Öne Çıkanlar Mahmut Özer BİM Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze eğitim A101 7 Eylül 2023 Aktüel Ürünler

Eczacıları İlgilendiren Kanun Teklifi

Bireysel ve toplumsal sağlığın geliştirilmesinde çok önemli role sahip olan ilacın doğru zamanda, doğru hastaya doğru kullanım ile ulaşmasını sağlamak eczacıların rolüdür. Eczacılar bu rolleri ile sağlık sisteminde önemli bir yere sahiptir.

Eczacıların, bulgu temelli mesleki pratiklere dayanarak, hasta güvenliğini hem bireysel hastalar için hem de nüfusun geneli için sonuçlarını göz önünde bulundurarak, en iyi ilaç kullanımı sağlama gibi halk sağlığının korunmasında oynadıkları temel rol ile birlikte pandemilerde gerekli tıbbi hizmetin verilmesinde hastanelerden sonra tedavinin devamı için kritik rol oynar.

Eczacılar, pendemi sürecinde hem kendi hem de çalışanlarının güvenliğini sağlarken kaygılarını bir kenara bırakarak vatandaşa doğru bilgilendirmeyle ilaç danışmanlığının yanında salgının yayılmasını engelleme ve halkı bilgilendirme görevi yaparlar. Böylece sağlık hizmetini aksatmadan sürdürürler.

Eczacılar, bu tür pandemilerde sadece ilaç satışı olarak değil hastalığın yayılmasını kontrol altına alan ve dezenfeksiyon sağlayan ürünlerin üretiminde de aktif rol oynayarak salgının ilk döneminde aşırı talepten kaynaklanan dezenfektan maddelerinin yokluğunda majistral olarak üreterek hastalığın yayılmasına engel olmaktadır.

Dünyanın karşılaşmış olduğu Kovid-19 pandemisi sağlık çalışanlarının önemli bir parçası olan eczacıların hastalığın teşhisinden tedavisine kadar izolasyonunda da önemli bir paydaş olduğunu göstermiştir.

Sağlık Bakanlığımızın 26 Mart 2020 tarihli titek kanalıyla yayınlamış olduğu pandemi tedbirlerinde bunun önemine dikkat çekmiştir. İnsanlık tarihinin en zor ve en ağır şartlarının yaşandığı bu dönemde insan sağlığına hizmet noktasında aldıkları eğitim ve ettikleri yeminin bilinci ile de görevlerinin başlarındadır. Bir kez daha görülmüştür ki eczaneler birinci basamak sağlık hizmetinin vazgeçilmezi ve halkın en kolay ulaşabildiği sağlık merkezleridir.

Eczacıların pandemi dönemlerinde görevlerini ifa edebileleri gıdadan sonra zaruri bir ihtiyaç malzemesi olan ilacın temininde görevlerini sürekli olarak yapabilmesinin sağlanması oldukça önemlidir. Bu nedenle, eczacıların değişen şartlara uyum göstermesinin yanı sıra, eczacılık mevzuatının da zamana uygun olarak revize edilmesi gereklidir.'' denilmiştir.

Kanun Teklifinin Madde Gerekçeleri kısmında ''Sağlık Bakanlığı veya Dünya Sağlık Örgütünün salgın hastalıklar sebebiyle genel veya bölgesel pandemi ilan etmesi durumunda birinci basamak sağlık kuruluşu olan serbest eczanelerin mesul müdürü Eczacılar ve Eczane Çalışanları, ecza depolarının mesul müdürü ve depo çalışanları sağlık personeli sayılarak bakanlığın belirlediği yükümlülük ve hizmetlerden faydalanması öngörülmektedir.'' denilmiştir.

7 Mayıs 1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa ''Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı tarafından salgın hastalıklara bağlı olarak genel ya da bölgesel pandemi ilan edilmesi durumunda; serbest eczanelerin mesul müdür eczacıları, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacıları, eczane teknikerleri, eczane teknisyenleri (eczacı kalfası) ile ecza depolarının mesul müdürleri ve depo teknikerleri sağlık meslek mensubu olarak Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen yükümlülükleri yerine getirir ve hizmetlerden yararlanır. 

Yukarıdaki fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın görüşü alınarak Sağlık Bakanlığı tarafından üç ay içerisinde çıkarılarak yönetmelik ile belirlenir.'' şeklinde ek madde eklenmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.