulanan ücret politikalarına itiraz ettiklerini kaydeden Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “adı tavandan ek ödeme olan düzenleme ile sanki yeni bir ücret veriliyormuş gibi bir algı oluşturuldu. Halbuki döner sermaye hep vardı ve adaletsizdi. Bizim isteğimiz taban aylığa zam yapılarak ücretlerde bir iyileştirme yapılmasıdır. Sağlık çalışanlarının maaşları açlık ve yoksulluk sınırı arasında sıkıştırıldı. Açlık sınırına daha yakın olan bu sıkıştırmanın sonlanmasını ve  Biz kamuda ücretlerin yoksulluk sınırın üstüne çıkarılmasını istiyoruz. Ayrıca vergi dilimi meselesi de çözüme kavuşturulmalıdır. Enflasyon kadar zam sıfır zam demekti. Buna birde vergi dilimi eklenince memur maaşı eksiye düşüyor. Bu yüzden ya vergi dilimi %15’e sabitlenmeli veya asgari ücret kadarından vergi alınmamalıdır” dedi. 

Döner sermaye sisteminin sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ”çalışanların tamamı döner sermaye sisteminden muzdariptir. Buna bir son verilmelidir. Aynı serviste görev yapanlar, aynı işi yapıp farklı mezuniyeti olanlar arasında bile uçurumlar var. Sistem her yönüyle adaletsiz. 3 ay tavandan alınacak denildi ama böyle bir şey olmadı. Bakanlığın bu sistemde ısrarcı olması kabul edilemez. Çalışma barışını da sıkıntıya sokan bu sistem baştan aşağı revize edilmelidir. Sağlık Bakanlığı sosyal taraflarla bir araya gelerek buna çözüm üretmelidir. Bu bir çalıştayla da olabilir, biz katkı sağlamaya hazırız.” dedi. 

Çalışanların emeğinin karşılığının ödenmediğine dikkat çeken Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “ek ödemede böyle bir tablo söz konusu. Aile Hekimliklerinde görevli çalışanlar ilave ücret alacak denildi. Hala usul ve esasları yayınlamadı. Filasyonda görevli çalışanların şikayetlerine çözüm üretilmeli, mesai kavramı bir standarta oturtulmalı ve arkadaşlarımıza yapılacak ödemeler net olmalı, adaletsizlik yaşanmamalıdır.

Ayrıca Aile ve Çalışma Bakanlığı’nda sürekli hizmet veren sosyal hizmetlerde görevli çalışanlara bir pandemi ödemesi yapılmalıdır. Sayın Bakana bu konuyu ilettim, kendisi de olumlu yaklaştı ancak henüz bir düzenleme yapılmadı. Üniversite hastanelerinde çalışanların sorunlarına çözüm üretilmesi için YÖK devreye girmelidir. Sağlık Bakanlığındaki sorunların aynısı orda da mevcuttur. Ek ödemelerin usul ve esasları bile daha ilan edilmemiştir. Bunların önüne geçilmeli, YÖK bu konuda insiyatif almalıdır.” dedi. 

Çalışanların diğer temel talepleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, 3600 Ek gösterge vaadinin mutlaka neticelenmesi gerektiğine dikkat çekerek “3600 Ek göstergenin gerçekleşmesi için bir yol açtık. Bu konuda kapsamlı bir çalışma yaparak bir kanun teklifi taslağı hazırladık. Kademeli artışı öngören ve adaletli bir teklifti. Milletvekilleri tarafından da TBMM Plan Bütçe Komisyonuna verildi ve orada bekliyor. 1 Ekim’de açılan TBMM’de bu kanun öncelikle ele alınmalıdır.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.